Szardínia látnivalók, nevezetességek és szállás útikalauz

Szardínia, Sardegna látnivalói

Olaszország különleges autonómiával ellátott régiója (közigazgatási és kulturális autonómia 1948. óta van). Hétezer prehisztorikus kőtorony, számtalan strand és több birka, mint amennyi ember él a szigeten – aki el akar bújni Európa és Világ elől, annak például ide kell jönnie előszezonban, Szardínia alig hasonlít a többi olasz régióra. A világjárók vagy a kalandos autós nászútról visszatérők ezt mindig ugyanúgy megerősítik.

Az oldalsó keresőn vagy az alábbi piros linken keresztül megkapjuk a foglalható szálláshelyek teljes listáját. Kedvező árak a egész évben, bármely dátumokra: Szardínia szállások, hotel és privát apartman komplett lista fotókkal és leírással ITT. Minden kivehető szobatípus, szálloda, kemping-üdülő komplexum (sátor, faház, kőház) és apartmanok (kiadó ház, lakás vagy nyaraló villa) ajánlatok. Kis csoportok részére a hotelkereső kínálja a szabad szobákat. A szállás csomag/napi árak gyűjtőhelye, garantáltan jól működő online rendszerből, a teljes foglalható lista, a luxus lakosztálytól az Airbnb stílus kiadó privát szobán át az olcsó hostel ágyig minden.

Egyik útikönyv szerint a Földközi-tenger második legnagyobb szigete ‘sovány táplálékot kínál a művészet és építészet szerelmeseinek’, aki mégis idejön, azt inkább a strandok és a vad táj vonzza. Az 1600 km kerületű partvonal zöme homokos strand vagy pinea- és borókafenyők árnyékában megbúvó vadregényes öböl. A sziget belsejében, ahol a birkák számbeli fölényben vannak az emberrel szemben, vad, hegyes-völgyes a táj, és a mediterrán vidékek jellegzetes bozótja, a macchia borítja. A helyi konyha eltér a szárazföldi olasztól. Az egyszerű vidéki koszt tartozéka a pecorino, a juhsajt, a roston sült bárány, a szopósmalac, aztán a seadas, a mézzel feladott sajtos sütemény, valamint a carta di musica – az ostyavékony, törékeny kenyér, amely valóban emlékeztet a kottapapírra. Miért élnek itt világ szinten sokáig az emberek (a férfiak és nők is 90 felett)? A mozgás, a jó klíma és a táplálkozás egyaránt része a titoknak.

A Földközi-tenger csodálatos világában a második legnagyobb sziget. Ügyesen rejtőzködő, óriási tudást és rengeteg szépséget rejt a változatos kőzetekből, gránit, mészkő, alluvium és vulkáni tevékenységekből származó hegyvidék, csodálatos hegyoldalai és völgyei önmagukban is megérdemlik a figyelmet. Itt egy külön autonómiával rendelkező területről beszélünk, ami a társadalmi folyamatok fejlettségét jelzi. Mezőgazdasága, juh- és kecsketenéysztése ősidők óta fejlett. Bányászni itt jóval később kezdtek, mint más európai területeken. A hajóforgalma jelentős, Olbia, Sassari, Cagliari és Porto Torres kikötőinek neve sokak számára ismert. A városi ember itt utazva könnyen elkerülhetné az igazán értékes részletek felfedezését, néhány kényelmes szálloda, mesterséges strand, kávéházak és múzeumok látogatásával is eltölthető egy hetes üdülés, de itt érdemes 10-14 napot tölteni, megismerni a vidéki és hegyi emberek életét, a helyi gasztronómia csúcsminőségű ételeit/italait. Olyan apróság mellett sem mehetünk el, az utazási dokumentumfilm készítők is a csodájára járnak a mai napig, hogy itt néhány településen élnek a legtovább az olasz férfiak, 70-80 éves korukban még aktívan dolgoznak, állatokat terelnek/keresnek a meredek és sziklás hegyvidéken, olyan edzettségi szinten tartják magukat fenntartható módon, ami nem hasonlítható össze egy városi testépítővel, aki egy más dimenzióban mozogva wellness és fitnesz szolgáltatások sorát veszi igénybe, de közben nem kapcsolódik a természettel. Az elkényelmesedett és a természettől elszakadt ember, akkor nem élhet sokáig? Nem egészen, hiszen ismerhetjük Japánt, ahol 90-100 éves emberekről is készült videó, hogy lefutnak száz métert vagy még ping-pongoznak a nyugdíjas klubban. Node ott az étkezési, mozgás kultúra jóval magasabb szintű bizonyos szempontból mint Európában, amit kiegészít sok családi bölcsesség és a tea szertartás varázsa is sok más mellett. A hosszú élet titka egyre inkább érinti a lélekvándorlás kérdését, talán erről is rejt igaz forrásból származó információkat Szardínia szigete. Évezredeken át folyó tanulás, lassú víz partot mos, ugye milyen érdekes ez?!

A sziget útjait sokat fejlesztették, így vagy érdemes autóval érkeznünk, vagy érdemes már a repülőtéren a bérelt autót felvenni, vagy másnap reggel, az online autóbérlés sokkal olcsóbb mint az érkezéskor a helyszínen keresni, rossz esetben háromszoros az ár, de jellemzően 40-50 %-kal olcsóbb az autókölcsönzés 1-8 héttel érkezés előtt kifizetve, és minőségében is jobb autót kaphatunk így, bármilyen meglepő, én kétszer magasabb kategóriát kaptam felár nélkül. A foglalás jellemzően 48 órával érkezés előtt még visszamondható, így maximum valami kezelési költséget veszítünk, ha mégsem tudnánk utazni.

Talán te is érzed, mi régóta érezzük, hogy Szardínia egy külön könyvet érdemel, nem egy kis fejezet egy útikalauz könyvben. Egy helyi mély kulturális ismerettel nem rendelkező idegenvezetőtől szinte semmit sem tudhatunk meg. Ennek ismeretében olvassunk sokat róla utazás előtt, lehetőleg több nyelven, ma ez már könnyű az online fordító programok segítségével, a legjobb vidéki éttermekről és farmokról is friss élménybeszámolókat olvashatunk, így nem esünk abba a hibába, hogy rántotthúst, sültkrumplit és pizzát rendelünk ott, ahol ennek finoman szólva nincs hagyománya. Gondoljunk bele! Pusztán az étkezésen keresztül mennyi információt gyűjtünk be, nem kalóriákat, életet és lélek rezgéseket, hosszú történeteket, szeretetet, érzéseket, teremtő folyamatok gyümölcseit.

Szardínia ételei, zöldségek és gyümölcsök
Elég a térképre, műholdképekre ránézni, és láthatjuk, hogy itt szinte minden megterem. Amelyik részen öntözővíz is rendelkezésre áll, ott egészen különleges déli gyümölcsök is termeszthetőek a száraz időszakokat átvészelve, és mesébe illő, paradicsomi jólét érhető el alig néhány hektáros területen egy család számára, szinte gépek nélkül, természetesen. A különböző mikroklímák, a különböző talaj és domborzati adottságok, az alacsonyabban és magasabban fekvő területek mind másra hasznosíthatóak. Szőlő, füge, narancs, citrom, kivi, alma, cseresznye, barack, szilva, körte, eperfa, szelíd-gesztenye, áfonya, amiket mi is jól ismerünk, de ezen kívül is többszáz féle olyan ehető zöldség, gyógynövény és gyümölcs terem itt meg, amiről mi többnyire nem is hallottunk, vagy már elfeledtük őket. Aki nem tudná, ezek legalább 8-10 ezer éves történetek, nem az utolsó 1-2 ezer évben kezdett az ember a nemesítés hosszú folyamatába (lásd. pl. Grúzia szőlészete). Szerencsére a hajózás fejlődésével ez a folyamat felgyorsult, és Európa élen jár a gyümölcs nemesítésben, az alkalmazkodó természetes közeli gyümölcsészetben, nem lettünk totálisan a nagyüzemi gazdálkodás áldozatai.

Nagy olajfa ligetek, rejtett kis permakultúra kertek, apró halastavak, romantikus kis halászhajók. Még azt is megérinti a látvány, aki nem igazán az összefüggéseket keresi, és például abba sem gondol bele, hogy az újabb tudományos, orvosi kutatások szerint heti két alkalomnál többször nem kellene tengeri halat fogyasztanunk, mivel a legtöbb tengervíz a számunkra káros anyagokkal terhelt vagy szennyezett, lerövidíti az életet vagy csökkenti az energikusság szintjét. Akinek jó az ízlése, az itt feledhetetlen élményekben részesülhet, hiszen a helyi só, helyi hal, helyi hús, helyi tej/sajt/tejtermék, helyi zöldség, helyi gyümölcs és helyi fűszer együtt megmutatja a fejlettségi szintet, alig van olyan, amit kívülről kell beszerezniük, mégis óriási a változatosság. Nem véletlenül itt a turizmust és profitéhes gazdálkodást (garázdálkodást) valamennyire kordában tudták tartani, és nem lett a sziget jelentős része egyfajta áldozat, ahogy a Kanári-szigeteken.

Hol van a béke szigete Európában? Talán részben itt, csendben, a hegyekben, ahol bátran könnyezhetünk. Hogyan? Igen, ha van olyan szerencsénk, hogy 2-4 napra el tudunk vonulni kikapcsolódni egyedül, emberekkel alig érintkezve, elképesztően hatékony így meditálni nyáron, mélyeket lélegezni, amit jógával kiegészítve biztosan sohasem felejtünk el, erre is ideális a sziget rengeteg szeglete.

Akit az éjszakai élet vonz, a szórakozóhelyek, a kaszinók, diszkók, a hedonizmus és luxus étterem/kávézó teraszok világa, annak is van feladata itt, ami inkább sors persze, mert sokan letértünk a helyes útról, de néhányan még vágynak rá, hogy valami szépség és fenntartható érték legyen a kezük munkájának eredménye. A jólét és a gazdagság veszélyes, szerencsére itt szeretetben fürdőzve közelíthetjük meg, biztonságos terepen. A gyógyulásra, a lelki felüdülésre vágyók gyakran utaznak távoli egzotikus szigetekre, Szardínia egyik előnye, hogy közel van, és igaz, őszinte, így a miénk, kultúránk része, Európa egyik gyöngyszeme.

Főbb települések, városok: Cagliari 65, Alghero 103, Olbia 34, Sassari 7, Villasimius 33, Cala Gonone 16, Porto Cervo 28, San Teodoro 22, Bosa 12, Àrbatax 13, Santa Teresa Gallura 18 és Quartu SantʼElena 6.

A legtöbb üdülővendég előre foglaltat szállást. Sokan közülük elegáns fürdővárosokban bástyázzák el magukat, van azonban ennél költségkímélőbb megoldás. A nagy távolságok és a látnivalók szegényessége miatt nem érdemes a szigetet beutazni. Ám akadnak ugyanakkor ritka és páratlan látványosságok, jelesül az őskori nurágék: egy megalitikus kultúra meghökkentő őr- és lakótornyai, szám szerint 7000, amelyek távolról óriási trágyadombnak tetszenek.

A Costa Smeralda (Smaragdpart) a Gallurán belül fekszik, Szardínia gyéren lakott északkeleti vidékén, ahol rózsaszínű gránitsziklák kastélyként magasodnak a macchia-, boróka-, parafacserjések és tölgyesek fölé. Az 1960- as évek elején Aga kán és társai felvásárolták a festői – mindössze 10 km hosszú – partvidéket, és hedonista paradicsommá varázsolták. Ide koncentrálódik a sziget idegenforgalmának zöme. A telekvásárlásokat ellenőrzik. Gyakorlatilag valamennyi szálló és apartman mediterrán stílben kell épüljön. Ez hullámos cseréptetőt, rózsaszínű vagy rozsdabarna falakat jelent.

Ha nem engedheted meg magadnak a nagystílű életet, megnézni azért megnézheted magadnak, mit művelnek a pénzesek. Menjenek el Porto Cervóba, ahol Armani- és Versace-kollekciók luxusvitorlásokkal versengenek a tömeg figyelméért, vagy Cala di Volpéba, egy ál-középkori kastélyba, a leghivalkodóbb hotelbe a szigeten. A fantasztikus öblök java része megközelíthetetlen, a Capriccioli-félsziget vízmosásain keresztül azonban átgyalogolhatnak némelyikbe. A festői Cala Liscia Ruja közvetlenül a félszigettől délre a terület legnagyobb strandja. A Smaragdpart északi tőszomszédságában elterülő Baia Sardinia ugyanolyan csinált, mint az előbbi, de legalább nem olyan pöffeszkedő és pénztárcával könnyebb bírni.

A Gallura partvidékét alaposan tönkretette az apartmanházak vég nélküli sora. Ez áll a kellemetlen látványt nyújtó Palaura, egyebekben innen indulnak a kirándulóhajók a La Maddalenára – amely a Maddalena-szigetcsoporthoz tartozik. A sziget a NATO katonai övezete, jó strandjai mégis megközelíthetőek, és összeköttetésben állnak Caprerával. Itt felkereshetik azt a házat, ahol Garibaldi utolsó éveit töltötte. A szárazföldre visszatérve Santa Teresa Gallura tanulmány a rózsaszínről, s néhány nagyszerű strand sorakozik a közeli Capo Testán, ahol a különös formájú sziklák akkorák, mint egy ház.

Útleírás, látnivalók és nevezetességek – események, hírek, program ajánló és képek. Miért jó ide foglalni?

Kedvcsináló fotók, képes élménybeszámoló részlet:


Folytatása következik.

Olaszul rengeteg információ, közlekedés, autonómia, földrajz, történelem, biológia, művészet és gazdaság sok érdekes részlettel: it.wikipedia.org/wiki/Sardegna.

Kempingek, olcsó autós üdülők részletes listája, elérhetőségek és leírások Szardínián: www.camping.it/hu/sardegna/.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.