Acantilado de los Gigantes üdülés, szálláshely és látnivaló

Acantilado de los Gigantes

Los Gigantes röviden, ahogy hivatkoznak is rá az emberek, tipikus kirándulóhely, a turisztikai irodák programjaiban így találjuk meg a nevét röviden. Egy egész éves üdülőhely, sokan a nyugdíjas éveiket töltik itt a jó időjárás miatt.

A lakosságra is azt mondták a helyiek (kanárik), hogy már annyira nemzetközi, hogy nincs helyi kultúrális gyökere, elveszítette eredeti jellegét teljesen, no ez nekem is egyből feltűnt, ötletem sem lett volna, hogy melyik országban vagyok, ha az égből dobnak le ide.

Nehéz lenne egy jót kiemelni, de mégis kezdjük egy ilyennel. Nyugodtan lehetek kritikus, mert jobbító a szándékom. Szép fiatal párokat és lányokat láttam a faluban. Ez kiemelendő, mert a természetes szépség a kultúra és a civilizáció fontos része. Nem tökéletes szépségekről beszélek, hanem az adottságaikról, amik fiatal korban jobban kidomborodnak. Az ülő életforma, a sok mobilozás, a rossz tartás, a rossz oktatási rendszer miatt nyilván rengeteg problémával kell megküzdenie még ezeknek a messze átlag feletti és jó sorból származó német, cseh, orosz és spanyol fiatalokak is.

Ami továbbá jó, hogy a világ különböző részeiről érkező emberek néha szóbaállnak egymással, és így kialakulnak azok a laza kapcsolatok, amik valójában a legértékesebbek (lásd. Mindentudás Egyeteme egyik előadásában ezt a témát). Az egymás közelébe lépés, a találkozások okozta impulzusok pedig a tudat alatt hatnak, olykor komoly energiákat és motivációt adnak, sokan pusztán ezért utaznak, egyedül teljes csendben, mások pedig a nyelvtanulást hosszú utazásokkal teli évek után kezdik el.

Ami természetesen jó az az óriási sziklás hegyek látványa, amiről a nevét is kapta a hely. Ezek közelébe hajózva (hajókiránduláson) érezhetjük, hogy milyen picik és jelentéktelenek vagyunk, és a szívverésünkre figyelve biztosak lehetünk benne, hogy itt történik valami. Ideális fény és látási viszonyok esetén a naplemente kiváló fotó téma, ez a legtöbb évszakban igaz, pl. az innen jól látszódó La Gomera szigete miatt.

Ami rossz itt, az például a kikötő és a strand kialakítása. A strand (Playa) röviden összefoglalva, igénytelen, pici, ‘koszos’ és még veszélyes is. Én például egy olyan erős mólót építettem volna a strandra, amiből a vízbe biztonságosan be lehet menni úszni, a part közelében pedig egy pici öblöt, medencét alakítottam volna ki (amit rendszeresen karban kell tartani, de a gyerekek is használhatják. A konténer WC-ben nem működött a lámpa, és természetesen rettenetes állapotban volt. A kinti strand-zuhanyzó működött, ami a minimum a lábak megtisztítása miatt egy ilyen sötét homokos partszakaszon, köszönet érte. Délebbre rengeteg jó strandot találunk, így nincs ok pánikra.

Maga a falu, vagy kisváros, teljesen a turizmus rabságába esett. Mesterséges üdülők medencével, szálloda, apartman házak, felesleges souvenir és egyéb üzletek. Egy jó önkormányzat ezeket az üzleteket egy helyre összpontosítaná, és korlátozná, hogy tényleg kiemelkedő lehessen a színvonal, ne legyen felesleges verseny, időpocsékolás, és ne egy legyen a sok környezetszennyező/mérgező ócskaságot áruló múltszázadi boltocska/fagyizó/étterem/bár közül. Kínai, olasz, spanyol étteremmel lépten nyomon találkozunk. Spanyolország és Görögország egyes részein elgondolkodtak már ezen, Csehországban pedig például Cesky Krumlov tudna a témában igényes terveket felvillantani.

Ami korábban kritika is lehetett volna, az ma éppen érdem a szememben, itt a LIDL supermarket jó minőségű spanyol termékeket is árusít, és óriási parkolója van. Annak ellenére, hogy a LIDL árukészletének 70 %-a élelmiszeripari hulladék, ballaszt vagy méreg, meg lehet találni azokat a finom ételeket, gyümölcsöket és italokat, amik alapvetőek a mai rohanó világban, az árak kiválóak. Egy jó sokmagvas kenyér, sajt, tészta, burgonya, lekvár vagy egy vörösbor, ilyenekre gondolok.

A keskeny utcáiban eltévedni nehéz, a domborzat és a táj segít, könnyű eligazodni, ha egyszer átutazunk rajta. Legyünk elővigyázatosak, ha autót bérlünk, mert van fizetős tengerparti övezet, és néhol nem szabad vagy nem ajánlott parkolni. Bőven volt elég parkolóhely, így egy esti órában ez sem okozott gondot. Autót bérelni helyben is lehet, de többnyire érdemes előre az interneten (Autóbérlés Tenerife).

Sok étterem/bár kongott az ürességtől itt is vacsora időben, ez jellemző sajnos a szigeten, hogy a turizmus inkább csak egy-egy helyen éri el a jó vagy kiváló szintet, a többi hely a csőd határán táncol, küzd az elemekkel. Még olyan kiváló éttermekre is jellemző ez, ahol a tulajdonos/vagy a főszakács zseniális, és a minőség vetekszik a fővárosok, Madrid, Párizs vagy Budapest éttermeivel, egy déli hegyoldai faluban találkoztam ilyennel Tenerifén.

Ugrás a keresett témához gyorsan: Szállás | Látnivalók | Környéke

7.42 km2-es területű önkormányzat, állandó lakosú település.

Szállás ajánlatok összehasonlítása gyorsan, egyénileg: Acantilado de los Gigantes szállások ITT. Kiadó egységek külön-külön. Részletes leírások/árak és szobatípusok, foglalható lehetőségek. A település és környéke, hotel, szállodák, olcsó magánszállás, panzió, lakások, konyhás apartman, üdülő-villa, kemping-üdülő, kis egyszerű és tiszta B&B vendégház és turista- / diákszállás (hostel) interneten, a közvetlen elérhetőségeket a visszaigazolás tartalmazza. A látványosságok, kiemelt helyek, belváros (központ) közelében egyszerűen tudunk keresni. Friss vendég vélemények, értékelések a leírás mellett fórum szerűen segítenek a döntésben.

Összes ár, szálláshelyek listájával: Los Gigantes és környéke hotel, szállások: apartmanok ITT kereshetően, egészen fenn a hegyi falvakig, az internetes egyéni és kis csoportos utazási iroda szállás csomag/napi árak gyűjtőhelye, garantáltan jól működő online rendszerekből, foglalható szálloda lista, luxus lakosztálytól az Airbnb stílus kiadó privát szobán át az olcsó hostel ágyig minden. Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive ajánlatok. Gyakran nagy baráti társaságok részére ugyanez az online hotelkereső kínál szobákat jó feltételekkel.

Utazás élménybeszámoló, hotel, szállás és látnivaló ízelítő képek:

Városok, települések a közelben, környéke szállás ajánlóval online: Buenavista del Norte, Tamaimo és pl. Santiago del Teide. Node az egész déli rész könnyen elérhető innen a jó autópálya miatt: Costa Adeje, Playa de las Américas és Los Cristianos.

Repülőterek távolsága a központtól autóval: TFN (Északi repülőtér), ez kb. 80 km, át a hegyeken másfél óra, a TFS (Déli repülőtér) csak 41 km, amiből jelentős rész autópálya, 31-32 perces út. A környék zoomolható térképe, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók, kiváló minőségben. Budapest és Acantilado de los Gigantes távolsága óriási nagy, mindegy mennyi km, hiszen hajóval Magyarországról körülményes idejutni.

Útleírás, látnivalók és nevezetességek – események, hírek, program ajánló és képek. Miért jó ide foglalni? Itt a spanyol Wiki, igazi útikalauz gyöngyszem: es.wikipedia.org/wiki/Acantilados_de_Los_Gigantes.

Ami hat a településre az a szomszédos városias Tamaimo, amit valamiért szeretek. Jelentősnek mondható a mezőgazdaság, a zöldség és a gyümölcstermesztés a térségben. Az jó kérdés, hogy az emberek életminőségére és egészségére ez mikortól fog jelentős pozitívumként hatni. A profit sajnos inkább elszívta az értelmet, és nem megtartó erővel hatott az ilyen földrajzilag kiváló adottságokkal rendelkező területekre. Nyilvánvalóan a legtöbb fiatal baja az a szigettel, hogy tele van külföldi nyugdíjasokkal és idősekkel, ami miatt nem tudják felhőtlenül élvezni az üdülést (szemben mondjuk egy ibizai vagy mallorcai zenei fesztivállal).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.