Krakkó – Gasztronómia útikalauz

Ízletes konyha, étkezés élvezettel

A hagyományos lengyel konyha laktató és bőséges. A lengyelek nagyon sok húst esznek, és szeretik az édes-savanyú íz kombinációit. Híresek egytálételeik és leveseik. Nemzeti ételnek számit a bigos nevű egytálétel, mely egyebek mellett fejes káposztából, gombából és sertés-, esetleg vadhúsból készül, valamint a barszcz névre hallgató céklaleves, amit nem szabad kihagyni. Gyorséttermek minden utcasarkon találhatók, de azért vannak még olyan éttermek és kávézók is. amelyek komolyan veszik a hagyománytiszteletet.

Rövid étterem ajánló, régóta elismert és híressé vált vendéglátó helyek?

■             Wierzynek. A város legnevesebb éttermében előzékeny kiszolgálásban részesül a vendég a kiváló lengyel és francia konyha kínálata mellett. Rynek Główny 15.

■             U Pollera. Ebben a századforduló hangulatát idéző étteremben bigost vagy más lengyel specialitást kell rendelni. Ul. Szpitalna 30.

■             Hawełka. Kiváló hagyományos lengyel fogások szerepelnek ennek a Főtérnél levő étteremnek az étlapján. Rynek Główny 34.

■             Ariel. Az egykori zsidó városrészben levő kóser vendéglőben klezmer zene mellett vacsorázhat a vendég. Ul. Szeroka 17.

■             Noworolski. A Posztócsarnokban levő kávéház a tipikus krakkói kávéházak egyike. Szecessziós környezetben finom süteményeket szolgálnak fel. Rynek Główny.

■             U Zalipianek. Ennek a kellemes kávéháznak a belső berendezése a népművészet kedvelőinek szívét dobogtatja meg. Az étlapon a kávék és sütemények mellett könnyű fogások is szerepelnek. Ul. Szewska 24.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük