Mladá Boleslav utazás és szállások ajánló

Mladá Boleslav cseh város a Közép Bohémiai Régióban. Prágától 50 kilométerre, a Jizera folyó bal partján fekszik.

Mladá Boleslav hotelei, szállodakereső akciós internetes árak: Mladá Boleslav népszerű szállások ITT. Hotel La Romantica 4****, Hotel Zimní Stadion***, Hotel u Hradu 3***, Hotel Sport Mlada Boleslav 2** stb.. Kezdjük a szálláshely keresést most, aztán olvassunk el pár beszámolót fórumokon a kiválasztott helyről! Milyen az étterem stb. Kiadó magánszállás szobák, apartman és olcsó ágy lehetőségek keresése egy helyen.

Történelme, története:
A 10. század végén II. Boleslav király várat alapított területén. Mivel Prágában ekkora már állt egy vár, melyet Boleslavként emlegettek, az új építmény a Mladá (vagyis fiatal) nevet kapta, hogy megkülönböztessék az idősebb Boleslavtól, mely a 15. században Stará Boleslav (Öreg Boleslav) néven vált ismertté. Városi rangra részben 1334-ben, majd 1436-ban emelték, mikor is a Prágából Észak-Bohémia és Brandenburg felé vezető utak fontos pontjává vált. A 17. században rekatolizálták lakosságát, a 17.-18. század fordulóján fontos zsidó központ volt. Ebben az időszakban a lakosság csaknem felét a zsidók adták ki. A 19. században (valójában a zsidó népesség csökkenésével) Mladá Boleslavot „Jizerai Jeruzsálemnek” nevezték. 1634-ben, Jacob Bashevi von Treuenberg (született 1580-ban, Veronában) volt az első zsidó nemes a Habsburg Monarchiában, akit a Mladá Boleslav-i zsidó temetőbe temettek. A város virágzása ugyancsak a 19. században következett be, Mladá Boleslav új iskoláival, színházaival, és a Laurin & Klement (ma Skoda) autógyárával a térség központjává nőtte ki magát. Az 1948-as kommunista fordulat után a város fejlődése jelentősen visszaesett, azonban ez 1990 óta ismét visszájára fordult, köszönhetően a gyáraknak, melyek Mladá Boleslavot az egyik leggazdagabb cseh várossá tették.

A sport megszállottjai előtt biztos, nem cseng idegenül a városka neve. A helyi futball csapat, az FK Mladá Boleslav ugyanis a Gambrinus ligában játszik (fő nemzeti minősítés a sportban), 2006/7-ben az Uefa Cupáig is eljutott, sőt az Uefa Bajnoki Ligán meglepő módon még az Olympique de Marseille csapatát is sikerült 4-3-ra vernie az első körben. Ilyen focicsapatot sokan szeretnénk a saját városunkba. A helyi jégkorong csapat, a BK Mladá Boleslav, szintén jelentős sikereket tudhat magáénak, az Extraligában játszanak (mely az országban a fő minősítés a sportban).

Látnivalók
A város nevezetességei közül az eredetileg a 10. századból származó, gótikus, fejedelmi várat előbb késő gótikus, majd reneszánsz stílusban bővítették. 1648-ban rombolták le. A 18. században I. Palliardi építette újjá kaszárnyákká, melyeket a 19. században hoztak rendbe.

A múzeumok közül feltétlen érdemes meglátogatni Mladá Boleslav-ban a Škoda Autómúzeumot, annál is inkább, hisz a Skoda Mladá Boleslavban található üzemét a mai napig Európa egyik legmodernebb gyáraként tartják számon, igaz, a gyárlátogatás 12 éven aluliaknak nem engedélyezett, és a Járási Múzeumot. A gótikus főtéren pedig a Városi Történeti Múzeum új holografikus kiállítását.

A víz szerelmesei pedig a Mladá Boleslav-i strandfürdőben hódolhatnak szenvedélyeiknek.

Mladá Boleslav szállásfoglalás, olcsó és népszerű cseh hotelek ITT

Környéke, közeli városok szállás ajánlóval: Mnichovo Hradiště 7, Kosmonosy 3, Loučeň 3, Dobšín 3, Bakov nad Jizerou 2, Kněžmost 1, Klášter Hradiště nad Jizerou 1, Branžež 1, Benátky nad Jizerou 1, Podkost 1, Bezděz 1 és Mcely 1

Időjárása előrejelzés, jelentések, hőmérsékletek: weather.msn.com/local.aspx?wealocations=wc:21572.

Zoomolható térképe, GoogleMaps műholdképek és utcák:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.