Auschwitz szálláshely, tudni- és látnivalók fórum blog

Auschwitz, Oświęcim

Gyakori, keresett kirándulás program, a Krakkón át, vagy a Krakkóba látogatók gyakran jutnak el ide (Oświęcim) olcsó menetrend-szerinti busz járatokkal a központi busz-pályaudvarról. A környék látnivalói mindenképpen megérik, hogy kicsit meghosszabbítsuk lengyelországi tartózkodásunkat. A vélemények elég változóak, a dokumentumfilmek ismeretében főleg nem lehetünk biztosan abban, hogy amit látunk, az ott volt-e. Illetve, ami ott volt, az hová tűnt el.

Auschwitz,…pár puffanás, pár csattanás, egy-egy csizma lendülése, egy-egy fegyvervég döfése, egynéhány tompa jajszó…” – (Kertész Imre: Sorstalanság). Fiatalok az idősebbeknél sokkal jobban kedvelik ezt a környéket, történelmi távolság és nagy kérdések.

A piros linken keresztül megkapjuk a jó áron és ténylegesen foglalható szálláshelyek listáját magyarul, Auschwitz és környéke: Auschwitz és környéke szállások, hotel és apartman képek árak leírással ITT. Panzió-vendégház, wellness szálloda, közeli nyári üdülő-kemping és apartman (kiadó ház, lakás vagy nyaraló villa) ajánlatok. Kis csoportok részére a hotelkereső kínálja a szabad szobákat. A választásban sokat segítő élménybeszámolókért kattintson a piros auschwitzi szállások linkre.

A vendég-fórum vélemények, értékelések alapján népszerű szállások, kiemelten kedvelt hotelek: – Hotel Galicja Superior Welness & Spa *** (modern ház),  Hotel Olecki (2 km-re a központtól), Hotel Galicja Wellness & SPA (zöldövezet, felújított régi épületben), Villa Green (olcsó 6 szobás panzió, átutazóknak jó lehet). Hotel Przystan nad Sola *** (szálloda és étterem szolgáltatás).

Napi árak és kedvezmények/akciók az ajánlott kigyűjtve: Auschwitz és környéke szállások, minden hotel és magánszállás ITT. Szoba, jó magánszállások, apartman (kiadó házak, lakások és olcsó ágyak), kis szálloda, turista-vendégház és hostel-diákszállás egyénileg vagy csoportnak kereshetően. Garantáltan jól működő szálláskereső online rendszerekből. Önellátó, reggelis, félpanziós, all-inclusive csomag ajánlatok. A legolcsóbb foglalható árak a felsorolt szállások esetén. luxus lakosztálytól az Airbnb stílus kiadó privát szobán át az olcsó diákszállás-hostel ágyig minden

A kínálatban települések, városok / szállások száma és távolsága Auschwitz, Oświęcim környéken – az oldalsó szálláskereső segít gyorsan: Poręba Wielka 5.1 km, Skidzin 6.1 km, Brzeszcze 8.1 km, Bielany 9.6 km, Bieruń Stary 12.1 km, Byczyna 16 km, Chrzanów 16.3 km 2, Zator 16.4 km, Kęty 16.7 km 2, Goczałkowice Dolne 20.1 km 2, Czechowice-Dziedzice 20.2 km 2 és Jaworzno 20.7 km 3.

Auschwitz szállás

Repülőterek távolsága: John Paul II (KRK) 39.7 km, Pyrzowice (KTW – Katowice) 49.4 km és Leos Janacek (OSR – Ostrava) 88.4 km.

Útleírás: Krakkóból egész napos kirándulást tehetünk a kb. 60-80 kilométer távolságra fekvő Auschwitzba. Autóval a krakkói körgyűrűt a 952-es úton hagyjuk el, amelyen közvetlenül Auschwitzba mehetünk. Másik útirány lehet a Katowice felé vezető A4-es autópálya, amelyről Chrzanównál kell letérni, ekkor viszont keresztül kell mennünk az említett városon. Az Auschwitzba és a Tábormúzeumba vezető utat sok helyen táblák jelzik, így nem kell félnünk, hogy eltévesztjük a helyes utat. A Tábormúzeum előtt zárt parkoló áll rendelkezésünkre, amelyben 7 zl-t kell fizetnünk gépkocsinként. Krakkóból vonattal is mehetünk (körülbelül egyórás az út), a városba megérkezve gyalog 20 perces sétával érhetjük el a múzeumot, és igénybe vehetjük a városi buszokat.

Oświęcim (Oświćcim), német nevén Auschwitz mindenkinek ugyanazt juttatja az eszébe. Az egykoron kb. ötvenezer lakosú nagyváros népessége csökken, ami kelet-európai sajátság, 2002-ben 41946 fő, 2011-ben 40342 fő, és 2018-ban már csak 38678 fő volt az állandó lakossága teljes, 30 km²–es területén.

A XIII. században kapta meg a városi rangot. Műemlékekben, templomokban nem bővelkedik, és így emiatt nem tartozik a turistalátványosságok közé. Bár vegyipara sokáig meghatározó volt a lengyel gazdaságban, erről sem hallunk soha. Az 1940 májusa és 1945. január 27. közötti időszak azonban örökre beírta e város nevét a történelembe. Az auschwitzi táborban mintegy 1,5-2 millió, 27 különböző nemzetiségből származó ember pusztult el, akik közel 90%-a zsidó volt. Bár messze nem Auschwitz (Birkenau) volt az egyetlen koncentrációs tábor, sem a környéken, sem Lengyelországban, sem Európában, mégis ez a láger lett a kegyetlenség, a haláltábor, a gyűlölet és embertelenség örök jelképe.

Auschwitz

Arbeit macht frei

Budapest és Auschwitz távolsága kb. 455 km autóval az online útvonaltervező ajánlásával autóval, az utazási idő így kb. 5 óra 45 perc autópályákon haladva. Mellékutakon (fizetős autópályán kívül) haladva 6 óra 25 perc (380 km).

A környék zoomolható térképe, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók egyre jobb minőségben az interneten.

Időjárása, aktuális és előrejelzések, hőmérséklet, szél, csapadék és páratartalom értékek, műhold radarkép: pogoda.interia.pl/prognoza-szczegolowa-oswiecim,cId,24874, felhő RADAR itt: pogoda.onet.pl/prognoza-pogody/oswiecim-327454. Az önkormányzat, a település weboldala: oswiecim.pl/, hírek, történelem, sport és egyéb események.

Útleírás, látnivalók és nevezetességek – események, hírek, program ajánló és képek. Miért jó ide foglalni?

További magyar leírások, útikalauz részlet, térképek és képek: www.bibl.u-szeged.hu/bibl/mil/ww2/holocaust/auschwitz/auschwitz.html.

Auschwitz bejárat - látogató papok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük