Düsseldorf látnivalók: nevezetesség kalauz 1. rész

Düsseldorf látnivalói

Kezdjük egy kis történelmi bevezetővel:
A város első írásos említése 1159-ből származik, egy pápai okiratban hivatkoznak rá. Düseldorf a 13. században emelkedett városi rangra, a 16-ban pedig már a Berg grófság, a Berg és Jülich hercegség, majd az Alsó-rajnai nagyállam székhelye volt. A 17-18. század a pusztítások koraként írható le Düsseldorf életében, előbb a harmincéves, majd a spanyol örökösödési háború okozott jelentős károkat a városnak. Újjáépítésére hamar, II. János Vilmos fejedelem uralkodása alatt került sor. A 18. században előbb Franciaországhoz, majd Bajorországhoz tartozott, végül Poroszországhoz csatolták. A város gazdasága a 19. században lendült fel, melynek nemcsak az első német vasútvonal kiépítése kedvezett, a kőszénbányászat megindulása is, mely mellé hamarosan a vas- és acélipar is bekapcsolódott. A második világháború pusztításai ugyan Düsseldorfot sem kímélték, a város hamar újjáéledt romjaiból. 1946-ban már Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi tartomány fővárosának számított.

Látnivalók, nevezetességek ma: a városfelfedező sétát érdemes a város főterén, a 16. századi Városházának is otthont adó Marktplatzon kezdeni. Majd a Burgplatz felé venni az irányt, ahol a román stílusú, ferde tornyáról nevezetes Szent Lambert templom is magasodik. A 12-14. századi egyébként gótikus stílusban emelt templom különlegességét emeli továbbá, hogy itt temették el az utolsó két clevei herceget.

A nevezetességei sorából nem maradhatnak ki persze Düsseldorf impozáns kastélyai sem. A 18. században emelt, késő barokk stílusú, rózsaszínűre festett Benrath kastélytegyike Németország legnagyobb barokk kastélyainak, Nicolas de Pigage építette a Rajna kanyarulatánál. A palotához egy közel hatvan hektáros park is tartozik, mely részben a francia barokk, részben az angol barokk stílusjegyeit hordozza magán. A 18. században itt lakott I. Rőtszakállú Frigyes is. Az egykori választófejedelmi vadászkastély, a 18. században emelt Jäger-kastély Napóleon rövid düsseldorfi tartózkodásának is jelentőségteljes nyugvópontja volt, a legendás hadvezér itt lakott ugyanis. Ma a Vásártörténeti Múzeum mellett a Goethe Múzeum található a látványos épületben.

A műemlék jellegű épületek mellett Düsseldorfban persze a moderneket is megtaláljuk, nem véletlen épült éppen ebben a városban az első német felhőkarcoló 1924-ben. A 73 méteres Városkapu irodaház szolgál például a tartomány miniszterelnökének székhelyéül, de a tartomány parlamentjét is modern épületegyüttesben helyezték el. Ugyancsak a modern épületek sorát gazdagítja, a kölnihez oly hasonló, városképet uraló 240 méteres tévétorony, mely teraszáról csodás panoráma tárul a városra.

Divat város!

A vásárlás szerelmesei a helyeik által csak Kö-nek becézett Königsallee-ét bizonyára azonnal szívükbe zárják majd.  Németország leghíresebb és legdrágább vásárlóutcáján ugyanis nincs olyan márkás üzlet, amit ne találnának meg.

A kultúra barátai sem fognak csalódni, a város ugyanis 18 múzeummal büszkélkedhet. Míg az Észak-Rajna Vesztfália Tartományi Múzeum gazdag Klee-gyűjteményéről neves, a Német kerámiamúzeum és a Filmmúzeum a kuriózumok kedvelőinek tartogat meglepetéseket.  A helyi Goethe-múzeum viszont a weimari és frankfurti után Németország harmadik leggazdagabb Goethe-gyűjteményével rendelkezik. A városi könyvtár pedig Heinének állít emléket, nagy becsben őrzik ugyanis a szerző műveit a róla szóló könyvekkel egyetemben. A Düsseldorfi Egyetem 1767. óta a Művészeti Akadémiának ad otthont.

Családosoknak érdemes felkeresni a düsseldorfi vízi állatkertet és a japán kertet is.

Konigsallee Düsseldorf

Ami a düsseldorfi rendezvényeket illeti, a várost felvirágoztató II. János Vilmos választófejedelem tiszteletére rendezett cigánykerékhányó versenyek mellett a karnevál is igen kiemelkedő. Fénypontja a karnevál-hétfői felvonulás, mikor több százezren lepik el Düsseldorf utcáit.

Ha Düsseldorfba vezet jó sorsunk, feltétlen kóstoljuk meg a helyi barna söröket, a  „Hannen-t”, vagy a „Schlösser Alt-ot”. Igaz, hogy ezeket csak igen kis adagokban szolgálják fel, két decis poharaknál ne számítsunk nagyobbra, de mindezért kárpótol majd a fahordóban érlelt, bronzszínű nedű finoman kesernyés, erőteljes maláta íze.

Utazás blog segítség: Szállások Düsseldorfban ITT, hotelek, apartmanok vagy olcsó diákszállás.

Düsseldorf

Programok részletesen, turizmus: www.duesseldorf.de.

Még több hasznos düsseldorfi információ magyarul, és német források linkjei is: dusseldorf.lap.hu.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.