Zaragoza látnivalói és szállás kereső tippek

Zaragoza Spanyolország ötödik legnépesebb városa, Aragónia autonóm terület székhelye.

Szállás keresés egyénileg gyorsan online: A népszerű hotelek foglalása magyarul ITT díjmentesen. Garantáltan jó árak, internetes szobafoglalás fórum szerű vendég véleményekkel, hotel képek. Olcsó szállás kategória, konyhás apartman és családi szoba foglalható így napi áron vagy csomag ajánlatokban félpanzióval. Az oldalsó (itt jobbra) szálláskereső azonnal megmutatja a szabad szobákat és az árakat, belvárosi elhelyezkedés és árak szerint rendezhető a kapott lista.

Alap adatok és történelme:
Az Ebro folyó partján fekszik, ahol a Huerva és a Gállego folyó beletorkollik az Ebróba. Zaragoza elsőrangú közúti összeköttetéssel rendelkezik Madriddal és Barcelonával is. Ami gazdaságát illeti, Aragónia központja sokoldalú ipari nagyváros. Főként cement, üveg, és élelmiszeripara jelentős, de a fafeldolgozás és papíripar is kiemelkedik. Itt van a SEAT autógyár központja, és egyik legjelentősebb üzeme is.

A várost az ibériai ilergeták alapították Salduba néven. Kr. e. 45-ben Caesar földúlta, de Kr. e. 27-ben már római gyarmat volt, 255-ben pedig püspöki székhely lett. 409-ben a vandálok, 452-ben a svévek, 475-ben Eurik nyugati gót király foglalta el. Mostani nagyságát a mórok uralma alatt érte el, akik 715-ben hódították meg a várost, majd 1017-ben Zaragoszta fejedelemség székhelyévé tették. 1118-ben I. Alfonz vette birtokba és Aragónia fővárosává tette Huesca helyett. Zaragoza a keresztény spanyol területek legjelentékenyebb városa lett. 1317-ben a püspökség helyett érsekségre emelkedett. Aragónia és Kasztília egyesítése után viszont megszűnt az udvartartás székhelye lenni, megkezdődött hanyatlásának kora. A 19. század eleji napóleoni háborúkban a franciák két nagyobb ostromát is ki kellett állnia a városnak.

Látnivalók és nevezetességei magyarul:
Zaragoza jelképe az Ebro partján magasodó Nuestra Señora del Pilar, vagyis az Oszlopos Miasszonyunk Székesegyház. Nevét, egy a létét is megmagyarázó legendáról kapta, mely szerint Szűz Mária egy alabástrom oszlopon állva jelent meg Szent Jakabnak az 1. században elrendelve a templom építését, melyért cserébe védelmet ígért egész Hispániának, különös tekintettel Zaragózára. Az eseményt minden év októberében nagy fesztivál keretében ünneplik meg a helyiek.

A város másik nevezetes katedrálisát a Plaza de La Seo téren találjuk. Az öthajós Megváltó-katedrális a 12-17. században épült egy hajdani mecset maradványaira. A templom mellett találjuk a városháza és a Tőzsde reneszánsz épületét, a Lonját, valamint az egykori római fórum maradványait. A templomok, székesegyházak tövében az El Tubo hangulatos tapas bárjaival csalogatja a turistákat, közvetlen mellette az El Casco Viejo éjszakai bárjai, szórakozóhelyei lehetnek csábítóak a mulatni vágyók számára.

Az Óvárostól alig távolabb emelkedik a monumentális és a maga nemében gyönyörű mór Aljafería-palota, ahol jelenleg az aragóniai parlament ülésezik. Az épület különlegessége még látványos külsején túl, hogy ez szolgált Verdi Trubadúrjának helyszínéül is.

Zaragoza múzeumainak sorából a Szépművészeti, és a Camon Aznar Múzeum emelkedik ki. Míg előbbi gyűjteményében El Greco, Ribera és Goya képeket találunk, utóbbi falai közt Rubens, Rembrandt, Van Dyck, Velasquez, Goya, Renoir és Mane műveit őrzik.

Zaragoza városában több mint 70 szálláshely található összesen. Apartmanok, hotelek kis panziók és nagy hotelek egyaránt könnyen foglalhatóak az interneten.

Időjárási adatok, hőmérséklet és csapadék előrejelzések: www.wunderground.com/global/stations/08160.html.

Zoomolható GoogleMaps műholdkép és térképe sok információ:
[geo_mashup_map]

Környéke, környékén szállások, közeli települések online foglalás lehetőséggel: Utebo, Alfajarín, Villafranca de Ebro, Alagón, Puebla de Alfindén, Cuarte de Huerva, Cadrete, Villanueva de Gállego, Casetas, Pinseque, La Muela és San Mateo de Gállego.

Repülőterek távolságok a központtól, belváros szíve légvonalban: Zaragoza repülőtér (ZAZ) 13,1 km.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.