Szeged látnivalói, programok, szálláshelyek

Szeged Magyarország harmadik legnépesebb városa, az Alföldön a legnagyobb és legjelentősebb. Én életemben most először jártam ott, és a szépsége meglepett, de még inkább az élettelisége. A gyönyörű, igényes sétálóutcákon késő estig nyitva lévő cukrászdák várnak, a városban sok múzeum, szecessziós épület, és sokszínű programok. A napfény városában (ugyanis itt a legmagasabb az országban a napsütéses órák száma) eltöltött nyaralás egész biztos tartalmas lesz.

A város az újkőkor óta lakott, jelentőségét még Nagy Lajos korában szerezte. A ’48-as szabadságharc több eseménye is a városhoz köthető. Az egyik legmélyebb nyomot hagyó esemény az 1879-es nagy árvíz volt, amely ugyan szörnyű, de a város profitált belőle, hisz legszebb épületei ezután épültek, vagy lettek minőségi módon helyreállítva. Trianont követően még nagyobb lett szerepe, átvéve több város feladatát, amely többé nem az országhoz tartozott. Élelmiszeripara jelentős, emellett fontos kulturális központ és egyetemi város.

A leglenyűgözőbb látnivaló minden bizonnyal a Szegedi Dóm, másik nevén a Fogadalmi templom. Az árvíz után épült, és nevét onnan kapta, hogy a városlakók megfogadták, hogy a régi templom helyére egy új, egyedi templomot állítanak. A gyönyörű templom harangja a második legnagyobb az országban, 86 mázsás súlyával, az itt elhelyezett orgona pedig egész Európában az egyik legnagyobb. A dóm eredeti terveit Schulek Frigyes készítette, az építkezés azonban túl költséges lett volna, így Foerk Ernő tervei valósultak meg. A templom véglegesen 1930-ra készült el, és a város legtöbb látogatót vonzó nevezetessége. A Dóm téren álló Dömötör-torony a legrégebbi itteni műemlék, egy 4. századi templom maradványa.

A városban áll az ország első vasbetonból készült víztornya, a Szent István téren. Zielinski Richárd tervezte, és 1904 óta máig is eredeti funkcióját szolgálja. A torony minden egyes eleme vasbetonból készült. A 2006-ban felújított torony belsejében Foucault-inga függ, amellyel bizonyítható, hogy a Föld forog a saját tengelye körül. Színes szódavizes üvegek, fizikatörténeti kiállítás és a víztorony tetejéről kitáruló pompás panoráma fogadják a lépcsőmászást felvállaló turistákat. A torony körül hét neves építészmérnök mellszobra látható, akik jelentős hatással voltak Szeged városképének alakulására.

A város arculata rendkívül egységes, gyönyörű épületekkel találkoztunk sétánk során. Itt virágzik a szecessziós stílus, aminek egyik legszebb példája a Magyar Ede tervezte Reök-palota. Az épületben ma időszaki kiállításokat tekinthetünk meg, olyan neves alkotókét, mint Picasso, Goya és Rembrandt. Ennek köszönhetően az épület neve Regionális Összművészeti Központ. Szintén a stílus képviselői a Móricz-ház, a Gróf-palota és a Deutsch-palota, aminek majolikus homlokzatát Lechner Ödön tervezte, díszes Zsolnay kerámia-elemekkel. Nem tudjuk kikerülni a szép Városházát, amelyet szintén Lechner Ödön tervezett, illetve Pártos Gyula. A neobarokk épület tornya igazán különleges. Figyelmet érdemel a Sóhajok hídja is, amelyet eredetileg az újjáépített várost meglátogató király és kísérete számára építettek. A Városháza különleges hangulatú udvarán nyaranta zenei és színházi programok várják a közönséget. Érdemes megnézni a Szegedi Nemzeti Színházat, amelyet a híres építész-páros, Ferdinand Fellner és Hermann Helmer épített. A homlokzatot a színjátszás allegorikus alakjai díszítik.

A Dómmal szembeni épület felső szintjén elsőként 1936-ban szólalt meg a zenélő óra. A középkori egyetemek szimbóluma napi kétszer szólal meg. Az óralap előtt ballagó diákok és egyetemi vezetők szobra „kullognak”. Modelljei híres személyek, így például Petőfi Sándor, Klebelsberg Kunó, Dugonics András, Mikes Kelemen. A zene fontos a város életében, a Szegedi Egyetem épülete előtt álló szökőkút is rendületlenül zenével szórakoztatja a járókelőket.

A város sok templomát is érdemes megnézni, csakúgy, mint rendezett tereit. A Széchenyi tér, a Szent István tér, a Klauzál tér, amely még díjat is nyert, és a Dugonics tér mind gyönyörű helyszínei egy városi sétát követő pihenésre. Az Aradi vértanúk tere több hazai hősre is emlékezteti az arra járókat, itt található a Hősök kapuja is, amely az első világháborúban elesett katonák emlékhelye.

Múzeumokból rendkívül széles választék áll előttünk, sajnos nem is tudtuk az összeset meglátogatni. A Móra Ferenc Múzeum a város egyik legszebb, neoklasszicista épületei közé tartozik, szimmetrikus szerkezete méltóságteljes megjelenét kölcsönöz neki. Az állandó kiállítások mellett neves időszaki kiállításokat tekinthetünk meg, most épp a Kis herceg, Bolgyón innen, Földön túl, illetve a Csak a jó meleg Afrika címűket láthattuk. Az állandó kiállítások a Móra Ferenc emlékszoba, a szegedi néprajzi kiállítás, a régi korok tisztálkodási, szépítkezési szokásait bemutató kiállítás, festménykiállítás olyan alkotásokkal, mint Munkácsy Honfoglalása, illetve az Ujj-É tapintható éremkiállítás. A gyönyörű, romantikus stílusú Fekete Ház az előbbi múzeum történeti részlegének ad helyet. Kihagyhatatlan a Vármúzeum, Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum, a Csillagvizsgáló, és az Interaktív Természetismereti Tudástár, ahol nagyon érdekes kérdésekre kaphat választ a látogató. Ezeken kívül is rengeteg múzeum és kiállítás látogatható a városban, számomra ezek voltak a legérdekesebbek.

A város a természeti értékeiről is híres. A Maros és a Tisza partján érdemes sétálgatni. Az Erzsébet liget Szeged legnagyobb parkja, látványos barokk kert. A Füvészkert az egyetem tulajdonában lévő kutatóterület, de a nagyközönség előtt is nyitva áll. Különlegességek is láthatók itt, mint például az indiai lótusz.

Akár egész napos program lehet a Vadasparkban tett látogatás, amely a Szeged melletti erdős körzetben található. Nagyon izgalmas az itteni éjszakai túra, az állatokat pedig földrészenkénti csoportosításban helyezték el.

Szintén egész napos szabadidős elfoglaltság a város élményfürdőjének, a Napfényfürdő Aquapolisnak a felkeresése. A roppant igényesen kialakított fürdőben külön csendes-wellness rész is található, vannak meleg termálmedencék, pancsolók és élménymedencék is. A legfőbb attrakciót számunkra azonban a rengeteg csúszda jelentette. Az összesen 13 csúszdából vannak zártak, kanyargósak, hullámosak, hagymacsúszda és egy 30 méter magasságból induló, csak lifttel megközelíthető óriáscsúszda. Ezek mindegyike egész évben üzemel. Garantált itt a jó szórakozás.

A város számtalan programmal kecsegtet. Bármihez is van kedvünk, itt biztos megtehetjük. Bowling, hajókázás, sétarepülés, jégkorcsolya, vagy bármilyen sport művelésére adódik lehetőség. A várost egy 40 perces kisvonatozás keretében is megnézhetjük, aláfestő szöveget hallgathatunk a látott épületek történetéről, a város érdekességeiről. Az olyan fesztiválok, mint a Szegedi Szabadtéri Játékok, amely nyaranta megrendezésre kerülő szabadtéri színház, a SZIN Szegedi Ifjúsági Napok vagy a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál, amely az egyik legrangosabb gasztronómiai program az országban mind remek programok.

A város turizmusa élénk, így ITT rengeteg szállás található. A legegyszerűbben a város honlapján.

Egy kis képes ízelítő a nevezetességek köréből:

Nevezetesség és program útikalauz: Látnivalók ajánló 1. rész ITT.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.