Drezda szállás, szálloda, látnivaló és utazás keresés tippek

Drezda, németül Dresden

Ugrás a keresett témához gyorsan: Szállás | Látnivalók | Környéke

A német szövetségi állam, Szászország fővárosaként elhíresült Drezda, Dresden, mely lakosságára nézve Németország tizenharmadik legnagyobb városa, a térség pénzügyi és gazdasági centruma hosszú történelmi idők óta. Ismerőseim csillogó szemmel érkeztek haza a városból. Miért is? Ja, nem is kérdés, egyetemi tanárként ez volt az első hivatalos kiküldetésük helyszíne, fontos oktatási és kulturális központ a város történelmi időtávon. Számos szempontból érdekes hely a mai napig, amiről alább többet írunk. Állandó lakossága a teljes 328 km²-es közigazgatási területén 2018-ban 551 ezer fő felettire nőtt. Nyüzsgő élete van hétköznap és hétvégén egyaránt, hiszen kiemelt német városi kirándulóhely.

Kerületei, illetve később hozzá csatolt település részek: Blasewitz, Cotta, Prohlis, Altstadt (óváros), Plauen, Pieschen, Neustadt, Leuben, Loschwitz, Klotzsche illetve: Schönfeld-Weißig Weixdorf, Cossebaude, Langebrück, Gompitz, Mobschatz, Altfranken, Schönborn és Oberwartha.

Ingyenes szállásfoglalás, minden szálláshely lehetőség online keresése, szabad szoba ajánlatok részletes leírással, napi és csomag akciós árak: Drezda (Dresden) hotel szállások ajánlatai összegyűjtve lista ITT. B&B szoba, panzió, apartman, kiadó lakás, hotel, elit és turista szálloda, hostel-diákszállás (Jugendherberge – kollégium). Először ismerjük meg az árakat és olvassuk el a friss vendég értékeléseket gyorsan!

2015-től foglalható különlegesség a Strohhutmanufaktur (szalmakalap gyár) ITT (B&B, 36 m²-es Gräfin Cosel és a 46 m²-es Sophie apartman, mindkettő franciaággyal, a modern és az antik berendezési tárgyak ötvözésével készült kiadó lakások, Wifi-internet és reggeli szolgáltatás van)

Kérjük, hogy kezdje a foglalást egyik piros linken keresztül kezd el itt!
Név szerint kiemelhető, keresett szálláshelyek: Suitess, The Westin Bellevue, Steigenberger Hotel de Saxe, Rothenburger Hof és IBIS Bastei, az itteni mesésen szép hoteleket joggal szeretik a vendégek. A Hilton és a Radisson luxusát itt megismerhetjük közelről. QF, art’otel park plaza, InterCityHotel igazi csemegék az utazások és a hotelszobák szerelmeseinek. A luxust a a title=”Részletek itt” href=”https://www.booking.com/hotel/de/bulow-palais.hu.html?aid=324057&label=02drezda” rel=”nofollow” target=”_blank”>Relais & Châteaux Bülow Palais (5*****) ITT reprezentálja kiválóan, maga az épület is lenyűgöző, komfort, deluxe szobái és lakosztályi a klasszikus stílus hagyományit követik, a nem kiemelt napokon megfizethető áron, a reggeli ára € 26/fő extra.
A drezdai szállások vendég fórum bejegyzései sokat segítenek, hogy gyorsan áttekintsük a hoteleket.

The Westin Bellevue Dresden szoba

The Westin Bellevue Dresden lakosztály modern 4****

Környéke, falvak és városok, közeli települések további szállás ajánlatokkal: Bannewitz 5.8 km 3, Freital 7.5 km 5, Niedersedlitz 7.8 km 1, Niederpoyritz 7.9 km 1, Cossebaude 8.3 km 2, Radebeul 8.3 km 10, Kleinzschachwitz 8.6 km 2, Lockwitz 8.7 km 1, Rockau 9.0 km 1, Possendorf 9.6 km 1, Reichenberg 9.9 km 1 és Pillnitz 10.7 km 1. Továbbá és turisztikailag kiemelt közeli helyek:
Meißen, Pirna, Kurort Altenberg, Bautzen, Sobrigau, Weißig, Kesselsdorf, Kleinluga és Obernaundorf.

Repülőterek távolsága a központtól: saját repülőtér a Klotzsche (DRS) 8.3 km és közeli még az Altenburg/Nobitz (AOC) 86.7 km.

Útleírás, látnivalók és nevezetességek – események, hírek, program ajánló és képek. Miért jó ide foglalni? Érdekességek, látványosságok:

Az Elba partján fekvő várost kiemelkedő kulturális szerepének köszönhetően „az Elba Firenzéjének” szokták nevezni. Kulturális gazdagságát elsősorban sokszínű művészi kincseinek köszönheti, mely jelentős részének alapját az uralkodó, Erős Ágost magángyűjteménye adta.

