Decin szálláshelyek, utazás tippek és látnivaló ajánló

Děčín

A város a Cseh Köztársaság keleti részén található, Decin a kerület legnagyobbja. A német határtól nem messze, Drezdához (Dresden) közel fekszik, Prágától is mindössze 83 percre van vonattal. Cseh és német kereskedelmi utak szelik keresztül. Az áru a szárazföldi utakon, vasúton és vízen egyaránt érkezik, ahogy Decin területén találkoznak a Labe és a Ploucnice folyók. Decin tulajdonképpen két városból áll, az egyik, Decin óvárosa a Labe folyó jobb partján található, a másik, Podmokly, melyet 1942-ben csatoltak Decinhez, a bal partján. A városnak lemezipara, élelmiszer, textil és vegyipara jelentős, ahogy a szappan és a sörgyártás hozzátartozik a deciniek életéhez. 118 km²-es teljes területén 2019-re 48809 főre csökkent az állandó lakossága, 2001-ben még 52 ezer fő feletti volt.

Kedvezményes szálláshely árak, komplett hotel lista online: Děčín szálláshelyek lista itt. Szállás (üdülés) ajánlatok összehasonlítása gyorsan, egyénileg. Kiadó egységek külön-külön leírással és fotóval. Részletek és szobatípusok, foglalható lehetőségek. A település és környéke, hotel, szállodák, olcsó magánszállás, panzió, lakások, konyhás apartman, üdülő-villa, kemping-üdülő, kis egyszerű és tiszta B&B vendégház és turista- / diákszállás (hostel) interneten, a közvetlen elérhetőségeket a visszaigazolás tartalmazza. A látványosságok, kiemelt helyek, belváros (központ) közelében egyszerűen tudunk keresni. Friss vendég vélemények, értékelések a leírás mellett fórum szerűen segítenek a döntésben.

Szállodakereső, szállás ajánlatok: Minden szálláshely Decin-ben, illetve környéke. A közeli német területen még több a lehetőség, ha hotelt keresünk. Last minute és előfoglalás, szállás árak összegyűjtése másodpercek alatt. Hotel szoba, olcsó B&B magánszállás kiadó szoba, lakások, konyhás apartman, kis szálloda, vendégház és diákszállás (hostel) kereshetően. Az árak gyűjtőhelye, garantáltan jól működő szálláskereső online rendszerekből. A szép lakosztálytól az Airbnb stílus kiadó privát szobán át az olcsó hostel ágyig minden. Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive napi és csomag ajánlatok. Gyakran nagy baráti társaságok, csoportok részére ugyanez az online hotelkereső kínál szobákat jó feltételekkel.

Városok, települések a közelben, környéke szállás ajánlóval online: Teplice, Ústí nad Labem, Mladá Boleslav, Hřensko, Růžová, Janov, Sněžnik, Arnoltice u Decina, Benešov nad Ploučnicí, Podmokly, Bynovec, Huntířov és Malá Veleň.

Történelme, nevezetességei, látnivalók útikalauz:
A 9. században területét szlávok lakták. Először csak a Labe folyó bal partján építkeztek, de egy áradás után 1059-ben inkább a folyó jobb partján kezdtek az újjáépítésbe. 1305 és 1534 között a Wartenbergek uralma alatt állt, amikor a gazdag Rudolf von Bünau megvásárolta tőlük a területet. A térség ennek a családnak köszönhetően ismerkedhetett meg a protestantizmussal, de a vallást 1620-ban a Bünauk távozásával aztán elnyomták. A város ezután báró Johann Joseph Thun birtokába került, aki a 18. század divatját követve fürdővárost csinált Decinből. A báró egy alkalmas forrást keresett, melyet 1768-ban Horní Žleb-ben megtalált. Mára a város fürdőmúltját javarészt elfelejtették. 2002 augusztusában árvíz pusztított Decin területén, melynek számos alacsonyabban fekvő épület esett áldozatul.

Děčín leghíresebb turista látványossága a Labe folyóra néző Decini vár, melyet a városközponthoz közel fekvő hegyre építettek. A hétéves háború idején, eredetileg erődként emelték, hogy aztán 1673-ra reneszánsz várrá változzon, mely 1788-as felújítása után barokk, majd végül klasszicista borítást kapott. Bohémia királyainak egykori otthona (a Premysl dinasztia uralkodójának, III. Václavnak óhajára kezdték építeni) hol a Thunok adminisztartív központjaként funkcionált, hol a németek, szovjetek katonai helyőrségeként. A vár két jelentős muzsikust megihletett, Chopin mellett Caspar David Friedrich neki köszönheti egyik nevezetes alkotását. A kastély nem mindennapi jellegzetessége továbbá az a barokkban épített, hosszú, fallal körülvett út, mely a belsejébe vezet, csak „Hosszú Ösvénynek” (Dlouhá jízda) nevezik.

A szovjetek csak 1991-ben távoztak a várból, melyet meglehetősen rongált állapotban hagytak utódaira. A nyilvánosság előtt csak a 2005-ös felújítás után nyitották meg, jelenleg múzeumként működik, valamint privát összejövetelek, nyilvános események színhelyéül szolgál. A vár területéhez tartozó barokk rózsakert, és a vár kápolnája nyitva áll a látogatók előtt. Nyaranta kamarakoncerteket rendeznek a kertben, a templom pedig a Decini Szimfonikus Zenekar estjeinek ad otthont. Ami az egykori berendezést illeti, annak nagy része a Thunokkal együtt tűnt el, amikor 1932-ben eladták a várat a Csehszlovák államnak. A megmaradó tárgyak közül sokat elloptak, a többi más múzeumok birtokába került és felújították őket.

A Labe folyó bal partján egy 6 m² bazalt követ találhatunk, ami csak akkor látható, ha alacsony a vízszint, ami azt jelenti, hogy a régió aszálytól szenved. A kő „Éhség kőként” ismert, mert azokban a régi időkben, mikor feltűnt, leállították a vízi forgalmat a folyón, aminek eredményeként az emberek nélkülözni voltak kénytelenek. A legalacsonyabb vízállás, melyet a kövön jelöltek, 1417-ből való, és az 1616-os jelölés máig olvasható, az alábbi felirattal együtt: „Sírsz, ha meglátsz engem”.

Az óváros hídja jelentős emléke Decinnek. A kőhídat Valentin Preussler építette 1574-ben. Figyelemreméltó reneszánsz nevezetesség, melyet 1714 óta a cseh patrónusok (Szent Václav, Szent Vitus, Nepomuky Szent János) szobrai díszítenek. A kőhíd mellett a Ploucnine folyón átívelő, 1831-ből származó lánchidat érdemes megtekinteni, Bohémia első, ilyen szerkezetű hídját.

Gyermekkel érkezőknek a helyi állatkertet érdemes felkeresniük, igaz, hogy méretét tekintve ez az egyik legkisebb, mindazonáltal erdei elhelyezkedésének köszönhetően, Csehország egyik legszebb zoo-ja. Aki a grizzly medvékre, vagy a nemrégiben felújított madárházra kíváncsi, mindenképp itt a helye. Az állatkert egész évben 8 és 18 óra között fogadja a látogatókat, bár októbertől márciusig csupán 16-ig tartanak nyitva.

Angol online turisztikai útikalauz részlet fotókkal: www.czechtourism.com/t/decin/.

Szálláshelyek magyarul: ITT van szinte minden Decin környékéről, a német területen több a lehetőség, ha hotelt keresünk., panzió, kiadó privát apartman (lakás) és hotel szoba egyaránt.

Közeli települések szállás ajánlóval, városok és falvak: Tisá, Růžová, Hřensko, Jetřichovice, Česká Kamenice, Janov, Srbská Kamenice, Velká Bukovina, Kunratice, Sněžnik, Stará Oleška és Žandov egy db szálloda ajánlattal.

Időjárás jelentés és előrejelzések. Időjárása, aktuális hőmérséklet és előrejelzések, szél és csapadék értékek, napfelkelte és naplemente ideje, páratartalom: www.in-pocasi.cz/predpoved-pocasi/cz/ustecky/decin-61/.

Zoomolható térképe, GoogleMaps műholdkép, Google Streetview fotók egyre jobb minőségben segítenek az interneten az eligazodásban.

Decin szálláshelyek, hotel kereső a városban és környékén. Látnivalók, utazási leírás térképpel és időjárás előrejelzéssel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.