Lisszabon – éttermek és ékszerek

Souvenir, bőráru és portói bor

Lisszabonban olcsón elsősorban filigrán ékszereket, vidéken készített cipőt és bőr árucikkeket lehet venni. Sok minden más itt importcikk, és ugyanolyan drága, mint otthon. Az utóbbi időben néhány hazai divattervező is nyitott üzletet, ezeket a nagy bevásárlóközpontokban és a Bairro Altóban találjuk. A Hipermercado névre hallgató városszéli nagyáruházakban (Continente, Carrefour) vannak portugál árucikkek is – például portói bor amelyek olcsóbbak.

■             Baixa. A geometriai szabályossággal újjáépített alsóváros ma is Lisszabon legnagyobb bevásárlóközpontja, ahol arany és ezüst ékszerek is kaphatók. A Praça Dom Pedro IV. és a Praça do Comércio között.

■             Centro Comercial Amoreiras. Micky-Maus építészeti stílus a város közepén – finom kis üzletek vastag pénztárcájúak számára. Avenida Engenheiro Duarte Pacheco.

■             Solar do Vinho do Porto. A Bairro Altóban levő régi palotában nemcsak kóstolni, de venni is lehet a portói borból. Rua de São Pedro de Alcântara 45.

■             Mercearias. Egyszemélyes boltok, a legfinomabb tőkehal kapható bennük egész Lisszabonban. Különleges ínyencség a szárított tőkehalnyelv és -hát. Rua do Arsenal.

■             Feira da Ladra. Régiség és minden, ami valamire még használható, gazdát cserél a bolhapiacon keddenként és szombatonként. Campo de Santa Clara.

Hal és más éttermek

Portugáliában elérhetők az éttermi árak, mert a portugál konyha egyszerű és laktató. Különösen nagy a választék halételekből. Az éttermek osztályozását csillagokkal jelzik, melyek azonban nem tükrözik sem az árszínvonalat, sem a minőséget. Ajánlott, híres éttermek Lisboa (Lisbon):

■             Gambrinus. Vadételek, előzékeny pincérek és vaskos árak várják itt a vendéget. Rua das Portás de St° Antão 25.

■             Casa da Comida. A ház specialitása a fogoly és a fácán. Nem nevezhető olcsónak, tehát drága. Travessa das Amoreiras 1.

■             Cervejaria da Trindade. Languszta, homár, tarisznyarák – mindezzel egy régi kolostortemplomban szolgálnak. Különösen szép a falakat díszítő csempe. Rua Nova da Trindade 20.

■             Sua Excelência. Sr. Queiroz, a vendéglős maga hozza az asztalhoz az étlapot. Nemzetközi konyha, portugál beütéssel. Rua do Conde 40.

■             Via Graça. A hallevest itt együtt lehet élvezni az Óvárosra való kilátással. Rua Damesceno Monteiro 9/B.

■             Senhor Vinho. Jó fado és jó portugál konyha. Az ének közben tilos beszélgetni. Rua do Meio á Lapa 18.

■             Pap’Açorda. Açorda, egy kenyérpépből készített étel, itt minden változatában kapható. Rua da Atalaia 57.

■             O 1o de Maio. Ebben a vendéglőben mindig friss a hal, remek az ürükaraj, és ráadásul még olcsó is. Rua da Atalaia 8.

cukros bűnbeesés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük