Hétköznapi munka lista, a velük bejárható a világ

Egy cikk után szabadon megyünk, megírom én is, hogy milyen módon járhatjuk körül a világot kevés kezdőtőkével is, a tudás persze segít, a szorgalom, egészség és a kitartás még inkább.

Nem meglepő, hogy többnyire szeretünk utazni. Az új helyszínek, kultúrák, szokások megmozgatják az embert, mindenképpen kimozdítanak a szürkülő hétköznapokból. A pénzkeresési lehetőségek bővülésével és azokon túl is van élet.

A tipikus állások, munkák, szakmák mellett néhány egészen hétköznapi, amikről dokumentumfilm is készült, ha a külföldön dolgozó magyarokra gondolunk. A külföldi munkavállalás alapvetően egyszerű. Jól, a lényeget kommunikálva kis nyelvtudással bejárhatjuk az egész világot, és munkát is kapunk Új-Zélandtól Kanadáig, Argentínától Japánig.

A lista:

1. Au pair
Legalább száz cég segít a jelölteknek és a családoknak megtalálni egymást. Játszhatsz gyerekekkel és elmerülhetsz egy új kultúrában úgy, hogy egy helyi családdal élsz együtt. Egy kolumbiai lány ismerősöm így járta be huszonévesen a világot, először csak nyelvet tanulni jött Németországba, és utána módos svájci és osztrák családokkal utazta körbe a világot.

2. Magánóvónő
Az előző pont teljesen magyar verziója. Gazdag magyar családok nem magán-óvodába teszik a gyermekeiket, hanem egy képzett óvodai pedagógust alkalmaznak, és viszik magukkal a luxus nyaralásaikra is, hogy 2-3-.. gyermeküket felügyelje. Heti egy szabadnapot biztosítanak, a fizetés alacsony, az egyéb juttatások, az életre szóló élmények bizony mesések.

3. Kereskedelem, import/export
Kamionsofőr, hajós, nemzetközi kereskedelmi menedzser. Illetve egy speciális eset, a helyi mesterektől és művészektől vásárol tárgyak, amelyeket máshol eladhatunk. Közben megfordulunk több országban, és egy idő után, fejlődve olyan meghívásokat kaphatunk, amikről korábban nem is álmodtunk. Egy jó kereskedő természetesen az adózott jövedelméből is körbejárhatja a világot, de mi maradjunk a földön, egyszerűen idővel megkaphatjuk valamilyen módon.

4. Angoltanár, nyelvtanár
Az egész világon nagy kereslete van az angoltudásnak, így az angoltanároknak. Ezzel a munkával könnyen eltölthetsz több évet külföldön, miközben magadba szívod a helyi kultúrát és talán a nyelvet is. Ha egy év sok, akár csinálhatod csak nyáron, Máltán ennek például nagy hagyománya van. A spanyol, kínai, német és az orosz nyelvtudás szintén nemzetközileg hasznos.

5. Ápoló
Rájuk mindig szükség lesz a világ minden táján. Nyugat-Európában hiány van belőlük. Nyelvtudással párosítva jó választás. Ahol például egy idős házaspár egyik tagja gyenge vagy beteges, ott nem feltétlen hagyják abba az utazásokat, és gyakran játszanak a világkörüli út, utak gondolatával. A közeli Németország erre jó példa, Budapesten kukkantsunk rá egy dunai nagy hajóra, ami onnan érkezett.

6. Szabadúszó
Több utazási blogger azt nyilatkozta, hogy okostelefonnal, laptoppal és wifivel a világ bármely pontján lehet dolgozni. Ugyanúgy lehetsz egy távol-keleti faluban író, szövegíró, web-fejlesztő, fotós, marketing szakértő vagy más utazva, mint egy nyugati fővárosban ugyanabban a székben és irodában ülve minden nap 8-tól 16-ig. Sosem volt könnyebb digitális nomádként élni, mint ma. Hogy én miért nem csinálom akkor? Valahogy más kezdett el érdekelni 35 éves koromtól, azt belátom, hogy huszonévesen ezt kellett volna tennem.

7. Önkéntes, farmer – volunteering
Viccesnek hangzik, pedig igaz és sok tapasztalatot adhat: egy szervezet a világ minden táján biztosít lehetőséget önkéntes munkára farmokon. Lakhatást, ételt és mezőgazdasági oktatást adnak cserébe a segítségért. Rövidtávon valakinek ez lehet élete legnagyobb élménye. A nagy nemzetközi hálózatok fejlődnek, itthon és külföldön is jó példákat látni. Lásd pl.: www.wwoof.net.

8. Utazás, turisztika
Magáért beszél, sokan ezért kezdenek utazási irodában dolgozni, és én közelről láttam, hogy teljesülnek a vágyaik a közeli all-inclusive görögországi nyaralásoktól a távoli óceánokig. Ezen a területen több poszton bejárhatod a világot: ha nem is repülőgép-pilótaként, de utaskísérőként, szállodai dolgozóként vagy kihelyezett idegenvezetőként (és study tour keretében).

9. Utazási blogger/író
Magamról beszélek, vagy másról? Egy jól szerkesztett blog a rajta futó hirdetésekkel, értékesítéssel, jó együttműködésekkel képes fenntartani magát, kitermeli az utazások árát. Nem egyszerű és szakértelmet igényel, de ha összejön, élhetőek a célok hosszútávon. Az Utazómajom megtette, szinte a semmiből lett ‘vátesz’ (népvezér), akciós utazási ‘szakértő’, ingyenes rádiós és TV-s megjelenéseivel, riport beszélgetésekkel két év alatt elérte ezt, leelőzte mind forgalomban, mind profitban a szakmában 15-20 éve robotolókat, szinte mindenkit (10-20 fős csapatokat is), hiába sok rossz vélemény, a tények, az eredmények magukért beszélnek, napi százezres kereset főszezonban, majdnem nomádból így lehet gyémánt- és aranykereskedő.

10. Pultos – bár
A borravaló vagy a magas fizetés lehetővé teszi, hogy szórakozz is munka mellett vagy után. Erről sok magyar tudna mesélni. Pl. 2-3 év tiroli (ausztriai) munka (eléggé nehéz, kimerítő pultozás), szinte bármire be tudsz fizetni, amire a félretett 40-60 ezer euróból futja.

12. Régész – biológus
Szerintem a régész vicces példa, a legtöbben maximum a szomszédos országokig jutnak a szakmából kifolyólag. Ráadásul ehhez el kell végezni egy egyetemet. Ha valakit érdekel a történelem, a természet, a tudományok, az irodán kívüli munka és utazni is szeret, így motiváltan küzdheti végig az 5-7 évet az egyetemi padokban, olvasva, a könyvtárakban kutakodva. Több embert is ismertem, aki így utazott késő harmincas éveiig, és utána hazaköltözve családot alapított. Rosszabb esetben nem lett családja, erre azért érdemes időt szánni.

13. Road – Csapattag
A menedzserek és technikus mellett sok zenekar visz magával turnézni fix pakolóembereket – vagyis roadokat. Szívósabb típusoknak ajánlott, hosszúak az éjszakák és rengeteg nehéz súlyt kell pakolnod, de ha ez nem zavar, jó munka lehet. A kézügyesség az összeszerelésben, a csapatmunka és a jókedv is sokat jelent.

Matróz, hajós
Utoljára, de nem utolsósorban. Ennek nagy hagyományai vannak. Korábban az életüket tették kockára, ma már egészségesen le lehet élni egy egész életet folyami vagy tengeri hajósként. A kapcsolatok itt is fejlődnek, és egy idő után szó szerint miénk a világ, ingyen szállások, barátok, vitorlások és tengerjáró hajók várnak ránk az egész világban.

Te melyiket választanád?

Külföldre költözés, magyarok emigrációja, elmenekülés a megalázó (alacsony) bérek és a munkanélküliség elől. Néha a légkör miatt telepednek le külföldön, mert emberileg vagy szakmailag van a béka segge alatt egy társaság (villamosmérnök, informatikus és vendéglátós, mindenki erről számolt be). Jó programozóként a 100 eurós órabér is realitás Nyugat-Európában, itthon többnyire a cég tulajdonosok és a közép és a felső vezetők keresnek jól.

Videó:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.