Tenerife 2018, luxus és fapados üdülés

Ezüstszamár élet a Földön, vonal a térképen, utazás 2018. 1. rész

Hosszú betegeskedés és munka, három hónapos kihagyás után újra útrakeltem. A hosszú út Budapestről Tenerifére (a Kanári szigetek legnagyobb szigete), igazán megterhelő/fárasztó sokaknak (légnyomás változás, recsegés a fülben, toporgás a WC előtt, pici lábtér stb.). Ha nem érkezem 3 és fél órával korábban a Liszt Ferenc repülőtérre, akkor persze nem lett volna olyan durva összességében, illetve előtte volt pár teendőm a belvárosban, így összességében 14 órát töltöttem utazással egy nap alatt. Átléptem egy időzónát, utólag gondolkodtam el arról, hogy valójában mekkora nagy út ez, és mennyire érthető, hogy valaki a világ másik feléről miért nem jön Európába minden évben. Visszatérve az utamra, Ciprus mellett Tenerifét tartom a legjobb és olcsón elérhető egzotikus utak közül kiemelendőnek. Tenerife mindemellett luxus üdülési célpont is, hiszen elsősorban a sziget déli oldalán sorra nőnek ki az óriási öt csillagos szálloda csodák, pl. a Hard Rock Hotel Tenerife ITT (elhelyezkedése kiváló, óceánparti, látni a naplementét, címe: Avenida Adeje 300), de még sok másikról is érdemes beszélni, mert stílusosak és jók.

Autóval és komppal 7-8 nap lenne Santa Cruz de Tenerife Budapestről, ennek a lehetőségnek pedig a pontos árát szeretném megtudni gyakorlottaktól, mert két év múlva akarok szervezni egy ilyen mini csoportos (minibuszos) kalandot. A viamichelin.com weboldal tervezőjét használom első közelítésben, ami az autópálya díjakkal és a helyi üzemanyag árakkal egyaránt képes számolni. E szerint 4344 km, és 82-84 óra összesen, amiből csak 28-30 óra az autópályás szakasz (talán kb. 3000 km), ami után hosszú kompos átkelés következik Cadiz kikötőjéből. Erősen kétlem, hogy 460 euróból kihozható lenne ez az út. Első becslésem szerint is minimum 700 euró (komp nélkül). A komphajó árára is rákerestem egy decemberi időpontra, erre önmagában €894-t dobott ki 4 felnőttel számolva a legolcsóbb ülőhelyekkel kabin nélkül egy 49 órás úton. Néhány aktuális, kapcsolódó, 2018-as utazás fotó után mesélek tovább.

A Wizzair 2018. őszén nehezen és nyomott áron sem tudta megtölteni a kanári-szigeteki járatait. Én mint egykoron gazdasági vezető/üzletember a járatok ritkítását fontolgatnám a helyükben régen. Hetente egy is elég lenne, ha máshol több a profit, akkor menteni kell a menthetőt. Picit érezhető volt ez a nyomás, de igazán nyugodalmas út volt ez. Igaz, hogy kulturális okokból a szigetekre kellene hozni oktatási programokra és képzésekre az európai embereket, de többnyire a turizmus (a turisztikai hivatal) megelékszik az éttermek és látvány programok ajánlgatásával. Ezek, pl. a Siam Park vagy a Loro Parque rövidtávon biztosan komoly károkat okoztak az élővilágnak és az emberiségnek, de igény van rá, ahogy az alkoholra, tudatmódosítókra, dohány termékekre és a bulvár szenny média termékekre is).

Ami gond volt az aktuális Wizzair gépen, hogy az emberek nem mindegyike gondolta ugyanazt a WC higiéniáról. Egyesek durva állapotban hagyták ott a ‘termést’ és a helyiséget, egy férfi pedig az éppen ugrándozó gépen próbálta piszoárnak használni a mini WC-t, mindezt nyitott ajtónál, hogy még félelmetesebb legyen. Ezek után megértem, hogy dupla vagy négyszeres árat is megfizetnek, akiknek a minőség mindennél fontosabb. Egy érdekes utas valószínuleg két helyet foglalt egymás mellett a leghátsó sorban, és szerencséjére a harmadik hely is szabad volt mellette, így lehevert, és aludt útközben.

Amikor már kiértem a repülőgéphez, az utolsó ellenőrzési ponton szóltak, hogy le kellett volna adnom a boröndöm a legelején, de most kivételesen felvihetem ingyen a gépre (nem volt tele szerencsére), 30 euró plusz most megterhelő költség lett volna, hiszen az Airbnb-n ezen az áron foglaltam 3 éjt az óceánpart közelében.

A Wizzair légi utaskísérő személyzete magyar volt, de mégis sokszínű. Egy idősebb, tapasztaltabb hölgy mellett három fiatal kínálta az ételeket és az italokat. Az egyszerű és szerény kínálat ellenére volt fogyasztás bőven, merem mondani, hogy ezzel 20%-kal emelkedett a járat bevétele, fejenként 2500 Ft pici összeg, de 20-25 ezer Ft-os jegyárak mellett jelentős. A Ryanair stílusa jelentősen eltér ebben is. Nemsokára kipróbálok két fapados társaságot, akikkel nem utaztam, így gyűlnek a tapasztalatok és az élmények. Sikerült foglalni 20 euró alatti jegyeket szép helyekre.

Egyetlen kézipoggyásszal nekilendültem a kalandnak, gyorsan eljutottam a szállásomra egyetlen átszállással a Titsa buszokkal, három nap múlva felvettem a bérelt autómat (filléres olcsón áron egy összesen 6800 km-t futott Hyundai i10 73 euróét egy teljes hétre), és a magam komótos, öregemberes stílusában felfedezem a kirándulóhelyeket a hegyekkel teli vulkáni szigeten. A későbbi konkrét élményekről/véleményemről fotókkal bővítettem külön beszámolókat írok a télen. Addig is annyi, hogy jó volt látni a régi barátokat, akik szeretettel és békével fogadtak, segítettek mindenben a legelejétől. Szokás szerint nem az öt csillagos szállodák kényelmet, hanem a legolcsóbb embereket és a jó embereket igyekszem fellelni (sikerrel)..

Az óceán vad és veszélyes, itt Tenerife jelentős részén is, hiszen olyan óriási hullámok vannak, amiknél a hiába a jó úszó tudás, elsodornak és megpörgetnek, ha óvatlanul a közelükbe merészkedünk. Jobb a védett kis medencékben úszni és minden éles sziklát is elkerülni. Kis videó: youtu.be/ijMTooG4Llk – Jake & Nicolle, a szép amerikai pár mutatja meg az első napjukat a szigeten, azóta van gyermekük, és nagyon szépen kertészkednek is, és ez is mutatja, hogy egy világkörüli nászút ideális állomása a Kanári-szigetek.

Egy hozzászólás a(z) “Tenerife 2018, luxus és fapados üdülés” bejegyzéshez

  1. Gábor Szerző

    Lebontották a hotel erkélyt a hullámok, utakat zártak le. Ez a sziget másik felén volt, ahol még nem jártam. Ami biztos, hogy szeles időben, szikláknál és nagy hullámok esetén el kell felejteni a helyet. Többen úgy lelték végüket, hogy meg akartak mártózni a vízben. Ez nem a békés Földközi-Tenger, ez a nyílt Atlanti-óceán, vad és gyorsan mélyülő vizekkel: http://bit.ly/2QYCZg7

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük