Brno szállások: hotel, utazás, sport és látnivaló fórum ‘Brünn’

Brno

Brno németül Brünn, Csehország második legnagyobb városa, Morvaország fővárosa. A Délmorva kerületben (Jihomoravský kraj) fekszik, a Pozsonyt Prágával összekötő D1-es és D2-es autópálya mellett. Jelentős ipari, művelődési és művészeti központ. Utóbbit kiemelkedő oktatási és kulturális intézményeinek köszönheti, melyek egyike a híres Masaryk Egyetem. A teljes területe 230 km², ahol az állandó lakosság 379527 fő volt 2018 elején. A népesség természetesen nem egyenletesen oszlik el, vannak kertvárosi részek és sűrűn lakott kerületek/lakótelepek.

Brno online hotel, szállás keresés, friss vendég vélemények/értékelések a leírás mellett: Brno hotel szállás ajánlatai ITT. A város szerencsére bővelkedik a szálláshelyekben, a több mint háromszáz szálláshely online kedvezményes árakkal, hotel, panzió és kiadó privát apartman (konyhás lakás, privát ház és szoba, mint Airbnb stílus) ajánlat közül biztosan megtaláljuk a számunkra megfelelőt. Vendég vélemény fórum a képek és leírások mellett. Kattints az egyik piros linkre vagy az oldalsó internetes szálláskeresőre!

Fontos! Szobát foglalni az alábbi linken keresztül kezdj: Hotel és apartman keresés/foglalás díjmentesen, szállodakereső ITT. Garantáltan kedvező, jó online árak, szinte egész Európát lefedik.

A város környékére tudunk foglalni gyakran még olcsóbban.
GProoms – Listovy koleje (2016.-tól foglalható 200 szobás ház, hostel közös fürdőszobás kétágyas, különágyas szobákkal, jó személyzet)
– Royal Ricc 4**** (szép étterem, négy csillagos minőségi szálloda központi belvárosi helyen, elegáns luxus szállás), Grandhotel Brno**** vag a Comsa Brno Palace Hotel ****, itt a négy csillagos luxus komoly erőkkel képviselteti magát. Zöld környezetben található kis kedvenc a Hotel U Šuláka***, megéri betérni hozzájuk. Brno-tól mindössze 10 km-re találjuk a Penzion Gallus***-t, ahol szép szobák várnak, saját kis éttermük van, és jó árakkal várják a hosszabb vagy rövidebb időre betérő vendégeket itt (Vranov u Brna). pl. 49 euro/kétágyas szoba/éj reggelis ár júliusban.

Fotók, képes élménybeszámoló röviden:

MotoGP, üzleti út vagy egy szép kirándulás a terv? Minden esetre találhatunk szálláshely ajánlatokat. Szálloda keresés egész évben gyorsan megy a fenti vagy az oldalsó szálláskereső segítségével. Sok kis panziót találunk a környező településeken. A környéken van még: Bystrc 8.2 km, Rozdrojovice 10.1 km 3, Žebětín 10.9 km, Vranov 13 km 2, Kuřim 13.3 km, Ostrovačice 15.8 km 2, Slavkov u Brna 17.8 km, Blansko 18.7 km 4, Dolní Kounice 19.1 km, Zastávka 19.4 km, Podomí 22.1 km és Domašov 22.5 km, település neve, távolsága, helyek szállásadókkal.

Útleírás, látnivalók és nevezetességek – események, hírek, program ajánló és képek. Miért jó ide foglalni?

Történelem, érdekességek, útikalauz részletek:
Kereskedelme, vegyi, elektromos, élelmiszer-, jármű- és építőipara, fegyver- és motorgyára, sörgyára, textilipara és kereskedelme máig erős, nagy jelentőségű.

Középkori magyar neve Berén, mely az idők során kikopott a használatból, a 19. századi magyar szövegek már a németből átvett Brünn névvel illetik. Mivel a kommunista uralom évtizedeiben az adott ország nyelvén használt településnév szabályát alkalmazták, a magyar szövegekben tért nyert a Brno változat, miközben elhomályosult azonossága a Brünn névvel. 1990-től mindkét névváltozat használatban van, a szlovákiai és csehországi magyar sajtó leginkább az utóbbi változatot használja.

A város a középkorban a Nagymorva Birodalomhoz tartozott, a monda szerint egy bizonyos Bryno nevű törzsfő alapította. Városi jogokkal 1243-ban Vencel király ruházta fel, jelentőssé a Luxemburgi dinasztia alatt vált, ekkor alapították meg a Morva Grófságot. A huszita hadjárat és a harmincéves háború ugyan sok szenvedést okozott lakóinak, a város hatalmas falainak köszönhetően, ellenszegült a támadásoknak. Elsősorban posztóipara miatt vált jelentőssé, az „osztrák Manchester” néven emlegették, 1780-ban már húsz textilmanufaktúrával büszkélkedhetett. A környékén talált kőszénnek köszönhetően, ipara és kereskedelme fellendült, a régi osztrák birodalom legnagyobb gyárvárosa lett. 1928 óta jelentős vásárvárosként tartják számon. A II. világháborút követően a német lakosságot gyalog hajtották ki az osztrák határ felé, ez volt a hírhedt „brünni halálmenet”.

A város sziluettjét az 1277-ben épült gótikus stílusú vár, a Spilberk határozza meg. A várat a 17-18. század derekán terebélyes barokk erődítménnyé változtatták, 1940-ben a Gestapo központja lett. Falai 1961 óta a Brnói Városi Múzeumnak adnak otthont. A vár magyar vonatkozása, hogy a 18. század végén a magyar jakobinus mozgalom tagjait, köztük Kazinczy Ferencet itt börtönözték be. A két emelet mély kazamata börtöncellái ma nyitva állnak a látogatók előtt. A 19. század közepéig, majd a második világháború alatt működött börtönként. A várat gyönyörű ápolt park veszi körül. Brno hasonlóan domináns épületei közé tartozik a 13. században épült Szent Péter és Pál székesegyház. A Péter-hegyen található templom a 11-12. században állt Brnói vár területén helyezkedik el. A 15-16. században számos átépítésen esett keresztül, a 18. század közepén barokk stílusban építették újjá. 1777 óta a Brnói érsekség székhelye. Mai neogótikus megjelenését a 19-20. század fordulóján nyerte el, amikor a 12. századi templom kriptáját megnyitották a nagyérdemű előtt. Mindenesetre a leghátborzongatóbb látványosság1648–51 között épült Brnóban. A Kapucinusok Szent Kereszt Templomának szellőzőnyílás rendszere megőrizte a szerzetesek kiszáradt földi maradványait, akik 1780-ig temetkeztek ide. Összesen 153 múmiát őriznek a templom falai között, köztük városi urakat és Trenck Ferenc báró, pandúrezredes tetemét, aki haláláig a Spilberk börtönében raboskodott. Róla Jókai Mór A két Trenk című regényében olvashatunk, ő a „magyar Trenk”.

Brnó arculatán természetesen a modern építészet nyomot hagyott. Különösen ismert és kiemelkedő épület a Villa Tugendhat, melyet 1929-ben a német építész Mies van der Rohe tervei alapján emeltek. A funkcionalista építmény világszerte igazi mérföldköve volt a modern építészetnek, nem csoda, hogy 2002 óta az UNESCO által nyilvántartott Világörökség részét képezi. Vagy említhetnénk a Brnói Kiállítási Területet, Európa egyik legelegánsabb vásárterületét, melyet harminc mérnök tervezett, és közel 40 éven át építették. Évente több mint 50 vásárt és kiállítást rendeznek itt, állandó és időszaki pavilonok egyaránt előfordulnak területén.

A városközponton kívül szintén találunk hívogató célállomást bőven, legyen az akár a városi állatkert, a botanikus kert, az arborétum, vagy egy-egy színpompás gyümölcsöskert. Míg a környezet a város híres szülötteit inspirálta, ihletüket fellendítette, gondoljunk csak Musilra, vagy Milan Kunderára, a motorsport szerelmesei a Brnói Automotodromon gyűlnek össze, az új Masaryk körút a Moto Grand Prix fanatikusainak találkozóhelye.

Hotelek, panziók, vendégház és apartman, magyar szálláskereső segítség, hotelek és fórum vélemények árakkal: Brno szálláshelyek, népszerű és olcsó hotelek ITT. Lásd pl.: U Heligonky (18 szoba reggelivel), Bird’s Nest *** ITT (profi vendégház kiadó különágyas szoba és luxus-t közelítő lakosztály stílus 2 főre nagy franciaággyal), teljesen felszerelt kiadó belvárosi lakások 2 főre (pl.: EEL Ubytování Brno).
Szoba

Időjárása, előrejelzés: www.accuweather.com/hu/cz/brno/123291/weather-forecast/123291.

A környék zoomolható térképe, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók, kiváló minőségben.

Szállodák Brnoban, szálláshelyek ajánlója, hotel kereső, látnivalók és a város története. Utazási segédlet térképpel és időjárás Brünnben.

Egyeteme weboldala, műszaki, menedzsment és művészeti felsőoktatás: www.vutbr.cz. Erasmus ösztöndíjakra lehet pályázni ide. Egyetemi weboldal, egyeteme weboldala angolul: www.vutbr.cz/en/.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük