Szerencs látnivalói, nevezetesség és szálláshely

Szerencs

Kis lazítás a fürdőben, nagy séták a város szép utcáin és a parkokban – Szerencs rögtön megfogott. Az egyik legromantikusabb magyar kisváros igazán elbűvölő hely, kastéllyal, parkkal, múzeumokkal, fürdővel, na és persze a híresen finom csokival. Megkapó vagy meghökkentő egy távolról érkezőnek elsőre, ez a saját érzésünk szerint alakul.

A Miskolctól 30 km-re fekvő város a Zempléni-hegység kapuja, kétarcú földrajzzal rendelkezik, hisz egyik része síkságon, a másik hegyoldalon fekszik. Az őskorban is lakott terület volt, ezt bizonyítják az újkőkori leletek. A legenda szerint Árpád fejedelem adta a hely nevét, mondván, hogy itt szerencsére lelnek. Több híres magyar megfordult és élt itt, így például Szapolyai János, a Rákóczi-család, Bocskai Istvánt itt választották fejedelemmé, aminek következtében a település kiváltságos mezővárosi rangot kapott. A 19. század végén felépült cukorgyár révén a város fellendülésnek indult, akkoriban Európa legnagyobb cukorgyára volt az épület.

A sokáig itt letelepedett Rákóczi-család vára a mai napi látogatható. Ma múzeum és szálló működik az eredetileg a 16. században épített várban. Miután zálogbirtokként kapta meg Rákóczi Zsigmond, az építmény átépítés és kibővítés alatt esett át. Idővel kastéllyá alakították a várat, barokkosították belső tereit. A 20. században felújították az épületet, ma remek állapotban van. A vár nagyon szép, és a benne működő Zempléni Múzeumot sem ajánlott kihagyni. A kiállítás a vár első emeletén található, egy kőlépcső vezet fel a bejárathoz a tágas belső udvarról. A múzeumban rengeteg érdekes honismereti anyag kapott helyet, könyvek, képeslapok, néprajzi és képzőművészeti tárgyakat tekinthettünk meg. Számomra a legérdekesebb a képeslapgyűjtemény volt. Ez az ország legnagyobb ilyen jellegű gyűjteménye, körülbelül 860 ezer darab tekinthető meg.

Ha vasúttal érkezünk, már rögtön az állomás alapján tudhatjuk, hogy szép épületeket láthatunk majd. A szerencsi vasútállomás nagyon szép arányú épület, és rendkívül jó állapotban van. A városi Bíróság épületére szintén vessenek egy pillantást, a középkori hangulatot árasztó egyemeletes építmény igazán különleges. A Népház szintén gyönyörű, az organikus építészet szép példája.

Sok templomot is érdemes felkeresni. A Görög Katolikus templom, a Kisboldogasszony Római Katolikus templom, a város legrégibb temploma, a 14. századi Református templom mind szép épületek. Az utóbbi falai közt választották meg Bocskait fejedelemmé, így történelmi jelentőségű templom. Szerintem a legkülönlegesebb a Munkás Szent József Római Katolikus templom volt, amely egy rendkívül modern téralkotású épület. A templom sátor formájú, az Árpád-kori építkezést idézve. A belső tér egyszerű, de nagyon magával ragadó.

Nagyon érdekes látvány a Világörökségi Kapuzat, amely egy szoborhoz hasonlító épületegyüttes. Az út két oldalán, szemben álló 18 méter magas tornyok üdvözlik elsőként a városba látogatót. Az épület kiállító teret, fogadó teret, kávézót, valamint kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket is magában foglal, s többek között az itt elhelyezett turisztikai információs pont segítségével nyújt a Hegyaljára érkező látogatók számára eligazítást, hasznos információkat. A projekt keretében az ingatlanon szabadtéri bútorokkal felszerelt parkosított zöldterület, terméskő burkolttal ellátott pihenőtér, valamint parkoló létesült. A fogadóépületben Szerencs újbóli várossá nyilvánításának 25 éves évfordulója alkalmából készült fotókiállítás, valamint a környék borait bemutató kiállítás tekinthető meg.

Személyes kedvencem a Cukorgyár meglátogatása volt. A hatalmas komplexum gyönyörű épületekből áll, ahol részletesen megismerhetjük a cukorgyártás történetét, folyamatát, eszközeit, a gyári életet. Rengeteg korabeli fotó, használati tárgy tekinthető meg, és egy különálló egységben a világ különböző részeiről származó, csaknem 50 ország 800 féle cukorcsomagolási technikáját láthattuk. A múzeum a harmadik legnagyobb cukorgyári múzeum Európában. Ne hagyják ki semmiképp, igazi különlegesség. Csakúgy, mint a csokigyár, és persze a csokifesztivál!

Korán felfedezték a helyiek az itt lévő gyógyvizet, amelyre a Szerencsi Gyógyfürdő és Wellnes-ház is épült. A kezdetleges fürdőhely után a 19. században egy tervező ingyen megtervezte a gyönyörű közfürdőt. A márványkádak, a gőzfürdő, a nyári uszoda azonban pusztulásnak indult, a 2000-es években kapta vissza régi szépségét. Ne számítsanak élményelemekre, itt a szép medencék és a meleg, gyógyító víz a különlegesség, így valóban lazítani vágyó vendégeknek ajánlanám. A fürdő minden nap nyitva tart. Árak ITT.

Szállás ajánlatok összegyűjtése másodpercek alatt, szálloda előfoglalás, egyénileg foglalhatóak: Szerencs szállások, minden ajánlat ITT. Hotel, olcsó magánszállás kiadó szoba, lakások, konyhás apartman, kis egyszerű és tiszta vendégház és turista- / diákszállás interneten elérhető, a közvetlen elérhetőségeket a visszaigazolás tartalmazza, több jó lehetőség a városban és környékén. Környéke, közeli települések szállás ajánlóval: Abaújszántó, Mád, Tarcal, Erdőbénye, Golop, Rátka, Tállya, Bodrogkeresztúr, Tiszadob, Legyesbénye, Szegi és Hernádkércs.

Szerencsi panziókat és egyéb szállásokat a város honlapján találhat.

Képes ízelítő a nyaraláshoz, látnivaló kereséshez:

A környék zoomolható térképe, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók:

Budapest központja és Szerencs távolsága kb. 208 km autóval, 2 óra 10 perces út. Az online útvonal tervezők sokat segítenek nekünk, pl.: Google, Viamichelin a profi útvonalterv készítők az olcsó (ingyenesen használható) vagy a leggyorsabb utak feltérképezésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük