Makó látnivalói és szálláshelyek, hotel ajánló

Makó

A legszebb városaink egyike, gyönyörű épületek, kellemes séta a városban, kikapcsolódás a termálfürdőben (Hagymatikum Fürdő), ismerkedés a helyi hungarikumokkal: ez vár az ide látogatókra. A nyugodt környezet és a sok látnivaló engem is rögtön megfogott. Tökéletes hely ez egy csendes üdülésre.

Ugrás a keresett témához gyorsan: Szállás | Látnivalók | Környéke

Egy éj a Grand Hotel Glorius 4**** ITT szálloda rendkívül jó szolgáltatásaival például méltán csábít, 2014 óta online foglalható.

Makón exkluzív hotelek és nyugodt apartmanok szintén megtalálhatóak. Szálláskereső oldal.

Szállás ajánlatok összegyűjtése másodpercek alatt, szálloda előfoglalás, egyénileg foglalhatóak: Makói szállások, minden ajánlat ITT. Hotel, olcsó magánszállás kiadó szoba, lakások, konyhás apartman, kis egyszerű és tiszta vendégház és turista- / diákszállás interneten elérhető, a közvetlen elérhetőségeket a visszaigazolás tartalmazza. Autóscsárda és Panzió, Szent Gellért Borház és Vendégfogadó stb. Az elvonulásra vágyók a Makovecz Apartment (kiadó lakás, apartman) kényelmét élvezhetik, 38 m², teljesen berendezett, felszerelt, Wifi-internet, konyha és minden.

Grand Hotel Glorius szálloda Makó

Útleírás, látnivalók és nevezetességek – események, hírek, program ajánló és képek. Miért jó ide foglalni?

A Maros partján fekvő várost először a 13. században említik, a török hódoltság során többször lerombolták, de mindig újjáéledt a település. Egy időben az ország 12. legnagyobb városa volt népességszáma alapján. A 20. század elején virágzott itt a kulturális élet, az olyan nagyságoknak köszönhetően, mint József Attila, Móra Ferenc és Juhász Gyula. Teljes közigazgatási területe 229.2 km², ahol 22390 főre csökkent az állandó lakosok száma 2019-re.

Makó elsősorban két dologról híres: a makói hagyma külföldön is ismert, igazi hungarikum. A másik fő vonzerő az itt felszínre törő termálvíz. Az eköré épülő Termál- és Gyógyfürdő, ismertebb nevén a Hagymatikum rengeteg látogatót vonz. Az épület nagyon különleges, a magyar organikus építészet legnagyobb hazai képviselője, Makovecz Imre tervezte. A 41C°-os gyógyvíz sok betegségen segít, és több fejlesztésen esett át a hely, a betegségek kezelésére a víz mellett korszerű eszközök állnak rendelkezésre. 2002-től élmény-részleg is üzemel a fürdőben, egy 75 méteres óriáscsúszdával. A fürdő árai meglehetősen kedvezőek, és minden nap nyitva tart. A fürdőt inkább azon nyaralók figyelmébe ajánlanám, akik a vízben való lazítást előbbre helyezik az élmény-elemeknél, mivel a medencékben ezek nem kerültek kialakításra. Maga a hely viszont csodálatosan szép, szerintem érdemes eltölteni itt egy napot.

Szintén Makovecz Imre tervezte a hely egyik szimbólumának számító épületét, a makói Hagymaházat. A négy tornyú építményre a város hagymásai tartottak igényt, színházat akartak emelni a saját pénzükből, amelynek minősége azonban hagyott kívánnivalót maga után, így újat építtettek. A színpad előtti téren mobilizálható nézőtér húzható fel, 3000 látogató befogadására képes a hely. Az épület a helyiek nagy kedvence, egyike lett Csongrád megye hét csodájának, és az épület előtt állva mindenki megértheti, miért. A város építészete egyedülálló, köszönhetően a Makovecz Imrével való kapcsolatnak, aki a település több épületén is rajta hagyta névjegyét, rögtön felismerhető építészeti stílusa végig észrevehető a városon.

A nyaralás során ne felejtsék el megnézni a József Attila Múzeumot, amelynek a neve ugyan csalóka, hiszen nem a költőhöz kapcsolódó kiállítást találunk benne. Az épületben várostörténeti gyűjtemény kapott helyet, amiből megismerhetjük a helyi életet, és egy arcképcsarnokot is megtekinthetünk. A múzeum szerdától vasárnapig tart nyitva, a belépés szinte ingyenes, mindössze 200Ft.

Skanzen is található a városban, bár kisebb, mint sok hazai társai. A Hagymásház eredeti berendezéssel látható, és megismerhetjük a makói hagymatermesztés történetét. Van itt asztalosműhely eredeti szerszámokkal és mintakönyvekkel a 20 sz. elejéről, bognárműhely és kovácsműhely eredeti szerszámokkal a 20.sz. elejéről.

A város sok szép templomát is érdemes legalább kívülről megnézni. Az Újvárosi Római Katolikus templom, az Újvárosi Református templom, a Belvárosi Református templom és az Evangélikus templom mind jó állapotban maradtak fenn. Nekem a leginkább az Ortodox Zsinagóga nyerte el a tetszésemet. Az épület romantikus stílusú, és mára igazi zarándokhellyé vált.

A kalandra vágyóknak ajánlom a Marosi Kalandpartot, ahol 29 feladatos kötélpálya várja a látogatókat. A pálya nem könnyű, de teljesíthető, még a tériszony sem tántorított el, hála a 4 méteres magasságú pályának. A Maros melletti táj pedig remek kilátást nyújt szusszanás közben. A gyerekek szintén élvezni fogják a Sajtkukac Játszóházat a belvárosban. Egész évben remek kikapcsolódási lehetőség.

Régi képgaléria, ízelítő élménybeszámoló helyett:

A környék zoomolható térképe, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók az interneten egyre jobb minőségben érhetőek el.

Makó és környéke szállás kínálatában több olcsóbb lehetőség, a kiadó szoba, apartman, ház és hotelek között.

A kistérség teljes terólete 689 km². Népesség szerint rendezve: Makó, Kiszombor, Földeák, Apátfalva, Csanádpalota, Maroslele, Magyarcsanád, Pitvaros, Királyhegyes, Óföldeák, Nagyér, Ambrózfalva, Csanádalberti, Nagylak és Kövegy. A lakosság rohamosan csökken 1980-tól napjainkig, 57211 főről 42310 főre csökkent 2019-ig. Ami mostanra 61 fő/km² körüli népsűrűséget és 26%-os lélekszám csökkenést jelent.

Budapest és Makó távolsága kb. 200 km autóval (autópálya nagyobb részt), 2 órás út. Az online útvonal tervezők sokat segítenek nekünk, pl.: Google, Viamichelin a profi útvonalterv készítők az olcsó (ingyenesen használható) vagy a gyorsabb utak feltérképezésére. Szeged előtt egy bal kanyar, és gyorsan ott vagyunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük