Koppenhága – Múzeumok

Ha esik az eső…

…akkor múzeumba megy az ember. A koppenhágaiak valószínűleg a gyakori esőnek köszönhetik, hogy városukban oly sokféle múzeum van.

■             Nationalmuseet (Nemzeti Múzeum). A múzeum a vikingek első rúnaírásos köveitől a biedermeier kor öltözetein át a grönlandi művészetig mindent felvonultat, aminek bármi köze is van Dániához. Vannak interaktív kiállítások is. Ny Vestergade 10.

■             Ny-Carlsberg-Glypotek. A gondolkodás óráihoz alkalmas múzeum. Szökőkutak csobognak, antik szobrok tekintenek le némán a látogatóra. Dante Plads 7.

■             Karen Blixen Museet. Ez valójában nem igazi múzeum, hanem egy előkelő villa, ahol Karen Tania Blixen írónő írta gyönyörű elbeszéléseit. Sírja a hatalmas kert egy magányos fája alatt található. Rungsted Strandvej 111., Rungstedben.

■             Frilandsmuseet (Skanzen). Több évszázad házai, malmok, gazdasági udvarok teljesen berendezve: ágy, bölcső, nyári konyha – semmi sem hiányzik. Így éltek a gazdagok, úgy éltek a szegények. A skanzent Koppenhága szélén egy természetvédelmi területen rendezték be. Kongevejen 100., Lyngbyben.

■             Belive it or not (Hiszed vagy nem hiszed?) Itt ilyesmikre kaphatunk választ: mekkorára tudja az ember kinyitni a száját? Milyen magas volt a legmagasabb ember, milyen kicsi a legkisebb asszony? Rådhuspladsen 57.

■             Louis Tussaud panoptikuma. Nemcsak borzalmak pincéje van itt, és ugyanannyi viaszfigura, mint londoni párjában, hanem a dán királyok alakjai is egészen a viking időktől. H. C. Andersen Boulevard 22.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük