Dornbirn szállások – utazás blog-fórum Ausztria

Dornbirn

Ausztria Vorarlberg tartományának legnépesebb városa, a Rajna-völgyben található falvakból áll, központjában a Nieder- vagy Unterdorf nevű, mai nevén Markt városrésszel.

Szállásfoglalás tippek, konkrét ajánlatok friss vendég véleményekkel: Dornbirn városa, garantáltan jó online szállás árak ITT: igényes 3-4 csillagos hotel szálláshelyek, előre foglalva megfizethető áron. Panzió, vendégház, kiadó apartman, lakás, nyaraló villa és ház.

A dornbirni vendég-fórum vélemények alapján népszerű szállások, kiemelten kedvelt hotelek:
– Hotel Restaurant Traube  **** még egy picit drága lehet, de a minőség kárpótol mindenért.
– Fairmotel Dornbirn, Krone, Hotel Sonne ****, Messmer vagy IBIS Bregenz, mind foglalható online is nagyon kedvező árakon.
– A Four Points by Sheraton Panoramahaus **** neve is kihagyhatatlan, modern épület, luxus szobák és lakosztályok.

2-3-4 csillagos szállodák, vendégházak szép választékát találjuk itt.

A fenti piros linken keresztül vagy jobbra itt kezdje a foglalást, miután sikerült döntenie! Hotel fórumban még a környéken található települések/online foglalható szállás ajánlatok: Bildstein 4.5 km 1, Wolfurt 5.7 km 1, Hohenems 6.7 km 1, Widnau 7.5 km 1, Hard 8.3 km 1, Höchst 9.4 km 2, Bregenz 9.6 km 13, Schwarzenberg 10.1 km 1, Walzenhausen 10.7 km 1, Kriessern 11.1 km 1, Götzis 12.0 km 1 és Lochau 13.0 km 2 (távolságuk/szállás ajánlók száma). Továbbá: Schwarzenberg im Bregenzerwald, Egg, Andelsbuch, Hohenems, Lustenau, Hard, Alberschwende, Bildstein, Höchst és Wolfurt.

Repülőtér távolságok: St. Gallen-Altenrhein (ACH) 15.6 km, Friedrichshafen (FDH) 32.6 km, Memmingen (FMM) 73.4 km és Kloten (ZRH – Zürich) 89.2 km.

A város a Rajna-völgyben, a Keleti-Alpok, a Bregenzerwald lábánál fekszik, valamint közigazgatási területéhez tartozik a 2062 m magas Sünser Spitze is. A város folyója a Dornbirner Ach. Dornbirnben a telek enyhébbek, a nyarak viszont hűvösebbek. A hőmérséklet ingadozását jelentősen csökkenti a Bodeni-tó hatalmas vízfelülete is. A terület másik jellemzője a főnszél, ami miatt sokszor ködös az időjárás.

A régészeti leletek szerint a Rajna völgye már régóta lakott volt. Erről tanúskodnak mind az újkőkori (i. e. 3000-1800), mind bronzkori (i. e. 1800-750) feltárások is. A település első említése 895-ből származik, egy Szent Gallenből származó oklevél hivatkozik rá, Torrinpuirron néven. Dornbirn 1380-ban Habsburg fennhatóság alá került, a lakosoknak a terület megoszthatatlanságát és elidegeníthetetlenségét ígérték. 1405-1408-ban a város az appenzelli háborúban a svájciak oldalán harcolt a nemesség ellen. A 17. században pestisjárvány köszöntött rá, mely 820 áldozatot követelt, a település akkori lakosságának csaknem egyharmada életét vesztette. 1647-ben Dornbirn svéd fennhatóság alá került, amikor azok elfoglalták Bregenzet. A középkorban az emsi grófok szereztek egyre nagyobb befolyást a környéken, ám az itt élő parasztok egy az 1380-as ígéretben foglaltakra hivatkozva 4000 gulden befizetésével megakadályozták, hogy Dornbirn a grófok kezére kerülhessen. A település hűsége jutalmául ekkor kapta máig használatos körtefás címerét. 1771-ben a lakosság a település teljes területét megvásárolta a súlyosan eladósodott grófoktól. Függetlenségük azonban nem tarthatott sokáig, az 1805-ös pozsonyi béke következtében a város bajor fennhatóság alá került. Dornbirn életében jelentős fordulatot a 19. század hozott, a békebeli évek a vasútvonal kiépítésének is kedveztek. Városi rangra 1901. november 21-én I. Ferenc József császár emelte. Már az I. világháborúba is követelt áldozatokat, a II. viszont a várost a nácik egyik vorarlbergi központjává változtatta. Csak 1945. május 2-án szabadították fel a francia csapatok. Ezután mind a gazdasági, mind a kulturális életet jelentős fejlődés jellemezte. 1949-ben rendezték az első vásárt Dornbirnban (a Messe Dornbirn név mára nyolc különböző rendezvényt takar), 1994-ben nyitotta meg kapuit a tartomány első egyetemi szintű iskolája, a Fachhochschule Vorarlberg.

Dornbirn klasszikus értelemben ugyan nem nevezhető kirándulóhelynek, mégis számos látnivalót kínál az ide érkezőknek. A város egyedülálló természeti látványossága a Rappenlochschlucht. A szurdok májustól októberig látogatható, kiépített túraútjain szakavatott túravezetőkkel karöltve, másfél óra alatt bejárhatjuk.

Sízőknek ideális célpontja lehet a Bödele hegy, ahol jól karbantartott, hóbiztos pályák várják a mozgásra vágyó turistákat. Túrázni a Dornbirnhoz tartozó Ebnitben lehet. A kis falut mindössze 8 kilométerre találjuk a városközponttól. Ebnitben festői környezetben, karbantartott utakon vezethet túránk fölfelé.

Dornbirn 12 múzeuma és számos kiállítóhelye közül feltétlen említést érdemel a 2003-ban megnyitott különleges, interaktív természettudományi múzeum és élménypark, az inatura, valamint a sportautók, a száguldás megszállottjait nyűgöző s egyben a világ legnagyobb Rolls-Royce-múzeuma. Utóbbi három emeleten átívelő tárlatával valóban fantasztikus hely, ahol nemcsak a Rolls-Royce életének nevezetes eseményei kerülnek bemutatásra, természetesen magukat a járműveket is megcsodálhatjuk. A múzeum ugyan csak csoportosan látogatható, az ajándékbolt mellett, ahol pénztárcánktól függően vásárolhatunk, végül a múzeumhoz tartozó játszópark is kárpótol bennünket. Különös élményt nyújthatnak a második emeleten helyt kapott klasszikus (vintage) autócsodák, az ismeretlenektől a híres Quenn Elizabeth-ig. Érdemes megjegyezni továbbá, hogy a múzeum január elseje és 31-e között, téli szünet miatt, zárva tartja kapuit.

Itt tartózkodásunk alatt a Bodeni-tóhoz is feltétlen érdemes ellátogatni (nemcsak azért, mert az adókülönbségeknek köszönhetően a benzin itt 20%-al olcsóbb, mint Németország területén). Ha kedvünk szottyan, áthajózhatunk a szomszédos Bregenzbe is, az Operaházáról.

Szállodakereső, és vélemény fórum: Dornbirn városában olcsó és luxus, üzleti szállások is, online árak ITT – Minden szálloda ajánlata egy helyen itt.

Budapest és Dornbirn távolsága kb. 880 km km az online útvonaltervező ajánlásával, így jutunk el főleg autópályákon haladva Liechtenstein és Svájc határvidékére. Síelni nem ilyen távolra járunk, de itt is válogathatunk a szép lehetőségek közül, ha pályaszállást és jó sípályákat keresünk. Kirándulóhelyek és túra útvonalak bőséges kínálata vár minket nyáron, ha nyaralást tervezünk.

hegyi túra

Időjárása, előrejelzés, jelentés: weather.msn.com/local.aspx?wealocations=wc:AUXX0071.

Kirándulás és síelés tervekhez: www.bregenzerwald.at.

Dornbirn zoomolható térképe szép környezet, jó ausztriai utak, környéke GoogleMaps műholdképeken:
[geo_mashup_map]

Ez volt a szálláshelyek Dornbirn blog fórum bejegyzés: 3-4 csillagos hotelek, panzió és apartman ajánló. Szép ausztriai város és környéke, múzeumok és a táj együtt sokat ér. Tanuljunk németül itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.