Munkásszálló Németország, olcsó kiadó lakás és ágyak

Munkásszálló Németország

Kiadó házak, lakások, szobák, ágyak és kemping sátorhelyek.

Németországban a legtöbb város kínáló jó és olcsó szállás lehetőséget: München, Nürnberg, Berlin, Passau és még sok távolabbi város, falu és tanya (gazdaság).

Szerencsére most jók a bérek Bajorországban, és sok munkáltató biztosítja az elfogadható szállást is, és így csábítja a megbízható munkaerőt és a gyakorlott szakembereket.

Ami még fontosabb, hogy szinte minden más kis település is kínál fizető vendégszobát, amit gyakran sehol sem hirdetnek, hanem szájhagyomány útján terjed a kapcsolat. A munkásszállás kereséshez és sikeres foglaláshoz a nyelvtudás többnyire szükséges.

A ‘hivatalos’, turisztikai katalógusokban fellelhető fizető-vendéglátó helyeken túl is van még lehetőség, szerencsére vannak jó lehetőségek.

A külföldi munkavállalás oldalon is jól kifejtették a lényeget (8-30 euró/éj): kulfoldimunka.co/2013/08/07/a-legolcsobb-megoldas-a-munkasszallo/.

Valójában van olcsóbb szállás itt, én pont most találtam egyet, ami 300 euró 1 főre havonta (Németül: Monteurzimmer, vagy WG-Zimmer, Wohngemeinschaft ill. Studentenwohnung), 2 fő esetén itt 6 euró/fő/éj (3 fő esetén 4-5 euró, de ez már balkáni mínusz egy szint hosszútávon), szép és tiszta fürdőszoba (mosógéppel) és konyha van, 4 szoba közösen osztozik ezen, dohányozni a teraszon lehet, ami a konyhából nyílik. Átmeneti megoldásnak mindenképpen kiváló, hiszen a munkáltató (az állam által, adókedvezmény vagy költségtérítés, ‘steuerfreie Nächtigungsgeld’ németül) kifizeti teljes egészében (sőt valahogy még többet is napi 20 euróig), így a fizetésünk megmarad, magunkra, egyéb költségeinkre tudjuk fordítani. Sok múlik ezeken az apróságokon, egy másik Németországban több helyen elérhető lehetőség a ‘Wohngeld’, lakhatási támogatás, online kiszámítható, aztán utána kell járni a maga idejében.

Lakás bérlés (bérlakás) esetén is nagyon tág határok között mozognak a lehetőségek, Fejenként 8-9 euró/éj esetén egy 2 fős, 2 szobás lakás esetén már lehet örülni, ha a parkolás és a fűtés is rendben van. Drága városokban 700 euró/hó alatt alig van lehetőség, ami persze rendben van egy nettó 1800-2500 eurós fizetés esetén eltávolodva a ‘magyar csodák‘ birodalmától (‘lakás szinte ingyen, munka szinte semmi’). Én a bajorországi viszonyokra látok rá jobban, a helyiek szerint drága az élet, látva a havi 100 eurós dohányzási, 15-50 eurós sör, 400 eurós autó, 80-150 eurós villanyszámla kiadásukat annyira nem kell aggódni miattuk, tudnak még hol spórolni.

A kényelmes matracra igenis lehet adni, tiszta ágynemű, érdemes elhinni, hogy tudunk válogatni, és nem kell zsúfolt 6 fős emeletes ágyas szobában nyomorognunk napi 2-3 euró megspórolása miatt. Megéri igényesnek lenni. 3 euró az itt 4-6 üveg minőségi sör! Pont ezért is, inkább a jó alvásra költsük, legyen erőnk a minőségi munkára, aztán a gyermekeink oktatására figyeljünk inkább például. Jó tudni, hogy sokszor a jó minőség, a tiszta ház az olcsóbb, egy nagy forgalmú de igénytelen munkásszálló (mint pl. Wasserburg-ban volt ilyen) meg se közelítette az azonos árú erkélyes és berendezett másik szállást (Monteurhaus, kulturált albérlet).

Miről is beszéltünk. Pl.: monteurzimmer-online.com/informationen-und-tipps/geld-mit-dem-eigenen-haus-verdienen-64.html, Ausztria és Németország, a határok megszűnésével szinte egybeolvadnak, jogilag azért akad különbség persze, és az osztrák boltok jóval drágábbak például (haszonkulcs illetve ÁFA okán). Tanyákon vagy nagyon örülnek egy szoba bérlőnek, vagy furán néznek és félve az idegentől elküldenek. Sok oka van itt is a félelemnek, alapja van, ha csak az elmúlt 2000 év történelmére gondolunk Európában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.