Zágráb látnivalók, nevezetességek utazás blog-fórum

Zágráb látnivalói és nevezetességei

Zágráb a középkor végén vált a legjelentősebb, a legnépesebb várossá, a török hódítások idején többet áttelepültek ide a déli területekről, és ez vált a politikai központtá is. Én mosolygok magamban, mert jó érzés látni a térképen, hogy Ausztria, Szlovákia és Horvátország fővárosa is milyen közel van a magyar határhoz.

Egy útikönyv részletessége helyett az első benyomásaimról és élményeimről írok. Röviden mondhatom, leírom, hogy ez egy történelmi város, ahol sok fodrász, és vannak focipályák. A hajvágás és frizura szalonok hosszú sora mellett sétálhatunk. Ha tudunk és szeretünk 10-20 km-t kőrözni a belvárosban, akkor sok ismétlődő helyi jellegzetesség rajzolódik ki előttünk. Ha nincs rendben a hajunk, akkor egy vágásra és/vagy mosásra/ fésülésre biztos van lehetőség időpont foglalás nélkül is, ‘Frizerski salon‘, igen egy ideig nevettünk, aztán abszurd humor volt, megállva egy pillanatra, balta, jobbra nézve és szemben is fodrászat volt a belvárosban. Ebből is látszik egy nagyváros, a főváros és a vidék közötti különbség, más dolgok a fontosak, az elkényelmesedett városi ember unatkozik. Szerencsére sokan sportolnak és a társastánc is sokakat érdekel, így kifejezetten érdekes programokhoz tudunk kapcsolódni nézőként vagy résztvevőként. A parkolással nagyságrenddel kevesebb gondunk lesz, mint Budapesten.

A mai fiatalok a klubok, iskolák, szórakozóhelyek, éttermek és kávézók miatt kedvelik a nappal kimondottan biztonságos és békés várost. Nyáron a szép parkok árnyékában friss levegőn lehet beszélgetni, felfrissülni.

Ahogy Európában (Magyarországon is) sokfelé, egyik pékség után jön a másik, nem a minőség a fontos, hanem a gyors és viszonylag olcsó harapnivaló. Ennek komoly veszélyei vannak hosszútávon, hiszen csökkenti a testi és szellemi tejlejsítő képességet az egyoldalú táplálkozásnak ez a módozata, és különböző betegségek rizikó faktorait növelni a cukorbetegségtől az Alzheimer-kórig.

Egy hosszabb séta fotóit alább mutatjuk be, több fő látványosságot, műemléket és középületet érintettünk.

Horvátország gazdag történelmi múltja szervesen kapcsolódik Magyarországhoz. A török hódoltság, a középkor idején még igazi határokról sem beszélhettünk mindenhol.

Jelasics-tér / Trg Jelacic,
A Trg Jelacica Zágráb központi tere, és a helyiek népszerű találkozópontja. Közepén Jelasics szobra áll.

Jelačić bán tér szobor

Mária Mennybemenetele Székesegyház / Katedrala Marijina Uznesenja
A felsőváros részén található Zágráb legismertebb épülete, a székesegyház, amely a város számos pontjáról látható. Szent László király kezdte el építeni, 1217-ben szentelték fel. 1242-ben a tatár hordák pusztítása következtében súlyosan megsérült, ezután 1263-ban építették újjá. A 15. században már a török hódítások ellen kellett védekezni, ekkor a székesegyház köré reneszánsz erődítményrendszert építettek. A 17. században, szintén a törökvész miatt, a templom nyugati oldalára reneszánsz stílsú örtorny épült. A székesegyház 1880-ban is megsérült, ekkor földrengés következtében. Ekkor összedölt a főhajó és a torony.

Szt. Márk templom
Az óvárosban található híres templom valószínűleg a 13. században épült. A 14. században jelentősen átépítették, az addigi román stílusú templomot gótikussá alakították. A templom jellegzetes tetőcserepei az 1800-as évekből, Magyarországról származnak, Horvátország, Dalmácia, Szavónia, és Zágráb városának címerét ábrázolják.

Maksimir park és a városi állatkert / Maksimirirski perivoj
Az angol stílusú parkot a madarak, az állatok, és a növények mellett mesterséges tavak teszik még idillikusabbá. A 316 hektáros park, amely Zágráb legnagyobb parkja, 1794-ben nyílt meg a látogatók előtt. A Monarchia első, és a világ egyik első közparkjának számít. Több pavilon, és egy kilátó is található benne. Ráadásul itt található a zágrábi állatkert is, tehát duplán megéri ellátogatni.

Városi múzeum
A múzeum egy külön részében a délszláv háborúban, 1995-ben, Zágrábot ért támadás után ismerhetjük meg a várost.

Mimara múzeum
Zágráb legjobb múzeumában 3700 művészeti alkotás tekinthető meg. A hatalmas múzeum 1987-ben nyílt, az épületet pedig a 19. században építették, korábban gimnáziumként működött. Nevét Ante Topic Mimaráról kapta, a műgyűjtő gyűjteményét a múzeumnak ajándékozta. A múzeum leghíresebb kiállítási tárgyai Pl: Lorenzetti, Raffaello, Caravaggio, Calanetti munkái, és olyan festők festményei, mint Ruisdael, Rubens, Velasquez, Murillo, Goya, Régészeti gyűjteményében a krétai, görög, mezopotámiai, egyiptomi, perzsa, etruszk kultúrákba nyerhetünk betekintést, valamint számos kora-középkori lelet is található itt.

Lotrscak torony
A toronyból szép kilátás nyílik Zágrábra. Elég messze lehet innen ellátni, látható a Szt. Márk templom szép teteje is. A legnagyobb élmény dél körül megmászni a tornyot: minden délben ágyútűzzel emlékeznek a horvát főváros törökök felett aratott győzelmére. Az eljutásnak a legjobb módja a világ egyik legrövidebb, mindössze 66 méteressiklójával való utazás, amely mindössze 30,5 méteres szintkülönbséget hidal át. A sikló az alsóvárost a felsővárossal köti össze.

Kőkapu / Kamenita Vrata
Zágráb egykor volt 5 városkapujából már csak a kőkapu maradt meg. Ez Zágráb óvárosának egyik legépebben megmaradt nevezetessége. Gradac keleti kapuja volt, építését 1241-ben IV. Béla magyar király rendelte el. 1731-ben egy tűzvész a környék házait elpusztította, és a helyiek csodának tartják, hogy a kapun lévő Jézust, és Máriát ábrázoló festmény sértetlenül vészelte át a katasztrófát, annak ellenére, hogy a képkeret elégett. A Kőkaput szent helynek tartják, környékén mindig hívők imádkoznak. A kőkapu belsejében kápolna található.

Mirogoj temető
Sok turista szívesen látogat temetőket is ha különböző városokat fedez fel, ha híres emberek nyugszanak benne, vagy más okból különlegesek. A Mirogoj temetőt Európa egyik legszebb sírkertjének tartják: nem csak temető, ahol Horvátország nagyjai nyugszanak, hanem egy gyönyörű park is. Különlegességei szorosan egymás mellett fekvő sírkövei, amelyek attól függetlenül egységesek, hogy az alattuk nyugvóknak milyen vallásuk volt.

A híres kőkapu képe több weboldalon is szerepel.

Hotel ajánló, apartman, diákszállás és szálloda kereső oldalak:
Hotel szállás keresés segítség ITT, minden szálloda és egyé kategória keresése magyarul.

Séta városnézés fotók, 2015-ös élménybeszámoló:

Park fotó Zrinjevac

Zágráb

Zágrág: Strossmartre látnivaló séta

Egyeteme weboldala: www.unizg.hr/homepage/, tudomány, gazdaság, nyelvek, diákcsere programok 1669 óta.

1 thought on “Zágráb látnivalók, nevezetességek utazás blog-fórum

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.