Koppenhágai kézművesek, szabadidő

A vidám Koppenhága

Tavasz, nyár, ősz, tél – Koppenhágában évszakonként ünnepelnek. És mivel a város a fiatalok és az örökifjak városa, mindenki gondolkodás nélkül csatlakozhat az ünnepléshez.

■             Bakken. Hurrá, közeleg a nyár! A világ legrégibb vidámparkjában a szezon március utolsó csütörtökjén kezdődik. Klampenborg, Dyrehavevej 62.

■             Pünkösdi fesztivál. A minden évben megrendezésre kerülő fesztiválon az ember a belvárosban csaknem úgy érezheti magát, mint Rióban.

■             Sankt-Hans-Aften (Szent Iván-éj). Az ég szürkés és világos, minden kertben Szent Iván-tűz ég. Június 23.

■             Roskilde Fesztivál. Észak-Európa legnagyobb szabadtéri fesztiválja négy napig tart, és felvonultatja az évad legnagyobb rocksztárjait. Évente 90 000 rockrajongó kerekedik fel a Koppenhágától 50 kilométerre délre fekvő régi dómvárosba, Roskildébe. Június utolsó csütörtökje.

■             Dzsesszfesztivál. Az Óváros utcáin és terein, valamint a csatornákon sorra kerülő valamennyi szabadtéri előadás ingyenes. Július második hete.

■             Télapók és Mikulások találkozója. Nyár közepén a világ minden országának karácsonyi küldöttei összejönnek Bakkenben. Hisz már csak egy fél év van hátra karácsonyig! Július 21-26.

■             Karácsonyi vásár. Közeleg az ünnep. A Tivoliban tartják a karácsonyi vásárt, a Városháza előtt pedig a polgármester gyújtja meg a fényeket a karácsonyfán. Advent első vasárnapja.

 Az ősrégitől a hipermodernig – Souvernir bolt és hasznos cikkek

Formatervezett holmi, éppen egyhetes. Könyvek, melyek 200 éve hevertek valahol egy könyvespolcon. Régi rézlemezre vert térképek, melyek egykor a tengerészeknek mutatták az utat, ezüst evőeszközök a nagymamától vagy gazdagok hagyatékából. Ilyen jellegű üzletek Koppenhágában jóformán minden utcasarkon vannak.

■             Antik & Kunst. Régi ezüst, régi poharak, ékszerek, kisbútorok és még sok minden. Kompagnistræde 11.

■             Sølvkælderen. Bőséges választék antik ezüsttárgyakból. Kompagnistræde 1.

■             Kaabers Antikvariat. Unikális régi könyvek, rézveretes és más térképek. Skindergade 34.

■             W.ø. Larsen. Európa egyik legszebb pipaszaküzlete, kézzel faragott darabokkal és kis múzeummal. Larsen a királyi család udvari szállítója dohányból és cigarettából. Amagertorv 9.

■             Priors Dukketeatre. Kis bábszínházmúzeum, ahol bábszínházat és miniatűr színházat vásárolni is lehet. Købmagergade 52.

■             Bang &t Olufsen. Ebben a hificentrumban lehet gyönyörködni a formatervezett sztereó berendezésekben, s ha van némi aprópénze az embernek, még vásárolhat is. østergade 3-5.

■             Galerié Asbæk. Itt állítanak ki a legjobb dán művészek. Műgyűjtőknek ide kötelező benézni. Bredgade 20.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük