Ebro folyó

Hossza: 928 km
Átlagos vízhozam: 615 m/sec
Delta területe: 320 km2
CANTABRIA, SPANYOLORSZÁG

A Cantabriai-hegységben lévő forrásától, Reinosa közeléből az Ebro-folyó végig délkeleti irányban halad, míg Tarragonától közvetlenül délre eléri a Földközi-tengert.

Az Ebro felső szakaszaira jellemzők a látványos mészkőszurdokok, például a Hoces dél Alto Ebro és a Sobrón. Bennük tekintélyes fakókeselyű kolóniák vertek tanyát, de kisebb számban találkozhatunk sziklán fészkelő dögkeselyűvel, héjasassal és szirti sassal, vándor- sólyommal és uhuval is. Leküzdve a hegyeket, a folyó kifut a síkságra, és Zaragoza környékén egy kivételesen száraz vidékre jut, melyet Ebro- medence néven ismernek. A tenger felé Katalónia partvidéki hegyei zárják le. Itt az Ebro szinuszgörbére emlékeztetve kanyarog végig az ártéri síkon, gipsz alapú teraszokat épít, partját a soto néven ismert galériaerdők követik és magyar árterek fokaihoz hasonló, ún. galachók egész sorát hagyja maga mögött.

Ahogy keresztülvágja magát a katalán part menti hegyeken, az Ebro végül a tengerrel találkozik. Az irdatlan mennyiségű hordalékból itt hatalmas, nyíl alakú delta képződött az elmúlt évszázadokban, melyet később a folyó és a tenger munkája formált tovább.

Ebro folyó

Salou, Tarragona környékéről nyaralás közben érdemes a tengerparti torkolat környékét felfedezni, itt sok olcsó szállást találunk, és olcsó repülőjegyek is segítenek, hogy eljussunk ide Magyarországról, pl. Ryanair.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük