Temesvár szállás lehetőségek fórum, Timişoara látnivalói

Temesvár (románul Timişoara) Romániában, a Bánságban található, az egykori Temes vármegye és a mai Temes megye székhelye. A 2007. évi adatok szerint az ország második legnagyobb települése, közel félmillióan lakják. Neve a Temes folyónévből ered, a középkorban ugyanis a Temes egyes ágai a mai város területén folytak át.

Szálláskereső díjmentes foglalással, gyors keresés lehetőség egyéni és kis csoportos vendégek részére: A jellemzően szerény temesvári hotel szállás árakat rendezve ITT találjuk képekkel és vendég értékelésekkel. Az összevont kereső a panziók, 3-4 csillagos hotelek áttekintéséhez kiváló.

Ön is nézzen körül mindössze néhány perc alatt! Timisoara összes szállásának, hoteleinek ajánlatai ITT gyorsan kereshetőek. Kattints a piros linkek egyikére és egy konkrét dátumra keress, hogy lásd a lehetőségeket!

Drágábbak a Hotel Elysee ***** és a Do Stil Hotel *** inkább a pénzes üzletember részére. Kutakodjon néhány dátumra a szállás ajánlatok között bátran! Jó panzió a Pension Casa Leone háza. A Hotel Lido 4**** egyre népszerűbb, hajszárító is van a fürdőszobában, modern, igényes, tiszta, tényleg négy csillagos színvonal.

A legnépszerűbbek voltak a temesvári szálláshelyek közül a Delpack, Arizona, Tresor és a Titanic hotel. Olcsóbb szállodák a Best Western Ambassador, Doria ***, és az Arinis is.

A konkrét szobát lefoglalni az alábbi linken keresztül kezdjük. Hotel szállások foglalás ingyen, kb. 25 kedvezményes hotel ITT magyarul. Mindig jó szobaárak. A tippünkre hallgatni megéri, amint spórolunk abból sok ajándékot vehetünk barátainknak (vagy magunknak). Panziók, nagy hotelek és különleges szállodák és apartmanok (lakosztályok) is a kínálatban.

Temesvár környéke szállások, közeli települések távolsága légvonalban: Covaci 9.1 km 1, Bazoşu Nou 14.7 km 1, Buziaş 31.2 km 1, Arad 48.8 km 23, Sederhat 52.4 km 1, Ghioroc 52.5 km 1, Sînnicolau Mare 59.2 km 1, Bata 69.2 km 1, Versec 70.7 km 3, Nagybecskerek 77.2 km 4, Makó 77.7 km 3 és Văliug 84.9 km 1. Illetve magyarul: Buziásfürdő, Gyüreg, Újszentes, Temeskovácsi, Újbázos, Kisbecskerek, Temesliget, Őszény, Billéd, Sándorháza, Németság és Rigósfürdő.

Temesvár

Repülőtér távolságok a belváros központjától légvonalban, szálláshelyek megtekinthetőek az alábbiak közelében is: Temesgyarmat (Giarmata) repülőtér (TSR) 10.9 km, Arad repülőtér (ARW) 47.2 km és Vršac (NUL) (Szerbiában a határon) 67.5 km.

Történelem, a város története:
Etimológiája a szláv Tamiš szón alapszik. A város nevének román megfelelője, a Timişoara a magyar Temesvárból származik. Temesvár jelenleg is fontos vasúti csomópont, mind az áru-, mind az utasforgalom terén. A város reptere jelenleg a második legforgalmasabb az országban. Temesvár ma Románia egyik legnagyobb egyetemi városa, az oktatás színvonala azonban az elmúlt évtizedben, a hígulás következtében jelentősen visszaesett.

Területét ősi idők óta lakják, a 2. században római erőd állt a helyén. Várát 1212-ben említik először castrum regium Themes néven. Temesvár Károly Róbert uralkodása alatt vált királyi székhellyé. 1397-ben országgyűlés színhelye. A 15. században Bonfini szép épületekkel rendelkező mezővárosnak nevezte. Főispánja között volt Hunyadi János és Kinizsi Pál is. 1443-ban földrengés sújtotta a várost, melyben mind az Anjou-várpalota, mind a Nagyváradi Szent László Székesegyház súlyos károkat szenvedett. A vár helyreállítását, korszerűsítését Hunyadi János kezdeményezte. 1514. júniusában a fellázadt parasztsereg ostrom alá vette a várat, de Szapolyai János felmentette. Dózsa György is ekkor esett fogságba, kivégezték. Megégetésének helyét a Segítő Boldogasszony szobra jelöli a Mária-téren. 1552-ben Temesvárt a törökök foglalták el, uralmuk 1716-ig tartott. A település elestéről Tinódi Lantos Sebestyén is megemlékezett. A 18. században a város a Temesi Bánság központja lett. 1732-ben ide költözött a csanádi püspök és káptalan is. Ekkor épült Temesvár római katolikus székesegyháza, mely a csanádi püspökök temetkezőhelyévé vált. 1748-óta szerb ortodox püspöki székhely is. Temesvár 1781-ben lett szabad királyi város. 1790-ben szerb nemzeti kongresszust tartottak itt, hogy a magyarországi szerbeknek területi autonómiát követeljenek. 1849. augusztus 9-én a város falai alatt folyt a nevezetes temesvári csata, mely a magyar honvédsereg teljes vereségével végződött. A várfalakat urbanizációs okokra hivatkozva 1907-ben kezdték el bontani. 1884-ben Európában elsőként itt világították villanyárammal a főteret. 1918-ban itt kiáltották ki a Bánáti Köztársaságot. 1918-1920 között a város francia megszállás alatt állt, majd a nagyhatalmak 1920-ban Romániához csatolták, ezzel megpecsételve multikulturális jellegét. A város 1941–ben kapta műszaki egyetemét, mely mára túlnőtte magát. 1989-ben innen indult a kommunista rendszert megdöntő romániai forradalom.

Látnivalók, nevezetességei:
A városnéző sétát érdemes a Losonczy, avagy Dóm-téren kezdeni, melyet a közepén magasodó Szentháromság-szobor ékít.  A látnivalókban gazdag teret főként barokk épületek szegélyezik. Itt találjuk mindjárt a Dóm-templomot, vagyis a csanádi püspökség székesegyházát, mely 1736 után épült barokk stílusban, alacsony tornyokkal, hogy a régi várrendszerben, a háborúk és ostromok idején, ne állja útját az ágyúgolyóknak. A tér ugyancsak nevezetes épülete a szerb püspöki palota, mely elsősorban cifraságával tűnik ki a látnivalói sorából. Az egykori Kormányszéki Palota, mely ma az igazságszolgáltatás területi testületeinek és szerveinek ad otthont, inkább arról nevezetes, hogy egykor Ady Endre is itt írnokoskodott.

A Dóm térre merőleges utcák egyikében a várost a török uralom alól felszabadító Savoyai Jenő herceg háza látható, egy másikban a katolikus püspöki palota emelkedik. Utóbbi egyháztörténeti gyűjteményét előzetes bejelentkezés alapján tekinthetjük meg.

A Jenő-herceg téren áll az egykori városháza, de itt találjuk az egykori ferences kolostor maradványait is. A legnevezetesebb épület, mégis a sétatér irányába eső Hunyadi-kastély, melyet Károly Róbert épített 1318-ban. Bár az átalakítási munkálatokban Hunyadi Jánosnak is benne volt a keze, az 1849–es ostrom rommá tette az épületet, 1851-ben renoválták. A ma benne székelő múzeumban 50 ezer tárgyat őriznek, melyek zömmel a magyar időkből származnak. A korzó felé néz az évszázados városi kőszínház is, ami ma már négy intézmény otthona, magyar, német és román teátrum, illetve opera.

A korzó, vagy Lloyd-sor nevéhez illően egy, az osztrák-magyar kiegyezés után felhúzott impozáns bérházakkal és szocreál épülettömbökkel körülölelt sétány, mely a városi ünnepek előtt és alatt inkább vásártérként funkcionál. Itt magasodik az opera és a színház (egykoron Ferencz József Színház) épülete, melynek eredeti homlokzatát neobizánci stílusban megalkotott, hatalmas betonlapokkal takarták le a kommunizmus esztendeiben, hogy eltüntessék a korábbi „impérium” jeleit.

Ebben a városrészben kiemelkedő jelentőségű még a Kossuth-térre vezető sétány, a Coronini-park és a Fadrusz János szobrászművésznek tulajdonított Korpusz, a Magyarország fennállásának ezredik évfordulóján emelt monumentális Milléniumi Római Katolikus Plébániatemplom, valamint maga a tér és környéke, beleértve Magyarország legrégibb sörgyárát is.

Ha kirándulni szeretnénk, a csendes Bégát hét híd szeli át, mindkét partján fűzfákkal övezett kellemes sétányt találunk, melyek tompítják a nagyváros zaját és szennyezett levegőjét. Errefelé kellemes sétákat tehetünk.

Temesvár négy önálló múzeummal bír, melyeket egytől-egyig érdemes felkeresni. A néprajzit a skanzennel azonos fedél alatt találjuk, a szépművészetit a Dóm-téren, a Hunyadi-kastélyban került berendezésre a felújítás alatt álló történeti, régészeti s természettudományi közgyűjtemény. Az előzőeket az 1989-es forradalom emlékháza egészíti ki.

A város távolsága Budapesttől mindössze 322 km, ez autóval is kényelmesen elérhető, Bukarest felé tovább utazóknak egy jó pihenőhely.

Szállodakereső online, hotel foglalás gyorsan: Hotel szálláshelyek, szobafoglalás, 25 kedvezményes hotel ITT magyarul. Jó szobaárak euro-ban. Csak a hotelben kell fizetnie.

Temesvár időjárása, szél stb.: hőmérsékletek és időjárás előrejelzés itt.

Zoomolható térkép, Google profi szolgáltatás műhold képekkel:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük