Kubai szálláshelyek egyénileg, utazás és hotelek

“Kubai salsa, régi autók, szivar..” Mit érdemes tudni, hogyan juthatunk el Kubába stb. kérdések és válaszok fóruma.

Sokan alig azután, hogy belekóstolnak a táncba, máris egy kubai nyaralást kezdenek szervezni. Vagy elindul a Kubába utazás vágya bennük, ami tovább erősödik, ha még jó filmeket is átéléssel néznek meg a témában.

Ma már olcsó repülőjegyeket könnyű találni például londoni átszállással, így elérhetjük egy régi álmunk.

Olcsó szállások, jó hotelek és egyéb vendégház ár kigyűjtő hely:Kubai városok, szállások listája, hotel nyaralóhelyek, szálloda árak, akciós ajánlatok ITT.

Turisztikailag kiemelt tartományok, területek: Havanna város, Holguín, Matanzas, Pinar del Río, Sancti Spíritus, Santiago de Cuba, Cienfuegos, Camagüey, Ciego de Ávila, Ifjúság Szigete különleges körzet, Guantánamo, Villa Clara, Granma és Las Tunas.
A kubai városok listájának egy része ismerősen csenghet a fülünkben még akkor is, ha sosem jártunk ott. Angolul: Baracoa, Bayamo, Caibarien, Camaguey, Cayo Coco, Cayo Guillermo, Cayo Largo Del Sur, Ciego de Avila, Cienfuegos, Guama, Havana – magyarul Havanna ITT, Holguin, Las Tunas, Matanzas, Pinar del Rio, Puerto Padre, Rafael Freyre, Santa Fe, Santiago de Cuba, Trinidad , Varadero, Villa Clara. Olcsóbb három csillagos hotelektől a nyaraló apartmanokon át a luxus lakosztályokig itt is mindent megtalálunk. Varadeo öt csillagos szállodái sokat tudnának mesélni a varázslatos kubai életről egy elit szemszögből. Last minute, reggelis, önellátó, félpanziós és all-inclusive ajánlatok egyre több helyen. Nem csak amerikai igények és vendégek, ide jár Európa elitje és fiatal romantikus rétege.

Érdemes akciós (last minute) utazási oldalakat nézegetni. Egyik legutolsó ajánlat sokat szemét felcsillantotta (elsőre):
7 éj Kuba: 199 900 Ft / fő (Akciós ár)! Igen, de erre jönnek rá az extra költségek, tehát:
Az ár tartalmazza: – repülőjegy Bécsből, – transzfer, – szállás, – all inclusive ellátás, – helyi német nyelvű idegenvezető.

Íratlan szabályok – kubai extra tudnivaló:
Kuba az elmúlt évtizedben hatalmas utat tett meg az idegenforgalmi fejlesztések terén: ma már széles választékban rendelkezésünkre állnak a legkülönfélébb árkategóriájú szálláshelyek, és aránylag egyszerű a közlekedés. Habár a reklámanyagok és brosúrák terén még van mit pótolni, a legtöbb utazási iroda és turisztikai hivatal nagyon segítőkész. Mint a legtöbb más területen, itt akkor járunk a legjobban, ha kellő rugalmassággal, türelemmel és megértéssel fogadjuk a szolgáltatások színvonalát. Vélhetőleg jókora adag rugalmatlanságot is tapasztalni fogunk, ha szembekerülünk a kubai bürokráciával, és talán zavarónak találjuk, ahogyan errefelé a dolgokat intézik. Hogy csak néhány példát említsünk: a múzeumok olykor minden nyilvánvaló ok nélkül bezárnak, a járatok sűrűn kimaradnak, és általában véve: mintha mindent egy láthatatlan lény szeszélye irányítana. Ilyenkor jöhet kapóra a mosoly és a szívélyesség, a kubaiak ugyanis mindent el szoktak követni azért, hogy a kedvünkbe járjanak. Ahogyan errefelé mondják, „todo se resuelve” (valahogy minden megoldódik). Akik mindenben a szolgáltatások és a hatékonyság amerikai vagy nyugat-európai színvonalát várják, azokat keserű csalódás érheti.

Külön fizetendő: – repülőtéri illeték, – vízumdíj, – foglalási díj, – baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás, – útlemondási biztosítás.
Helyben fizetendő: – az ország elhagyásakor személyesen fizetendő a repülőtéren 25 Eur/fő kilépési illeték.
A részvételi díj részletezése
Reptéri illeték 88 000 Ft Vízum 9 000 Ft Foglalási díj 1 000 Ft Biztosítás típusa: Premium 600 Ft / nap / fő Gyerek kedvezmény 2 év alatt 100 %
2. gyerek kedvezmény 2 év alatt 100 % Útlemondási biztosítás 1.00 %
Teljes ár 312 695 Ft / fő

Az olcsó repülőjáratok, charterek csomagjait, komplett akciós utak helyeit többnyire Anglia és Németország utazási irodáiban adják el.Aki csak repülőjegyet vesz, mert egyediek az igényei vagy üzleti úton van, annak néha jobb online szálláshelyet foglalni. Hotel szobák, olcsó üdülő-kempingek és apartmanok, kiadó lakások, házak és villák keresése. – napi és csomag árak, az online ajánlatok egyéni vendégek részére.

Ha kirándulni, túrázni szeretnénk tökéletes választás Pianr Del Río Province. A festői tájat a Cordillerra de Guaniguanico hegység uralja, mely alatt több száz kisebb-nagyobb mészkőbarlang bújik meg. A strandolás, szörfölés és a búvárkodás szerelmesei sem bánják meg, ha ellátogatnak ide, hisz homokos partokból sem szenved hiányt Kuba legszebb része. Az országban egyébként több mint 30 búvárcentrum szervez merüléseket és tanfolyamokat, ahol akár felszerelést bérelhetünk. Bár a szörfösök már nincsenek ilyen kedvező helyzetben, ha hobbijuknak akarnak élni, bizony a deszkát otthonról kell magukkal hozniuk.

Ha a helyi specialitásokat szeretnénk megkóstolni, ne hagyjuk ki a rizzsel kevert fekete babot, melyet sült csirkével kínálnak, vagy a sült burgonya ágyon érkező sült malacot, melyet pikáns tintahalmártás fed. Ínyencek a tenger gyümölcsei közül válogathatnak, a langusztatál mellett krokodil raguval tálalt főtt cápahús szerepel az étlapon. Az italok pedig, legyen az a híres mojito, vagy a Cuba libre koktél, valóban fantasztikusak.

szivar Kuba

Kuba londoni indulással olcsóbb? A fapadost repülőjegyek elterjedésével, az olcsó repülőjáratok könnyű felkutatásának lehetőségével sok esetben érdemesebb egy külföldi csoporthoz csatlakozni. Idén kb. 2010 júniustól már Budapestről több ultra last minute ajánlat él, így a kubai álomutazás valósággá válhat többeknek elérhető áron újra.

Kuba

Vezetőképző

Történelem, látnivalók, nevezetességei és érdekességek részletesebben:
Kuba, hivatalos nevén Kubai Köztársaság, a legnépesebb karibi ország, fővárosa Havanna hotelek, szállás ajánló. Északon és délen a Karib-tenger, Jamaica és Haiti, keleten az Atlanti-óceán és a Bahama-szigetek, nyugaton a Mexikói-öböl és Mexikó határolja. Az Amerikai Egyesült Államokbeli Floridához közel fekszik. Az Egyesült Államok az országtól bérli a Guantánamói-öblöt, mely hírhedt haditengerészeti támaszpontjáról valamint börtönéről. Területéhez a Nagy-Antillák legnagyobb tagját képező Kuba szigetén túl 1600 kisebb szárazulat tartozik, melyek közül a Pinos-sziget emelkedik ki méreteivel. Kuba legmagasabb pontja a maga 2005 méterével a Turquino csúcs.

Az egykori spanyol gyarmat ma a világ egyik utolsó szocialista berendezkedésű állama. Az ország gazdaságában jelentős szerepet játszik a mezőgazdaság, fontos a dohány, a kávé és a citrusfélék termesztése, ezenfelül Kuba rendelkezik Közép-Amerika egyik legnagyobb szarvasmarha-állományával. Iparát az ásványkincsekre építi, de vezető szerepet tölt be az élelmiszeripar, a cukorgyártás mellett, mindenhol ismert és keresett a Havanna szivar.

Noha területére először Kr. e. 3500 körül érkeztek emberek, a sziget felfedezését mégis Kolumbuszhoz kötjük, aki 1492-ben szállt partra Kubában. A Karib-tengeri térséget ez idő tájt az avarok uralták, de a felfedező még az őslakos tainokkal és ciboneyekkel találkozott. A Kuba szó tőlük ered, mely egyébként központi helyet jelent. A sziget valódi meghódítása azonban mégsem Kolumbusz érdeme, sokkal inkább Diego Velázquez de Cuéllaré, aki 1512-ben vetett horgonyt partjainál. Ekkor épültek az olyan nagyvárosok, mint Santiago de Cuba és Habana, mely egy helyi főnök után kapta nevét.

Többek közt az a spanyol hódítóknak tudható be, hogy Kuba kereskedelme felvirágzott. A munka java részét rabszolgák végezték, hisz az őslakosokra kivetett robot megtizedelte számukat. Az első rabszolgafelkelésre 1533-ban került sor, melyet hamar levertek. Az elkövetkező években a francia kalózok sorozatos támadásaival kellett számolniuk a telepeseknek, akik egy ízben Havannát felgyújtották. A város védelmére emelték a Castillo del Morro nevű erődöt a Havannai öböl bejáratánál, mely napjainkban népszerű turisztikai nevezetességként szolgál. Az 1607-től fővárosnak számító Havanna a 18. század közepére már a térség legjelentősebb városává fejlődött. 1762-ben, a legyőzhetetlennek hitt spanyol Armada veresége után, Anglia megtámadta Spanyolországot, majd meghódította a sziget fővárosát és kereskedelmi központját, Havannát is. A sziget továbbra is spanyol gyarmat maradt, csupán székhelyét költöztették Santiagóba. A béketárgyalások után a spanyolok visszakapták Havannát, igaz, ezért le kellett mondaniuk Floridáról. Kuba saját gyarmati kormányt 1777-ben kapott, melyet a spanyol korona főkapitánya felügyelt.  Spanyolország 1784-ben aztán azt is megtiltotta, hogy Kuba rajta kívül más országgal kereskedjen. Az Egyesült Államokkal folytatott korlátozott kereskedelemre csak évekkel később, 1793-ban bólintottak rá. Ebben az időben honosították meg Kubában az első kávéültetvényeket is, a függetlenségi törekvések miatt Haitiről menekülő franciák is. 1796-ban a spanyolok ismét betiltották Kuba kereskedelmét az Amerikai Egyesült Államokkal. Bár a 19. században egyre inkább felerősödtek a függetlenségi mozgalmak a latin-amerikai térségben, Kuba hű maradt a spanyol koronához. Az első függetlenségre törekvő szervezetet 1823-ban José Francisco Lemus kubai költő hozta létre, a spanyolok a szervezet két tagját is kivégezték.

1847-től fogva az amerikaiak folyamatos tárgyalásokat folytattak a kubaiakkal Kuba megvételéről, melybe a spanyolok egyszer sem egyeztek bele. Végül még Kuba lerohanása is szóba került, mint a rabszolgaság életben tartásának utolsó lehetősége. 1868-ra egyedül Kuba számított még spanyol gyarmatnak, de a függetlenség gondolata ekkor már erősen érlelődött. Augusztusban megalakították a forradalmi bizottságot is, októberben pedig kitört a forradalom. A véres háború, mely végül a felkelők belső nézeteltérései miatt bukott el, 10 éven át folyt, a harcok során rengeteg ültetvény is odaveszett. 1878-ban tehát a spanyolok győztek. 1886-ban aztán eltörölték a rabszolgaságot, mely a kubai gazdaság összeomlását eredményezte, az ültetvények, a cukor- és a dohányipar az amerikai tőkések kezében összpontosult. 1895-ben kitört a második függetlenségi háború, melybe 3 év leforgásával, az USA is beavatkozott. Spanyolország elvesztette Kubát, a sziget 1898. decemberében az USA védnöksége alá került. Bár önálló köztársaságnak számított, pénzügyeit és külügyeit az Egyesült Államok felügyelte.

Kuba függetlenségét 1902-ben kiáltották ki, bár valódi önállóságát csak 1934-ben vívta ki, az első kubai elnök Tomás Estrada Palma volt. A Kuba történelmével szervesen összefonódó Fidel Castro 1952-ben lett az alkotmányt felrúgó kormány ellen szervezkedő mozgalom vezéregyénisége. 1953-ban támadást indított a Moncada-laktanya ellen, mely miatt 15 évre elítélték ugyan, 1955-ben amnesztiát kapott. Mexikóba ment híveket toborozni a forradalomnak, itt csatlakozott hozzá az argentin Ernesto Che Guevara is. Castro 1956-ban szállt újra partra Kubában. Kisebb akciók után 1957-ben még az amerikai New York Times újságírója is riportot készített vele, mely jelentős népszerűséget hozott a vezérnek, országszerte nőtt felkelésének támogatottsága. Mivel a Batista kormány tevékenységét az USA sem nézte jó szemmel, Castro jelentős amerikai segítséget kapott. 1959-re az egész ország a forradalom mellé állt, Batista így a Dominikai Köztársaságba menekült, Castrót pedig kinevezték miniszterelnöknek. Ekkor kezdődtek az államosítások, az 1000 holdnál nagyobb birtokok kisajátítása is. Tehát Castro sem állította vissza az alkotmányos rendet. Helyette tejhatalmát a rajta kívül Raúl Castro és Ernesto Guevera de la Serna nevével fémjelzett triumvirátus biztosította. Létrejöttek a kubai kényszermunkatáborok is, melyek még napjainkban is működnek. A Castro hatalmát megdönteni szándékozó USA kormánya, egyre szigorúbb gazdasági blokád alá vetette az országot, minek hatására Kuba egyre közelebb került a Szovjetunióhoz. Az 1961-es Disznó-öböli invázió után, Castro hivatalosan is bejelentette a kubai forradalom szocialista irányzatát. 1962-ben kitört a Kubai Rakétaválság, mely végül John Fitzgerald Kennedy és a szovjet pártfőtitkár, Hruscsov megállapodásával zárult. A rakétákat mind Kubában, mind Törökországban leszerelték. A Szovjetunió összeomlása után a kubai rezsim is reformokra kényszerült, melyek kizárólag a gazdaságot érintették, és a külföldi befektetéseket engedélyezték.

2006. júliusában Fidel Castro egészségügyi okokra hivatkozva, mely, azóta is államtitok, ideiglenesen a teljes hatalmat öccsére, Raúl Castróra ruházta. Elnöki, kormányfői és hadvezéri posztjáról hivatalosan csak 2008. februárjában mondott le öccse javára, a pártfőtitkári posztot viszont továbbra is megtartotta magának. Kuba államformája, azóta is kommunista pártállam. Egyetlen legális politikai pártja a Kubai Kommunista Párt.

A turizmus fejlesztésére az elmúlt tíz évben kezdett odafigyelni a kubai állam. Az országot a hurrikánokat leszámítva elsősorban kedvező klímája, szép és búvárkodásra is alkalmas tengerpartjai teszik népszerűvé a turisták körében, de persze a világ páratlan minőségű szivarjai, a vízként folyó rum is nagy vonzóerőt gyakorol a látogatókra, hogy a kubaiak mentalitásáról, vagy a forró vérmérsékletet kívánó salsáról már ne is beszéljünk. A buja trópusi növényzet ugyancsak kellemesebbé teszi az itt tartózkodást. A kirándulóknak pedig Kuba trópusi karsztformái, avagy a Kis-Antillák vulkáni formái jelenthetnek kihívást.

Kuba legnépszerűbb tengeri üdülőhelye, tengerparti szállodáival Varadero, ahol a tengerparti napfürdőzés mellett, a sportok szerelmesei is hódolhatnak szenvedélyeiknek, az extrém vízi sportok mellett legyen az akár a röplabda, a foci vagy a pingpong.

San Pedro de la Roca fellegvárával az UNESCO világörökség listáján is szereplő Santiago de Cubát, az ország második legnagyobb városát is érdemes felkeresni, de Havanna szintén védett óvárosa is kihagyhatatlan.  Akárcsak az ország szintén nagy múlttal rendelkező városai, Trinidad és Matanzas.

Ha a 100 évvel ezelőtti Kubára vagyunk kíváncsiak, vagy szórakozásra vágyunk, vegyük csak az irányt a népes főváros felé, ahol a spanyol építészeti remekművek előtt az ’50-es évek amerikai automobil csodái parkíroznak, a pezsgő éjszakai életet pedig kabarék, mozik, színházak tucatjai teszik megunhatatlanná. Havanna óvárosának nevezetességei közé tartozik a már emlegetett Castillo del Morro erőd, melyet 1589-ben kezdtek építeni II. Fülöp spanyol király óhajára. Az erőd különlegessége történelmi szerepén túl, hogy világítótornyának fénye 50 kilométeres távolságból is látszik a tengeren. A Fuerza Real szintén az erődök sorát gazdagítja, ez a legrégebbi Havannában. Egykor törvényszékként is funkcionált, de régi anyagait a Kubai Nemzeti Könyvtár is őrizte benne. Jelenleg a Hadtörténeti Múzeumot találjuk falai között. Havanna legrégebbi, 16. században létesített terét, a Fegyverek terét gyönyörű paloták szegélyezik, melyek közül látványában egyértelműen a Főkapitányok Palotája emelkedik ki. Kuba spanyol katonai parancsnokainak egykori rezidenciáját később elnöki palotává tették, ma pedig a forradalom kiemelkedő személyiségeinek emléket állító Városi Múzeum székel benne. Az 1777-ben felszentelt San Cristóbal katedrális Havanna barokk egyházi épületeit gazdagítja. A templom különlegessége, hogy 1898-ig itt őrizték Kolumbusz síremlékét.

A forradalom bölcsőjének is nevezett Santiago De Cubát fellegvárán túl, vonzó karibi hangulata miatt is érdemes felkeresni. Ugyancsak itt találjuk Kuba legősibb kastélyait és múzeumait, köztük Velazquez házát és múzeumát, ahol a régi bútorok és kerámiák mellett a ház csodás udvara is arra vár, hogy felfedezzük, vagy a legendás italgyárosról elnevezett Bacardi-házat, mely Kuba történetét mutatja be a kezdetektől egész a forradalomig. Igaz, a forradalmárok sírjához is kilátogathatunk, nincs más dolgunk, csak felkeresnünk a városban található Santa Ifigenia temetőt. Velazquez síremléke előtt pedig Santiago de Cuba katedrálisában róhatjuk le tiszteletünket.

Az 1514-ben alapított Trinidadban, mely a 18. század végéig az arany és rabszolga csempészek kedvelt rejtekhelye volt, nemcsak Kuba legszebb tengerpartjait fedezhetjük fel, számos nevezetesség vár bennünket a belvárosban is. Trinidad neobarokk Szentháromság templomát például, az teszi páratlanná, hogy nincs tornya, az 1970-ben felújított Brunet grófi palotát pedig árkádjai és muzeális gyűjteménye.  Ha vásárolni szeretnénk, érdemes felkeresni a Taller Alfarero nevű kerámia üzletet is, ahol hagyományos technikával készült remekekhez juthatunk.

A csak Kuba Athénjaként emlegetett Matanzast kikötői teszik nevezetessé, de ha már errefelé visz utunk, ne mulasszuk el felkeresni a város múzeumait sem.

A Velazquez által alapított Baracoa pálmafás tengerpartjaival leginkább a csendes-óceáni szigetekre emlékeztet, de számos erődöt, valamint a lovaglás szerelmeseit kielégítő lovasfarmot is találunk errefelé.

Kuba zoomolható térképe Google-Maps, sok műholdkép is a jó helyek felderítésére:
[geo_mashup_map]

Linkek:
Lap.hu linkgyűjtemény.

folyt.köv.

Salsero

Sol Palmeras Varadero Matanzas

Nyaralás fotó galéria ízelítő:

2 thoughts on “Kubai szálláshelyek egyénileg, utazás és hotelek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.