Baja szállás, olcsó és egyre drágább utazás

Baja

Egy csodálatos magyar város. A térség az őskortól kezdve kisebb megszakításokkal lakott volt, köszönhetően kedvező fekvésének, a Duna közelségének és a legelők és szántók bőséges termésének.  A városkép sokszínűségét a magyar, német, szerb és horvát motívumokból tevődik össze most.

Hotelek, szállásfoglalás a városban: Díjmentes szállásfoglalás ITT, egyéni árak, ajánlatok: Van picit drágább szobatípus és apartman a városban, a Hotel Kaiser Panzió 3*** (24 szoba, 2 és 4 fősek) a fontos igényeket szépen kielégítő hely. Duna Szálloda, kemping, néhány panzió és mini apartmanok kínálata a szigeten is.

Keresett szálláshelyek név szerint:
– Kisviza vendégház *** (3 szoba, négyágyas elhelyezés, olcsó és tiszta), – Főtér Panzió (központi helyen, segítőkész személyzet), – Malom Club Panzió (16 szobás egyszerű ház), – Gimi Panzió (4 kiadó szoba az étterem és bár felett). Egyéb lehetőségek: Kati Mama Vendégház (2 fős kiadó konyhás apartman), Sobri Halászcsárda és Panzió, Napsugár Apartman (4 fős felszerelt lakás). Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja (Kollégium: 2800-3600 Ft/fő/éj, idegenforgalmi adó +300 Ft/felnőtt/éj, szállásköltségen felül, egyszeri 420 Ft mosatási díj, csoportoknak kedvezmény lehetőség), Turul Panzió, Tölgyfakuckó Apartman.

Első kedvcsináló és szállás fotók:

Baja története, látnivalók, tudnivalók és a nevezetességei:

A régészeti feltárások során újkőkori, bronzkori, a római időszakból pedig szarmata leletek nyújtottak bizonyságot a történelmi múltról. A 6. századtól például avarok lakták a vidéket. A honfoglalás után forgalmas átkelőhelyként funkcionált.Az első írásos emlék róla egy 1323-as oklevélben történik meg. Az első ismert család mely birtokolta, a Bajaiak, majd 1474-től Mátyás a Czobor családnak adományozta. A török hódoltság idején közigazgatási funkciót kapott, a bajai nahije központja lett. A korabeli török adóösszeírások szerint ekkoriban 18-22 adózó ház volt a településen, emellett több tucat lakóház, egy erődítmény, kikötő, mecset és fürdő. A török uralom végére azonban elnéptelenedett, majd Buda 1686-os felszabadítását követően a török uralom elől menekülő bosnyákok telepedtek le.

A 17. századtól további nációk népesítették be a települést, szerb, horvát és sváb bevándorlók érkeztek. A település ekkor a korona birtokai közé tartozott, a lakók ezért 1696-ban kieszközölték az uralkodónál, hogy kamarai mezővárosi joggal ruházza fel városukat. A későbbiekben újra magánkézbe került, a Czobor és Grassalkovics családok birtokaként, 1862-ben azonban megváltották magukat utolsó birtokosától Zichy Ferraris Félixtől 722 ezer forintért. Bár a korszakban pestis, tűzvész és árvíz sújtotta a várost, a fellendülő kereskedelem regionális központjává vált, az anyagi jólét magával hozta a műveltség, kultúra fellendülését. 1845-ben megnyitotta kapuit az első helyi gőzfürdő. 1873-ban törvényhatósági jog szerint városi rangra emelkedett Baja. A közművesítés korán elérte, 1885-től gáz közvilágítást helyeztek üzembe, 1892-től pedig elindult a telefonszolgáltatás.

Az I. világháború után 1918-ban szerb megszállás alá került a város és az új délszláv állam igényt formált a térség uralmára, ezért még egy rövid életű helyi bábállamot szerveztek. Végül a trianoni döntés következtében megmaradt Magyarország birtokában, és 1941-ig Bács-Bodrog megye központja volt. A II. világháború után ezt a funkcióját Bács-Kiskun megye 1950-es létrehozásáig gyakorolta.

Manapság a város járási-térségi funkciót lát el (bajai kistérség). Itt található az ország második legnagyobb kikötője. Baja saját főiskolával rendelkezik. Országos hírű helyi rendezvény a Bajai Népünnepély – Bajai Halfőző Fesztivál hagyományőrző halászléfőző verseny. A negyvenezer lakosú város vonzerejét a Duna és mellékága, a Sugovica természeti értékeinek, sportolási lehetőségeinek illetve a környék borainak, és híres halászlének köszönheti. EFOTT zenei fesztivál is sokat tett a közelmúltban a város kedveltebbé tételében.

Fotók 2:

Kórház, könyvtár, rendőrkapitányság, uszoda és munkaügyi központ egyaránt fontos manapság. Egy-egy halászcsárda és étterem nagyon híres itt szintén.

Ide már Szekszárd és Pécs is közel van, ahol még több szálláshelyet találunk. szálloda ajánlatok itt, Baja és környéke

Nagy repülőtér legközelebb: Osijek repülőtér (OSI) 80,8 km légvonalban.

Bajai szállások: kollégium, sport vendégház, panzió, wellness hotel, kollégium, motel és ifjúsági tábor:
www.iranymagyarorszag.hu/keres/baja/szallasok-p1/ elég széles a választék, a nagy rendezvények jelentenek gondot itt inkább.

Időjárása, előrejelzés, jelentések: www.met.hu/omsz.php?almenu_id=weather&pid=elorejelzes&mpx=0&pri=0&stt=Baja szép részletes oldal.

Zoomolható térképe, GoogleMaps műholdképek:
[geo_mashup_map]

Közeli települések, Baja környéke szállás ajánlóval online ajánlatokkal: Szekszárd 20, Szálka 7, Mohács 7, Dávod 4, Báta 1, Nagybaracska 1, Csátalja 1, Dunaszekcső 1, Decs 1, Alsónána 1, Somberek 1 ás Bátaapáti 1 db foglalható szálláshely.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.