Helsinki látnivalók és szálláshelyek

Helsinki izgalmas és egyedi város, ahol új életszemlélettel és rengeteg sétálással gazdagodhatunk.

A finn főváros az ország déli partvonalának közepe körül fekszik, a Finn-öbölben. Körülbelül 610 ezer lakosa van. Európa legészakabbra fekvő fővárosát a Balti tenger leányaként is szokták emlegetni. A város történelme nem túl régi múltra tekinthet vissza, I. Gusztáv svéd király alapította a Vantaa folyó torkolatánál, a rivális Hansa város, Tallinn ellensúlyozására.

A városalapítás nem volt túl sikeres, a kis városkát sokáig szegénység, betegségek és harcok sújtották. 1643-ban a város a jelenlegi helyére, délebbre költözött, biztonságosabb és kényelmesebb kikötőt nyújtva a hajósoknak. Helsinki stratégiailag fontos ponttá vált a környék svéd-orosz, német-balti háborúi miatt. A svédek és az oroszok többször elfoglalták egymástól a várost. A város épületei főként neoklasszicista stílusúak.

A nevezetességek az útikönyvek szerint egy óra alatt bejárhatóak a főpályaudvartól, de érdemes rájuk több időt fordítani. Már a pályaudvar épülete figyelemre méltó, az első finn vasbeton építmény, jellegzetes U alakjával.

Az Uspenski Katedrális a legnagyobb ortodox templom Európában, kevert stílusú. A díszítés bizánci hatást kelt, de az orosz stílusjegye a hagymakupola. A belső térbe belépve megragad az épület hangulata. A belsőben szép ikonokat láthatunk.

A város másik legfőbb vallási építménye a Székeshegyház, amely letisztult stílusával azonnal megtetszett. A belső tér egyszerű, a szó legjobb értelmében, már-már puritán. A kilátás a városra pedig gyönyörű, ez kihagyhatatlan látványosság. Érdekesség, hogy a harangok mind az épület bal oldalán kaptak helyet, mivel először nem voltak biztosak benne, hogy az építmény tornya elég erős az elbírásukhoz.

Méltóságteljes épület az Elnöki Palota, amely a hivatalos elnöki rezidenciák egyike. A letisztult épület rengeteg híres látogatót fogadott már, egyik oldala a tengerre néz, a másik pedig a Piactérre.

A kikötőkben található vörös téglás vásárcsarnokban kiélhetjük szuvenírek, helyi különlegességek utáni vágyunkat, és kedvünkre vásárolhatunk. A híres piactéren, a Kauppatorin állandó a nyüzsgés. Sok itt a kávézó, cukrászda, itt tökéletes megpihenni. Októberben itt tartják a balti heringvásárt. Érdemes elsétálni a Sofiankatu utcához, amely 3 részre oszlik, mind egy különböző korszak stílusát idézve. Rendkívül hangulatos, és egyedi.

A múzeumok egy részét ajánlatos végignézni, saját ízlésünkre figyeljünk, és biztos a siker. A Mannerheim Múzeum névadójának lakása volt egy időben, s a képzőművészeti magángyűjteménye megtekintésre érdemes. Azonban vigyázzunk, csak péntektől vasárnapig tart nyitva. Az Ateneum Finnország leggazdagabb képzőművészeti múzeuma. Olyan nagyságok műveit láthatjuk itt, mint Rembrandt vagy Van Gogh, és maga az épület nagyon szép. Minden múzeumkedvelőnek ajánlom, csak hétfőn tart zárva.

Ha már a művészeteknél járunk, tekintsük meg a világhírű finn építész, Alvar Aalto épületét, a Finlandia Palotát, amely a zenének ad otthont. A négyszintes márványépület igazi finn stílus, letisztult, de izgalmas. Több zenei stílus, így a komolyzene, a jazz és a szórakoztató zene is szerepel a hangverseny-listákon.

Személyes kedvencem a híres Sziklatemplom, azaz a Temppeliaukio templom volt. Rendkívüli építészeti mű, a modern építészet egyik remeke. A sziklába robbantoITTtt hely egyedülálló hangulatú, ügyesen vegyíti a különböző anyagokat egységes egésszé. A kupolában fűtőberendezés található, ami a téli hótakarót olvasztja le. A kitűnő akkusztikának köszönhetően gyakran tartanak itt hangversenyt. Ezt a templomot mindenkinek látnia kell.

Figyelemreméltó a Sibelius-emlékmű, amely a finn zeneszerzőnek állít emléket. A szoboregyüttesre versenyt írtak ki, s a győztes mű hullámzó acélcsöveket jelenít meg, a zenére utalva, mellette a zeneszerző arcát ábrázoló szoborral.

A Seaurasaari Szabadtéri Múzeum csupán néhány kilométerre fekszik Helsinkitől, de érdemes ellátogatni a szép szigetre. Nyolcvanhat régi, eredeti vagy autentikus ház, templom, gazdasági épület nyújt betekintést a hagyományos finn falusi életbe. Hasonlít a szentendrei skanzenre – mármint a szerepét s jellegét tekintve. Vagyis van benne nappali élet, a külön programokról, fesztiválnapokról nem beszélve. 5-6 euró a belépő ára. Igazán egyedi élmény.

A város könnyen belopja magát a szívünkbe, nagyon élhetőnek tűnik, az épületek és a természet magával ragadóak, a közlekedés jól megoldott és fontos a környezetvédelem. Ha nyáron nyaralunk ott, láthatjuk, hogy az emberek milyen aktívan használják ki a jó időt. A város azonban nem kínál sok kifejezett szórakozási lehetőséget, és figyeljünk a pénztárcánkra, nem épp a legolcsóbb város, drága a Drága.

Szálláslehetőség rengeteg adódik a városban. Exluzívabb szállásokat találunk bőven.

Képes ízelítő, élménybeszámoló leírás helyett:

Nevezetességei útikalauz 1. rész: Látnivalók ITT.

Linkek a témában: Helsinkivel kapcsolatos népszerű oldalak – Közlekedés, vásárlás, sport, bárok és szórakozás, múzeumok, kultúra és oktatás és egyéb érdekességek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük