Bécs környéke természeti, történelmi és aktuális nevezetességei

Gyönyörű természeti környezet, pompás kastélyok és izgalmas múzeumok: az osztrák főváros, Bécs és környéke számos programot kínál egész évben.

Ha kipihennéd a mindennapok nyüzsgését, a bécsi erdő tökéletes választás. A hatalmas, 1350 km2-es területet behálózó túraútvonalak közül a Mödlinger Klausét tartják a legszebbnek. A mészkősziklák ormain húzódó ösvényről feledhetetlen kilátás nyílik a jellegzetes, ernyős koronájú feketefenyőkre. A kirándulás mellett kerékpározhatsz, lovagolhatsz – és ha egy kis felüdülésre vágynál, nincsenek messze a szőlőskertek sem. Az erdő ritka fajoknak ad otthont, például a smaragdgyíknak vagy az uráli bagolynak. Az élővilág iránt érdeklődők tematikus túrákon vehetnek részt. A Wienerwald jól felismerhető kisebb egységekre tagolódik, ezek egyike a Lainzer Tiergarten, amely egykor uralkodói vadászterület volt: a vadászkastély mindmáig fennmaradt. Jelenleg az itt élő szarvasok, vaddisznók és egyéb állatok védelme a célja. A 483 méteres Kahlenberget egy közepesen meredek útvonal leküzdésével hódíthatod meg. Ha a sport nem a te világod, a kilátást azonban élveznéd, válaszd a panoráma-autóutat. A hegyen kötélpálya és 3D-s íjászpark gondoskodik az izgalmas kihívásokról.

A Seegrotte Hinterbrühle maradandó élménnyel ajándékozza meg a turistákat. Csónakázz át a barlangok és alagutak útvesztőjén, és hagyd, hogy Európa legnagyobb földalatti tava elvarázsoljon. A kristálytiszta vizű tó helyén eredetileg gipszbánya volt, amelyet az 1930-as években elárasztottak. A bemutatóbánya az elmúlt években széleskörű felújításon és bővítésen esett át.

Bármelyik történelmi korszakot kedveled, Bécs környékén jó eséllyel találsz érdekes helyeket. Carnuntumban járva megelevenedik az ókori Róma élete: a műkincsek mellett amfiteátrum-, templom- és egyéb romokat fedezhetsz fel. Ugorj előre pár századot, és vesd bele magad a kolostorok világába Melkben! A festői barokk épület egyik legértékesebb pontja a restauráló műhely és számos középkori kéziratot őrző könyvtár, amely a Világörökség része. A monostor további különlegessége a 18. századra visszanyúló ásványgyűjtemény. A lovagkor rajongói számára Kreuzenstein kihagyhatatlan. Ismerd meg a dombtetőn magasodó vár múltját a túravezető előadásán, valamint a bemutatott tárgyakon keresztül! Hainburgban található Európa egyik legépebben fennmaradt középkori városfala. A vár romjai szintén figyelemreméltók és remek hátteret adnak az évente megrendezett kosztümös várjátékokhoz. A közelben húzódó Braunsberg természetvédelmi és történelmi szempontból egyaránt jelentős: a fennsíkon láthatók az egykori kelta palánkrendszer rekonstruált maradványai.

Természetesen nem feledkezhetünk meg a kastélyokról sem. A Belvedere pazar művészeti gyűjteményéről híres, a Hofburgban pedig ki ne hagyd a Sissi kiállítást és a Spanyol Lovasiskolát. A kecses lipicai lovak bemutatója életre szóló élmény lesz. A lenyűgöző Schönbrunn az ország egyik legismertebb turisztikai célpontja.

Klosterneuburg meglehetősen gazdag múzeumokban. A kínálatból egyediségével emelkedik ki a Gugging: itt egy eredeti, kísérletező kedvű stílus, az „Art Brut” képviselőinek alkotásait lehet megnézni.

Baden bei Wein igazi zarándokhely a klasszikus zene kedvelői számára. Beethoven gyakran tartózkodott itt, és a ház, ahol a világhírű „kilencediket” komponálta, ma múzeumként működik. További nevezetesség a császári családdal kapcsolatos időszaki kiállításokat kínáló Kaiserhaus, valamint Ausztria legnagyobb rózsáskertje. Varázslatos élmény, amikor mind a 300 ezer rózsatő egyszerre virágzik! A mennyiség mellett a gyűjtemény minősége éppúgy bámulatos: 800 különböző fajtát nevelnek a kertben, köztük igazi ritkaságokat: például a Goldmarie-t vagy a Kaiserin Elisabeth-et. A kulturális programok között térj be pihenni egy cukrászdába, és kóstold meg a badeni specialitást: a Helenentaler tortát. Az édességet csokoládé, sárgabaracklekvár és mandulás habcsók rétegei alkotják. A gasztroprogramok sorában előkelő helyet foglal el Gumpoldskirchen borvidéke.

Ezek a települések tömegközlekedéssel könnyedén megközelíthetők: a buszok és villamosok mellett rendszeresen indulnak vonatjáratok. Ha egyedi perspektívából szeretnéd fürkészni a tájat, nevezz be egy hőlégballonos kirándulásra.Baden Bécsnél Ausztria

Hivatalos weboldalak, további információk és képek:
www.wienerwald.info – erdők, borok és ételek, lehetőség nyaralásra is szép szálláshelyeken.
– Természet és állatkert: www.lainzer-tiergarten.at, életek és évszázadok találkozása.
– Hegyi kilátópont, étterem és hotel: www.kahlenberg.wien.
– Alagutak, barlagon és csünakázás: seegrotte.at/en/mystische-erlebnisse-english/ – élmény leírás.
– Beethoven: www.beethovenhaus-baden.at.
– Baden, fürdőzés, császárváros: www.kaiserhaus-baden.at.
– Igaz fizikálisan Bécsben, de lent a mélyben a pincében egy csodás időutazás vár ránk. Magyar leírás és jegyvásárlás: www.timetravel-vienna.at/hu/.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük