Kajmán-szigetek utazás: nyaralás és szálloda árak

A Kajmán-szigetek egyre népszerűbb a karibi térséget meglátogató európai utazók körében. Egzotikus utazási helyszín normál szállás, szálloda árakkal. Nászútra mennyire és kinek megfelelő, arról sok véleményt, élménybeszámolót olvashatunk.

2-3-4-5 csillagos hotel, szállás, olcsóbb és drága luxus szálloda is megtalálható az interneten egyénileg (kis csoportban) keresve. Filléres akciók, last minute utazás áral az ajánlott szálláshely foglalási oldalakon: Cayman, Kajmán szigetek hotel szállás kínálata részletesen képekkel ITT. Szoba, olcsóbb és luxus magánszállás, kiadó privát apartmanok (szobák, házak, villa és olcsó ágyak hosszútávra), szállodák, vendégház ITT kereshetően. Az árak, ajánlatok gyűjtőhelye, garantáltan jól működő szálláskereső online rendszerekből. Önellátó, reggelis, félpanziós, all-inclusive csomag ajánlatok az egész világból.

luxus hotel szoba, tiszta és szép szállás

Története, nevezetességei és látnivalói

Az Egyesült Királyság felségterületéhez tartozó Kajmán-szigeteket a Karib-tengeren találjuk, a karibi térség legmélyebb pontjának számító, 7500 méter mély Kajmán-árok szélén helyezkednek el.  A 262 km˛ kiterjedésű szigetcsoportot, melyet egy gyíkfajtáról neveztek el, három sziget alkotja, nevezetesen a Kubától és Jamaicától egyaránt 300 kilométerre fekvő Nagy-Kajmán-sziget, a Kis-Kajmán-sziget és a Cayman Brac sziget. A korallszirtek övezte szigetek valójában a Cayman Ridge csúcsai, alig néhány méterrel emelkednek a tengerszint fölé, legmagasabb pontjuk is csupán 43 méter magas. A szigetek fővárosa George Town. A szigeteken találjuk talán a világ legtöbb offshore cégét, de az adóparadicsom gazdaságában ezenkívül az idegenforgalom és a halászat is jelentős szereppel bír. A szigeteken a kereszténység a legelterjedtebb vallás, a legnagyobb hitközösséget az anglikán egyház tudhatja magáénak. A szigetek hivatalos nyelve is angol, pénzneme a kajmáni dollár.

A Kajmán-szigetek felfedezését is Kolumbusz Kristóf nevéhez kötik, aki 1503. májusában járt az akkor még gazdag teknősállományának köszönhetően Las Tortugasnak nevezett szigetcsoporton. A szigetek első angol látogatója Drake kapitány volt, aki 1586-ban szállt partra itt, a Kajmán-szigetek elnevezés is tőle származik. Ez egy helyi indián szó volt, melyet az itt élő krokodilfélékre használtak. Feljegyzések szerint a Kajmán-szigetek első regisztrált, állandó lakosa Isaac Bodden volt, aki 1700 tájékán született a Nagy-Kajmán-szigeten. Valószínűleg Cromwell egyik katonájának unokája volt. A szigeteket 1670-ben szerezték meg az angolok, melyet a madridi szerződés szentesített. A szigetcsoport 1962-ig Jamaica gyarmat részét képezte, Jamaica függetlenedésével azonban önálló brit tengerentúli területté lett. 2004. szeptemberében a lakosság 90%-a által lakott Nagy-Kajmán szigeteken szörnyű erejű hurrikán söpört végig, mely nemcsak az épületek java részét pusztította el, megszakadt a víz- és villanyellátás is. A katasztrófát követően azonnal megkezdték a károk rendbetételét, két éven belül az előtte meglévő infrastruktúrát is visszaállították. Sajnos hurrikánokra errefelé átlag kétévente számítani kell a szigetek helyzete miatt. Ugyanakkor napjainkban a Karib térség viszonylatában a Kajmán-szigeteken a legmagasabb az életszínvonal, melyet az ország prosperáló turizmusnak és pénzügyi szektorának köszönhet.

Ha a Kajmán-szigeteket választjuk úti célul, nem árt tudnunk, hogy magyar állampolgárok csak érvényes vízum birtokában, megfelelő anyagi fedezet felmutatásával utazhatnak be a szigetekre. A vízum igényléséhez, amennyiben nem rendelkezünk szállásfoglalással, a bankszámla kivonatot is csatolnunk kell.

Az ország nevezetességei a legnépesebb, legfejlettebb és legnagyobb szigeten, a Nagy-Kajmán-szigeten összpontosulnak. A látványosságok mellett, nemcsak a minden jóval felszerelt luxusszállókat, az elegáns bevásárló negyedek luxusbutikjait is megtaláljuk itt. A búvárkodás szerelmesei pedig a Nagy-Kajmán északi és déli partjainál hódolhatnak szenvedélyüknek, csodás koralltelepek között. A tőle 145 kilométerre fekvő kisebb szigeteken, a Kis-Kajmánon és a Cayman Braconon jóval lassabb ütemben zajlanak a hétköznapok.

A szigetfelfedező túrát érdemes tehát mindjárt a nagyvárosi hangulatot árasztó fővárosban, George Townban kezdeni. A George erőd mellett a helytörténet iránt érdeklődőknek kötelező felkeresni a Kajmán Szigeti Nemzeti Múzeumot, mely a szigetek egyik legrégebbi, 1830-ban emelt épületében kapott helyet. A múzeumok sorából kiemelkedik még a Kajmán Tengeri Múzeum, melyet szintén a fővárosban találunk. Ha valaki a tárlók közötti bámészkodás helyett, inkább a Nagy-Kajmán sziget hófehér homokos partjain süttetné a hasát, a Seven Mile Beachet, a város legszebb strandját keresse.

Kellemes kirándulást tehetünk a Pokol névre keresztelt sziklaszirthez is, melyet a sziget északnyugati csücskében találunk. Fekete, csipkézett felszínével tényleg ördögi a látványa. A szirt közelében bújik meg a világ egyetlen teknősbéka farmja is, a Kajmáni Teknősbéka Farm, ahol zöld teknősbékákat tenyésztenek a szabadon élő állatok számának gyarapítására, és persze kevésbé nemes, kereskedelmi célzattal.

A Karib-térség valóban legidősebb épületének, az 1780-ban emelt Pedro Kastélynak, mely korábban börtönként is működött, szintén a Nagy-Kajmán-sziget ad otthont. A kastélyban jelenleg múzeum működik, jelentőségét mégsem csupán ez adja. 1831-ben ugyanis itt hozták meg azt a döntést, hogy az ország sorsáról a továbbiakban választott képviselők határozzanak. Ha már erre járunk, ne sétáljunk el a kastély udvara mellett sem, ugyanis a helyi flórának ennél szebb megjelenésére, kevés példát találunk a szigeteken.

Ha mégis, az csakis a II. Erzsébet Botanikus Kertben fordulhat elő. Az ösvényekkel szabdalt parkba közel 300 őshonos növényfajt telepítettek, az orchideák mellett a sütkérező iguánák, és a parkban röpködő madarak teszik varázslatossá a botanikus kertet.

Aki mégsem a szárazföldi, a változatos vízi világra kíváncsi, de nemcsak búvárkodás közben szeretne benne gyönyörködni, látogassa meg azt a világon egyedülálló zátonyrendszert, ahol a természet kalózai, a félelmet keltő elektromos ráják úszkálnak.

Ha a helyi specialitásokat szeretnénk megkóstolni, remek választás lehet a Srtombus gigas, vagy a királyné kagyló, melyeket párolva, pácolva, kókusztejjel ízesítve, vagy akár ínycsiklandó saláták részeként is elfogyaszthatunk. A helyiek körében népszerű még a tonhal, a teknős- és a delfin hús is, utóbbit hagymával, borssal, paradicsommal készítik.

Szintén a turizmus sikerét fokozzák a Nagy-Kajmán-szigeteki karneválok, melyek közül elsősorban a mindig október végén megrendezésre kerülő kalózok hete emelkedik ki. A helyiek ilyenkor arany fülbevalót tűznek fülükbe, fél szemüket bekötve, papagájjal a vállukon járják az utcákat, de a tűzijátékok és megrendezett csaták sem ritka kísérői az eseménynek. Említést érdemel még a júniusban tartott, három hónapig zajló halászverseny is, melyen a helyiek és a turisták mérhetik össze egymással képességeiket, a győztesnek ráadásul komoly pénzjutalom üti markát.

Végezetül még egy jó tanács. Ha több mint 10 éve kaptunk utoljára, utazás előtt nem árt megismételni a tetanusz és diftéria elleni oltást.

szigetek légifotó

A Google térkép és StreetView y Cayman, Kajmán szigetekről egyre részletesebb. Nyaralás tippek, vélemények és ajánlatok több nyelven egyre több weboldalon elérhetőek. Angolul például: www.visitcaymanislands.com/.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.