A „Németország szilíciumvölgye” elnevezés már tudományos központ mivoltának számlájára írható, ugyanis számtalan számítógéphardver- és hi-tech fejlesztő cég működik a városban. Drezda egyeteme, a Drezdai Műszaki Egyetem igen jelentős, a világ egyik legrégebbi ilyen jellegű felsőoktatási intézménye. A drezdai sörök mellett, sokan csak a Volkswagennel azonosítják a várost, melyet 2002-ben még Európa legzöldebb nagyvárosai közé beválasztottak. A festői Elba völgye az UNESCO világörökség listáján szerepel. 2008-ban Drezda adott otthont a Sakkolimpiának.

Történelem, látnivalók:

Egy szláv és egy német település csatlakozásával Drezda jelenlegi területe 1206-ban jött létre. Sokáig Európa egyik legszebb városának tartották számos drezdai barokk műemlékének köszönhetően, mely stílus I. Szász Ágost uralkodó idején terjedt el. Drezda már a 16. században a protestáns Szász választófejedelemség fővárosa volt, valamint választófejedelmi székhely. Míg a 18. században rövid időre a poroszok kezére került, a napóleoni háborúk idején a franciák szállták meg, ekkor Szászország királyság lett. 1814-től ismét a poroszok igazgatták Szászországot, mely területének feléről lemondott azok javára. A Monarchia felbomlása után 1918-ban Drezdát tették meg Szászország fővárosává. A második világháború súlyosan érintette a várost, a britek közel 3000 bombát dobtak le rá, amit az amerikaiak támadása tetézett. A bombázások több tízezer ember életét követelték. A drezdai bombázásokról Kurt Vonnegut is megemlékezik többek közt Az ötös számú vágóhíd című regényében. A város újjáépítését viszonylag hamar megkezdték, mely a berlini fal lerombolásával együtt jelentős mértékben hozzátett ahhoz, hogy Drezda ma újra régi, dicső fényében fürödhet.

Drezda déli Óvárosának kontrasztját az 1686-os tűzvész után újjáépült, érseki Újváros adja. A két városrészt három híd íveli át, köztük a 13. századi régi híd, a 19. századi Mária-híd és az Albert-híd.  A régi híd közvetlen közelében emelkedik a 18. században emelt Brühl-féle palota és az „Európa erkélyének” nevezett, Brühl-féle terasz, melyeket III. Ágost minisztere, az egykori Brühl gróf alapított. Utóbbit a napszakok allegorikus szoborcsoportja, Schilling műve ékíti. A teraszról csodás panoráma tárul az Elbára.

Érdemes felkeresni a 16. században épült Drezdai kastélyt, melynek mitológiai festményekkel díszített bálterme és trónterme lenyűgöző látványt nyújt. A bombázásoknak áldozatul esett, majd adományokból újjáépített barokk Frauenkirche már Drezda egyházi épületeit gazdagítja. A zömök épületet, melyet az Alpok legnagyobb fesztávú kupolája fed, formája után sokan csak „kőharang” néven emlegetik. Orgonáján túl a templom jelentőségét emeli, hogy a Coventryvel való kibékülés szimbóluma.

Drezda legismertebb épületének címére mégis az 1710-1728 között emelt Zwinger, a német barokk legkiemelkedőbb remeke pályázhatna. Az eredetileg udvari játéktérnek és narancsosnak készült épületkomplexumot az idők folyamán választófejedelmi műcsarnokkal bővítették ki, a Koronás kapu mellé került a Francia pavilon, majd a Wall és a Harang pavilon. 1719-ben még Frigyes Ágost herceg itt kötött házasságot az osztrák császár leányával. A Francia pavilon mögött megbújó Nymphenbadot Balthasar Permoser lépcsős vízesései, szökőkútjai és szobrai miatt ildomos felkeresni. A Zwinger fő látványossága mégis a képtár, mely Drezda múzeumi centrumává avatja. Olyan jelentős alkotók munkáit őrzik itt, mint Raffaelé, Düreré, Holbeiné. Fegyvertárat, a világraszóló porcelángyűjteményét, és még matematikai-fizikai szalont találunk az épületben. A Hosszú Galéria választófejedelmet ábrázoló, külső falfestményét ma 25 000, mozaikszerűen felhelyezett meisseni porceláncsempe helyettesíti. Érdemes megtekinteni, hisz a világ legnagyobb porcelán képe igen impozáns látványt nyújt. Ráadásul a kép történelmi jelentőségét emeli, hogy hosszú ideig mellette koronázták meg a fejedelmeket.

A Zwinger mellett a város legalább oly híres műgyűjteményeiről. A III. Ágost király kincseiből kinőtt műtárgy kollekciót jelenleg a királyi kastélyban őrzik. A 16-17. századi német ötvösség remekei mellett kristály- és elefántcsont-tárgyakban gyönyörködhetünk itt, Európa egyik leggazdagabb tárlatában. Az itt található „zöld széfben”, a Grünes Gewölbében a szász koronázási ékszereket megcsodálhatjuk.

Drezda - Dresden városa

Aki a múzeumok közt a kuriózumokat keresi, annak a Radebeul városrészben fekvő Karl May Múzeumot ajánljuk, melynek az író egykori otthona ad helyet.

Ha a városnézésbe kellőképp belefáradnánk, a Zwinger kertje mellett megpihenhetünk a város egyik legszebb parkjában, a 147 hektáros Großer Gartenban. Vagy felüdülésként felkereshetjük a drezdai állatkertet és botanikus kertet.

Ami a fesztiválokat illeti, a drezdai dixieland fesztivál mellett, mely Európa legnagyobb ilyen jellegű fesztiválja, a karácsonyi vásár kiemelkedik, mint a legrégebbi karácsonyi vásár címet birtokló.

Ha szívesen kirándulnánk a közelben, de nem elégszünk meg az Elba partján tett sétákkal, vegyük az irányt az Erzgebirge nevű hegységtől keletre, itt található ugyanis a város első számú hegymászó célállomása, Szász-Svájc. A porcelánjáról Híres Meissen (Meißen) sincs túl messze, egy hosszú hétvégén érdemes felkeresni.

Szálláshelyek, hotelek szállásfoglalása gyorsan jó áron:

A megfizethető olcsó kategóriától a luxus drágaságig (ár keresés és összehasonlítás): Drezda – Dresden hotelei foglalási díj nélkül ITT – Foglalj itt magyarul szálláshelyet gyorsan és egyszerűen! Az luxus lakosztálytól az Airbnb stílus kiadó privát szobán át az olcsó hostel ágyig minden. Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive ajánlatok. Gyakran nagy baráti társaságok részére ugyanez az online hotelkereső kínál szobákat jó feltételekkel. Minden szálláshely és szálloda 1-2-3-4-5 csillagos és egyéb kategória. Friss fórum vélemények, vendég értékelések több nyelven blog szerűen olvasható a leírások mellett. Panzió, apartman (kiadó szoba – Privatzimmer, lakás és ház), tényleg az összes típus.

Diákszállás, kollégiumi szint egyéni és olcsó csoportos vendégeknek, turista szálló 20-30 euró/fő/éj ártól: www.city-herberge.de.

Aktuális időjárás és előrejelzés a következő napokra, hőmérséklet, szél, csapadék és szél illetve páratartalom adatok: www.wetter.com/wetter_aktuell/wettervorhersage/3_tagesvorhersage/deutschland/dresden/DE0002265.html. Élő webkamera kép: www.frauenkirche-webcam.de, Frauenkirche (templom).

Zoomolható GoogleMaps térkép és műholdkép Drezdáról jó minőségben áll rendelkezésre, illetve egyre több fotó segít az internetes tájékozódásban.

Budapest és Drezda, Dresden távolsága kb. 672 km autóval az online útvonaltervező ajánlásával, az utazási idő így kb. 6 óra 20 perc autópályákon haladva. Mellékutakon (jelenleg 2019-ben fizetős utakon és/vagy autópályán kívül) haladva 10 óra 10 perc (670 km).

Linkek (szállás, szórakozás, autóbérlés, felsőoktatás, művészetek): Műszaki egyetem, magyarul link-ajánló: Lap.hu, Magyar Wikipedia, útikalauz részletek: hu.wikipedia.org/wiki/Drezda. Tánc (buli – parti minden szerdán – Mittwoch), tánctanítás, például salsa: www.bailamor.de.

Szállás, utazás és nevezetesség fotó ízelítő:

Ez volt a Drezda vagy Dresden szálláshelyek keresés online blog-fórum cikk, ajánló. További hasznos és friss információ, aktuális hírek a helyi turisztikai iroda, a város hivatalos weboldalán több nyelven informál: www.dresden.de/de/tourismus/tourismus.html.php?pk_campaign=Shortcut&pk_kwd=Tourismus, jelenleg a német mellett cseh, angol, francia, spanyol, olasz, lengyel és orosz nyelven. Aludj jól egy jó hotelben! Szép város történetéről és a nevezetességeiről olvashatsz rengeteg érdekeset.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük