Bréma szállás keresés: hotelek, utazás szervezés

Bréma, Bremen (németül) Németország tizedik legnagyobb városának számít, hivatalos nevén Bréma Szabad Hanzaváros, az azonos nevű tartomány székhelye.

Foglalás magyarul (csomag ajánlatok is) minden szobatípusra: Bréma hotelek, apartmanok (kiadó konyhás lakás, privát ház), panziók és elit szállodák is ITT. Kattints az előző piros linkre, és nézd át a vendég élménybeszámolókat, értékeléseket is a képek mellett a gyors szállásfoglalás előtt. Munkásszálló, önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive ellátás lehetőségek együtt.

Kedvelt, keresett jó szállodák és olcsó szállások például:
– Best Western Hotel zur Post 4**** (a vasúti pályaudvar és az Aréna mellett, kiváló elhelyezkedés, jó személyzet)
– Park Hotel Bremen 4**** (ingyenes wifi, mindenben magas színvonal eltekintve az apró technikai hibáktól)
– Hotel Walter 2 ** (kiváló és tiszta ház jó személyzettel, wifi internet, kedvező szobaárak)
– Atlantic Grand Hotel Bremen 4**** (légkondicionált, kerékpár bérlés, autókölcsönzés stb.)
– Swissôtel Bremen 5***** (egy öt csillagos házat nehéz kritizálni, ilyen áron talán lehetne még több szolgáltatásuk)
– Der Kunstsalon (6 db apartman egység, 1-2 hálószobás és konyhás, 2-3-4 főre kiváló, néhány kilométerre a belváros központja)
– Pension Sanni (picike olcsó panzió, közös fürdős egyágyas szoba is van, B&B magánszállás jellegű)

A közli városok, települések, Bréma környéke szállások is a kínálatban: Stuhr 6.3 km 4, Lilienthal 10.9 km 2, Ritterhude 12.6 km 1, Delmenhorst 13.3 km 4, Oyten 14.0 km 3, Achim 14.5 km 5, Vegesack 16.5 km 2, Grasberg 16.5 km 1, Kirchseelte 16.5 km 1, Aumund 16.8 km 1, Osterholz-Scharmbeck 17.5 km 1 és Worpswede 17.6 km 3.

Ön is nézzen körül mindössze néhány perc alatt! Minden szállás összes ajánlata összegyűjtve: Bréma (Bremen), szállás ajánlatok, teljes lista kereshetően ITT. Garantáltan a legjobb árak, jellemzően jóval a portai (lista) árak alatt, trükközés nélkül, kedvezményesen. Az összes szállásfoglalási rendszer árát kigyűjti másodpercek alatt ez a rendszer. Szép fotók, képek, térkép és leírás is segít a döntésben. Munkásszálló és kollégium kategóriától az elit és elegáns szállodákig.

Olcsó diákszállás, turista és munkásszálló árkategória (Kb. 20 euró/fő/éj ártól), csoportoknak is: www.jugendherberge.de/de/jugendherbergenbremen.jugendherbergen-nordwesten.de.

Megemlítünk néhányat a szálláshelyek közül név szerint is. A szállodák között népszerűek 2-3-4-5 csillagos szálloda kategóriában: Innside Premium Hotel ****, Park Hotel Bremen ****, Mercure Hotel Hanseatic***, és a City Hotel ** vagy a Schlafcompany Hotel ** (az olcsóak). A Bremer Apartmenthotel egy konyhás, berendezett lakás bérlési lehetőség: www.bremer-apartmenthotel.de .

Berlin és Hamburg mellett egyike azon városoknak, melyek szabad tartománnyal büszkélkedhetnek. Németország északnyugati részén helyezkedik el, az Északi-tenger partjától mintegy 60 kilométerre. Bréma fontos tudományos és kulturális központ. A város 2006-ban még a „Tudomány városa” címet is elnyerte. A Brémai Egyetem kutatóközpontja rendelkezik például, a világ egyetlen mikrogravitációs laboratóriumával. Kikötőinek köszönhetően a város a német tengerentúli kereskedelemben is kiemelkedő szerepet játszik. Egyre jelentékenyebb gazdasági erőt képviselnek kutató és fejlesztőcégei, valamint a csúcstechnológiai termékekre szakosodott középvállalatai is.  Szintén Brémából indult a Beck’s sörgyár, az Eduscho és a Hachez csokoládégyár üzeme, de a kikötőben megtaláljuk a Tschibó, a BMW, a Kellog’s és a Siemens telephelyeit is.

Budapest és Bréma távolsága  1137 km az online útvonaltervező ajánlásával. Autóval ez nagyon hosszú út, repülővel is utazhatunk a közelbe magasabb árakon, a repülőjegy ára miatt sokszor mégis az autót vagy a buszt választják sokan. Repülőterek, a központól mért távolságuk: Bremen (BRE) 3.1 km, Langenhagen (HAJ) 90.5 km.

Történelem, rövid város történet:

A város első írásos említése, mely Nagy Károly nevéhez fűződik, 782-ből származik. Alig néhány év leforgásával megalapították Bréma püspökségét is, a 9. században pedig már érseki székhelyként tartották számon a várost, ekkor épült híres dómja is. A kereskedelem már a kezdeti időkben is meghatározó volt Bréma életében, itt voltak a fríz tengeri és folyami kereskedők telephelyei is. 965-ben a város érsekét vásártartási, pénzverési és vámszedési jogokkal ruházták fel. A 13. században Bréma a Hanza szövetségbe is belépett, ahonnét később többször kizárták. Függetlenségét a 12. században nyerte el a város, a rá következő században fallal övezték. A reformáció Brémát is elérte, mely nemcsak felkelésekhez vezetett, vallási fordulathoz is, a város Dómjában ekkor csak református szertartásokat celebráltak. A 17. században Brémában épült meg Németország első mesterséges kikötője, miáltal Bréma a transzatlanti kereskedelembe is bekapcsolódhatott. A 19. században Napóleon csapatai Brémát sem kímélték, a várost Franciaországhoz csatolták. A brit blokád miatt ráadásul Bréma tengeri kereskedelmének is befellegzett. A hajózás problémáit kiküszöbölendő 1827-ben a Weser torkolatában vásárolt területen megalapították Bremerhaven kikötővárosát. A város virágzása egyértelműen a 19. századra tehető, a vasútvonal lefektetése mellett, szabad és ipari kikötők nyíltak ekkor. Bréma hamarosan a gyarmati kereskedelem kapuvárosa lett. A fejlődésnek csak az első világháború szabott gátat, melyet egy városi sztrájkmozgalom is tetézett. A német császárság összeomlása után a hatalmat egy helyi hajómágnás ragadta magához, aki nem tudta erős kézzel kormányozni a várost. 1919-ben kikiáltották a Brémai Tanácsköztársaságot, melyet pénzügyi csőd követett. Az utcai harcok után, Brémát a német gyarmatok elvesztése is súlyosan érintette, hajóforgalma visszaesett, ipara lehanyatlott. A második világháborúban a britek kényszerítették megadásra a várost, mivel az ellenállt, támadásba lendültek. A fegyverletétel után a megszállói feladatokat az amerikai csapatok látták el. 1946-ban Brémát a Bréma Szabad Hanzaváros tartomány fővárosává tették, a helyreállítási munkák rohamtempóban folytak. Az ’50-es években Bréma már Németország egyik legdinamikusabban fejlődő városává vált. A város szimbólumaként számon tartott brémai muzsikusok szobrát is ez idő tájt emelték a 2004. óta az UNESCO világörökség listáján is szereplő városháza szomszédságában. 1970-ben a városi egyetem is megkezdte működését. 1993-ban a régi szabadkikötőket bezárták, helyükön megkezdték az új brémai városközpont létesítését.  Az Überseestadt névre keresztelt projekt ma Európa legnagyobb, folyamatban lévő városrész-rekonstrukciós programjának számít.

Noha Brémát nem igazán kímélték a második világháború pusztításai, melynek következtében a város számos műemléképülete odaveszett, hangulatos negyedei, századfordulós polgárházai miatt, melyeket csak „brémai házakként”emlegetnek, megérdemli, hogy felkeressük.

Ott van mindjárt  a reneszánsz stílusú, régi brémai városháza, melyet 2004. óta az UNESCO is a világörökségek között listáz. A 15. században emelt, vörös és fekete téglákkal mintázott épület, mely a piactérrel néz farkasszemet ma a polgármester hivatalának otthonául szolgál. Homlokzatát a város jelképéül szolgáló kulcsos címer ékíti. A városháza történelmi jelentőségét emeli, hogy 1918-ban erkélyéről kiáltották ki a Brémai Tanácsköztársaságot.

A hajdanán a kötélverők, hordó- és ládakészítők munkahelyinek otthont adó Kádár utcát, mely voltaképp egy szűk sikátor is érdemes felfedezni, nem hiába egyike a város leglátogatottabb idegenforgalmi látványosságainak. A vörös téglából építkező házak régi, középkort idéző cégéreikkel különös hangulatot adnak a helynek, mely ma a Brémai Takarékbank tulajdonában áll. Az óránként felcsendülő harangjáték afféle aláfestő zeneként harsan az éterbe. Ráadásul beülésre csábító éttermeket és megtekintésre váró galériákat is tucatjával találunk erre.

Látnivalók, turista program lehetőségek
A nevezetességek sorából Bréma főtemplomát, a 11. században épült Szent Péter dómot sem hagyhatjuk ki. Nemcsak furcsa, tengelyére aszimmetrikus beltere miatt érdekes, azért is, mert a brémai tanács a 20. század elején eredeti stílusában újította fel, így a katedrális ma is hamisíthatatlanul középkori jellegét őrzi.

Hová is lenne Bréma jellegzetes, már-már mindenki által ismert szobrai nélkül? Gondoljunk csak a Grimm testvérek meséjére, mely valóban világhírűvé tette a várost. A zenész állatok figuráit Gerhard Marcks német szobrászművész öntötte szoborba 1951-ben. Aztán ott az UNESCO világörökség listáján is szerepelő brémai Roland-szobor. A Nagy Károly katonájaként ismert hős már a 14. század hajnalán a brémai polgárság védelmezőjévé avanzsált, így korai faszobrát később kőből is kiöntötték. A múlt egy másik szeletére, a gyarmattartás időszakára emlékeztet a Bürgerpark bejáratát vigyázó impozáns Kőelefánt. A 10 méter magas, vörös téglákból kirakott állat belsejében egy jelképes kripta található az első világháború afrikai frontjain elesett német katonák nevével. Míg a ’30-as években a hányatatott sorsú elefánt a náci területkövetelések szimbólumának számított, a háborúk után az Afrikához fűződő barátság kifejezőjévé lett, hogy végül a ’80-as években a dél-afrikai apartheid rendszer elleni tüntetések központjává avanzsáljon.

Ha szeretnénk a múltat a jelenben is megtapasztalni, vegyük az irányt a Schnoor negyed felé. A belváros déli szélén fekvő városrész 16-20. századi aprócska házaiban hangulatos éttermeket találunk, ahogy számos hagyományőrző testület is idetette székhelyét.

Ha a városfelfedező séta után egy kis kikapcsolódásra vágyunk, irány a polgárok parkja, vagyis a New York-i Central Parkot imitáló Bürgerpark. A maga 202 hektáros területével ma ez számít Németország legnagyobb, magánpénzből fenntartott, természetvédelmi területnek nyilvánított nyilvános parkjának. A parkban a világ különböző égtájait idéző növénygyűjteményeknek otthont adó kertek mellett a tavakat is megtaláljuk.

A 2020-re tervezett modern városnegyed, az Überseestadt fejlődésébe magunk is bepillanthatunk, ha felkeressük az egykori szabadkikötőt a belváros északi szegletében. A dinamikus fejlesztések nem kímélik a vámraktárak elhasználódott épületeit, lakások, kávéházak, konferenciatermek támadnak helyükön.

A kultúra barátai Bréma öt nagy teátruma közül választhatnak, melyek közül kiemelkedő a Goethe-téri színház. Persze a Schnoor negyed stúdiószínházainak és az utcai vándorkomédiásoknak az előadásai is érdekesek lehetnek.

Ha szórakozni vágyunk keressük fel a 2000-ben kaput nyitó, csillagvárost formázó Universum tudományos játszóházat. A szórakoztatópark népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy fennállásának első öt évében is több mint 2,5 millió látogatónak örvendhetett.

Európa legnagyobb fedett vidámparkját, a brémai Space Park Centert sajnos 2004. óta nem látogathatjuk. A hollywoodi filmekből ismert tudományos-fantasztikus világ csodáival legközelebb akkor köthetünk szorosabb barátságot, ha a park tulajdonosának sikerül új befektetőket találni.

A brémai hétköznapokat számos sportrendezvény és ünnep hivatott fényesebbé tenni. Közülük is jelentős a minden év januárjában megrendezésre kerülő „6 Tage Rennen” névre keresztelt kerékpáros futam, mely Európa egyik legrangosabb pályakerékpáros viadalának számít. A 6 napos verseny során a világ legjobbjai mérik össze tudásukat.  Az 1035. óta futó Freimarktot, mely időközben Észak-Németország legnagyobb szabadtéri eseményévé nőtte ki magát, minden év októberének második felében rendezik meg. A 17 napos vásáron, mely a pályaudvar mögötti Bürgerweide téren zajlik, óriáskerekek, hullámvasutak szórakoztatják az egybegyűlteket, de sörsátrakban, mutatványos bódékban sincs hiány, ahol aztán hajnalig tart a dínomdánom.

bréma Zoomolható térképe:
[geo_mashup_map]

Brémához kapcsolódó linkek: Lap.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük