Ostrava látnivalói és szálláshelyek

A Morvasziléziai kerület központja, Csehország harmadik legnagyobb, ipari jellegű városa. Magyarországról elsősorban üzleti vendégek érkeznek ide, de turistaként, átutazóban érdemes lehet itt is eltölteni egy éjszakát.

Ostravai kedvezményes szállás árak képekkel és vendég véleményekkel: Hotelek, szálláshelyek ajánló Ostrava városában ITT. Összegyűjtött legjobb napi hotel árak ITT! 4 csillagos kategóriában van a legtöbb hotel, és van köztük olcsó is. Panzió, olcsó hotel, 2-3-4 csillagos szálloda és apartman kategória keresése. Jó árak, vendég vélemények fórum szerűen. Reggelis, félpanziós és teljese ellátásos lehetőségek, étterem és szállodák együtt. A piros linkre kattintva a korábbi vendégek élménybeszámolóit, értékeléseit is olvashatjuk.

Átutazó turisták, üzleti és céges vendégek által is kedvelt a Brioni Boutique Hotel 4****, mondhatjuk, hogy kicsit drága, de megfelel a mai európai követelményeknek.

Közelében települések, további szállások: Vratimov 7.8 km 1, Hlučín 10.3 km 1, Šilheřovice 11.2 km 1, Jilešovice 13.1 km 1, Frýdek-Místek 17.4 km 7, Petrovice u Karviné 19.4 km 1, Karviná 19.5 km 1, Příbor 22.5 km 1, Wodzisław Śląski 22.7 km 1, Jastrzębie Zdrój 25.1 km 1, Český Těšín 25.6 km 3 és Kozlovice 26.0 km 1.

Ostrava

Ostrava

Saját repülőtere: Leos Janacek (OSR) 19.6 km. Még viszonylag közeli repülőtér: Katowice – Pyrzowice (KTW) 90.9 km távolságra található légvonalban.

Közel a lengyel határhoz, Prágától mintegy 360 kilométerre fekszik. Törvényhatósági ás járási jogú város Prága, Brno és Plzen mellett. A tanács székhelye az ostravai Új városháza (Nová radnice). A várost az Ostrá folyó szeli ketté, morva Ostravára (Morvaosztrava) és sziléziai Ostravára (Szilézosztrava), feltehetően az eredeti település neve is innen származik.

Kiemelten ajánlot hotel szállás Ostravában:
*** Ostrava központjában a Ostrava központjában a MARIA, és a Harmony CLUB HOTEL a Dům Energetiky megálló közelében.
**** Elegáns 4 csillagos a Mercure Ostrava Center, és kedvelt központ még a Brioni a felső kategóriában.
Önmagában is látványosság a A 16. század elején épült reneszánsz kastélyban található Zamek Zábřeh szálló, történelmi szobákat kínál fából készült tetőgerendákkal és padlófűtéssel.

Történelem, érdekességek:
A város történetében a 18. század bírt igazi jelentőséggel, amikor is a sziléziai városrészben gazdag feketeszén lelőhelyre bukkantak. Az Ostrava fejlődéséhez jelentős mértékben hozzájáruló, később a Rotschildok kezére került, acélgyártással foglalkozó Rudolf huta 1828-ban alakult. A 20. század második felére már csak a köztársaság “acél szíveként” emlegették a várost, ahol a szén mellett jelentős földgáz lelőhely is található. Minden bizonnyal a település címerén látható fehér ló is Ostrava kereskedelmi jelentőségére utal. A város területén a rendszerváltás után szűnt meg a bányászat, a kohászati ipar erőteljesen visszaesett, manapság már csak a gépészeti ipar bír nagy jelentőséggel.

Ostrava Csehország egyik legrégebben lakott települése, az első mamut-vadász település a Kr. u. VIII. században alakult ki. Első írásos említése a 13. századból való, alamóci püspök hivatkozik rá oklevelében. Ostrava ebben az időben kap városi kiváltságokat is, melyet a 14. században vásártartási joggal is megfejelnek. A 16. században tűzvész pusztított területén, a katasztrófában a főtér csaknem összes háza megsemmisült. A 19. század második felében az ipar erőteljes fejlődése következtében Ostrava a Habsburg Birodalom ipari központjává vált, ez idő tájt épült ki a vasúti összeköttetés is Béccsel (309 km-re) és Krakkóval (150-170 km távolságra). Ekkor kezdenek jelentős építkezésekbe, ekkor nyílik a Cseh Nemzeti Ház, a cseh kultúra központja, ekkor alapítják az első cseh nyelvű reálgimnáziumot is. A város fejlődése egész az I. világháborúig folytatódik. A 20. század elején épül a városi, ma Antonín Dvořák Színház, az Imperial Szálló. A 20-as 30-as évek az áruházaké (Bachner, Brouk a Babka áruház), de versenypályázatot írnak ki az új városháza építésére is, ahogy az eredeti városközponthoz csatolt morva településekkel, ekkor alakul ki Nagy Ostrava. A második világháborúban német megszállás alá kerül, 1944-ben amerikai támadás éri, a bombázó flotta súlyos károkat okoz a városközpontban. A háború után újabb újjáépítések kezdődnek. Ostravát a szocializmus alatt, mint ipari várost kiemelt figyelemmel kezelték. Fittyet hányva a város történelmi jellegének, érzéketlen szocialista építményeket emeltek a városközpontban. Lázas erővel folyt a lakótelepek kiépítése. A város szocialista várostervezésének végét az 1989. december 17-én kirobbanó bársonyos forradalom jelentette. A bársonyos forradalom után Ostrava több várossal is felvette a kapcsolatot, megalakult az Ostravai Egyetem (Ostravská Univerzita, a felsőoktatási intézmény oldala: www.osu.cz : filozófia, orvosi képzés, szociális és bölcsészet tudomány, mérnöki / műszaki képzés). A város bekapcsolódott a régiók nemzetközi együttműködésébe is. 1997-ben súlyos árvíz pusztított Morvaország területén, melyre válaszul Evžen Tošenovský polgármester létrehozta a vészhívó központot, amely egyedülálló egész Csehországban.

Ostrava területén három vár állt régen, morva Ostraván, sziléziai Ostraván és Landek területén, melyek közül ma csak a város legrégibb emlékműve, a sziléziai ostravai vár maradt meg. A 13. század második felében épült erődítményt eredetileg katonai célzattal emelték. Morvaország lengyel határainak megerősítése céljából, 4 méter magas és 2,5 méter széles fallal bástyázták körül. A gótikus stílusban emelt várat a 16. században reneszánsz stílusban építették újjá, melyet a beltér kivitelezésében máig nyomon követhetünk. 1872-ben a várat felgyújtották, de később rekonstruálták. A rombolás fő oka a kőszénbányászatra vezethető vissza, melyet a vár mellett termeltek ki. A kétemeletes vár ma már egykori pompájában, az eredeti védőfallal körbevéve fogadja a látogatókat, falai között olyan kiállításoknak adva otthont, mint Ostrava várostörténelme, vagy a félelmetes kínzóeszközöket bemutató.

További nevezetességei, látnivalók:
Ostrava másik érdekessége, a gyermekeket és felnőtteket egyaránt vonzó Miniuni. A másfél hektárnyi területen az őskor csodái mellett, az európai fővárosok legjellegzetesebb épületeinek 1:25 arányú másolatát tekinthetik meg az érdeklődök, a Big Ben mellett a berlini Brandeburgi kaput, vagy a 12 méter magas Eiffel-tornyot. A látnivalók között kisvonat szállítja az utasokat, a gyerekeknek időről-időre izgalmas kiállításokkal és programokkal készülnek. A parkhoz tartozó éttermekben az európai konyha specialitásait ízlelhetik meg a felfrissülni vágyók.

Ostrava különleges vidámparkja a tündérmesékre specializálódott szellemkastély, ahol a bátor látogatók a kalózok szigetétől a sárkányok földjéig minden varázslatos helyet bejárhatnak. A meselények világát bemutató interaktív kiállítás folyamatosan bővül, kitűnő lehetőséget nyújtva egy családi délután eltöltésére. Családosoknak a medvefajairól, szabad medvefuttatójáról híres ostravai állatkertet is érdemes felkeresniük.

Aki kicsit komolyabb élvezetekre vágyik, annak az 1990-ben nyitott Bányász Múzeumot, a Cseh Köztársaság legnagyobb ilyen jellegű intézményét, is ildomos megtekinteni. Nemcsak maga a kiállítás izgalmas, a múzeum kertje évről-évre otthont ad a Bányászok Napja ünnepségsorozatnak is. A Harenda bányászsörözőben pedig érdemes letelepednünk, legalább egy korsó, hideg sör erejéig.  A vendéglátóegység falait stílszerűen bányász rekvizitumokkal díszítették.

A város másik legnépszerűbb turista látványossága az 1930-ban épült Új Városháza funkcionalista, üvegből és fémből építkező, lifttel felszerelt kilátótornya, ahonnét szép, tiszta időben Ostrava festői tájain, monumentális katedrálisain túl, még a szomszédos Lengyelország is látszik. A város információs központját is a torony mellett találjuk, itt számos nyelven választ kaphatunk Ostravával kapcsolatos mindennemű kérdéseinkre.

Természetesen, ha valakinek kirándulni szottyan kedve, azt is megteheti. A városban több védett területet is kialakítottak. A természeti képződmények közül legnagyobb jelentőséggel a svéd gránit kőbálványok bírnak. Különleges képződmény még a halda Ema is.

Magyar nyelvű hotel kereső: Hotel szálláshelyek Ostravában ITT – Jó árak egész évben.

Ostrava időjárása, előrejelzések: www.weathercity.com/cz/ostrava/ és www.wunderground.com/global/stations/11782.html.

Belváros, a központ:
Ostrava

Ostrava zoomolható GoogleMaps térképe / műholdkép:
[geo_mashup_map]

Ostrava szálláshelyek, utazás Csehországba. Ipari város, ahol viszonylag kevés híres látnivalóval ismerkedhetünk meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük