Zürich, ahol lehet bulizni kifulladásig

A szórakozóhelyek száma magas, nyáron pedig érdekes programok, fesztiválok közül is választhatunk egyet. Ma már Zürichben nemcsak kisvendéglők és bárok vannak tucatszám, ahol hétvégeken hajnali négyig szolgálnak fel sört és tömény italokat, de a városban és környékén több tucat helyen vannak 24 órán át tartó rave-partik is. A legtöbb helyen 20 órakor kezdenek, és hajnali 4 körül zárnak. Nem sokkal ezt követően kezdődik az After Hour, az 5-kor induló parti, ami pont délig tart. A technopartiknál mindig van egy Chill-Out helyiség, ahol le lehet hűlni, trükkfilmeket nézni, vagy egyszerűen csak együtt lenni, amíg csak vissza nem térnek a föld körüli pályára.

A technozene kialakulásában a döntő impulzus Németországból jött – a Kraftwerk együttes 1975-ben megjelent Autobahn című lemezével. Öt évvel később vált népszerűvé a zürichi Yello a Solid Pleasure-rel. Akárcsak a Kraftwerk esetében, itt is valamennyi hang szintetizátoron keresztül hallatszott. További együtteseket csak az a körülmény tartott vissza ettől a stílustól, hogy a robotzenéhez szükséges berendezések rendkívül drágák. Ahogy csökkent ezeknek az ára. úgy terjedt pillanatok alatt a technomozgalom. Személyi számítógépen már bárki elő tudott állítani technozenét. A ritmus sokkal fontosabb volt ennek során, mint a név. A lényeg az, hogy a zene úgy dübörögjön, hogy a résztvevők megfeledkezzenek térről és időről.

Speciálisan ilyen célra berendezett hely a Kanzlei: az ember először a Xenix bárba megy be, majd utána a Kanzlei tornacsarnokba a Hehetiaplatzon, itt minden este van hipp-hopp, acid, funk és house egészen hajnalig. Új technobár a Liquid a Zwinglistraßén: a gombalábú asztalok felett tojássárgájának látszó lámpák függnek, a falak napsugársárgára, haragoszöldre és égszínkékre vannak festve. A technozene mellett itt mojitóval is elősegítik, hogy meginogjon a közönség. Legalábbis kezdetben. A Luvban (Kreuzstraße) minden található, ami gurul és görög: skateboarder, surfer, in-line-skater. Nem csarnok, hanem egy átalakított 80-as évekbeli diszkó az Oxa (Andreasstraße). Itt vezették be a szokásos 20-02 óra közötti nyitva tartás mellett az After Hourt. Itt keményebb technót, house-t és progressive-et játszanak. Péntekenként az alternatív publikum a tóparti Roten Fabrikban jön össze, ahol kemény techno van. Emellett a Katakombákban (Geroldstraße) hétvégeken rendszeresen rave-parti van. Élénk színű röplapok adnak tájékoztatást arról, ha másutt is van valamilyen parti. A havonta megjelenő zürichi Forecast, amely a kioszkokban kapható, valamennyi legális rendezvényt felsorolja.

Technozenét hanghordozókon többek között a Jamaricóban kaphatunk a Stauffacherstraßén. Itt van technodivat is, például különböző feliratú pólók. A techno ruházati cikkeket, mint például terepszínű alsónadrágot, pólókat, autógumi-szoknyákat. XXXL méretű nadrágokat vagy éppen kislányosan édeskés lányruhákat rengeteg üzletben kaphatunk (pl. Planet 8, Max, Soho vagy Booster) Niederdorfban.

Zürich

Éjszakai élet ajánló, útikalauz hivatalos online lista: www.zuerich.com/en/Visitor/Gastronomy/Nightlife.html.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük