Solothurn szállások, túra élmények Svájcban

Solothurn (franciául: Soleure)

Svájci város, Solothurn kanton székhelye, kulturális és oktatási központ. Berntől 35 kilométerre fekszik, a svájciak méltán tartják az ország legszebb barokk városának. Tömör, de igen karakteres Óvárosa teli van zsúfolva a svájci-német szilárdságot és a bőkezű, olasz mértéktelenséget reprezentáló építészeti remekekkel, melyek a város virágkorára, a 17-18. század fordulójára datálhatók. Solothurnt kulturális örökségének fejlesztéséért és megőrzéséért 1980-ban Wakker díjjal tüntették ki. Sűrűn lakott, teljes 6.28 km²-es területén 2023-as évnek 16633 fős hivatalos állandó lakossággal indultak neki.

Solothurn hotelek és panziók, az interneten elérhető szállások árai, fotói és leírások: Solothurn hotel, szállás kereső napi árakkal, garantáltan jó olcsó, ingyenes foglalás ITT. Kezdjük a szálláshelykeresést most! 1-5 csillagos hotel kategóriák mindegyike. 3-4-5 csillagos szálloda árak. Friss vendég vélemények, értékelések a leírások mellett fórum szerűen.

Környéke, közeli svájci települések városok még, környéke szállás ajánlói: Langendorf 1.4 km, Zuchwil 5.3 km 1, Luterbach 5.4 km, Welschenrohr 5.7 km, Bettlach 8.4 km, Kriegstetten 8.4 km, Horriwil 9.9 km 1, Wangen an der Aare 10.1 km, Mühledorf 11.5 km, Grenchen 11.5 km 2, Oberbipp 11.5 km és Wolfisberg 11.8 km. Továbbá: Rüttenen, Biberist, Riedholz, Oberdorf, Attiswil és Kyburg-Buchegg.

Repülőterek távolsága a környéken: Belp (BRN) 35.6 km – Bern, Basel-Mulhouse (BSL) 39 km, Les Eplatures (ZHV) 57.1 km, Interlaken (ZTJ) 67.7 km, Kloten (ZRH) 82.1 km – Zürich.

Solothurn története, történelem útikalauz bevezető:
Területe már a kelták idején lakott volt. Később Salodurum néven a rómaiak alapítottak itt provinciát. A Zahringen dinasztia 1218-as kihalásával független birodalmi várossá lett, majd újabb területeket kebelezett be, egyik oldalon egész Bernig, a másikon Bázelig nyúlt. Mint különálló kanton Solothurn 1481-ben csatlakozott a Svájci Konföderációhoz. Az elkövetkező századokban, noha a reformáció a környező területek mindegyikén végigsöpört, Solothurn katolikus maradt, 1530-ban a francia király, a katolikusok ügyvivője, tette székhelyéül. A franciák több mint 250 évre rendezkedtek be, a város ez idő tájt nyerte el jelenlegi, barokk arculatát. Az 1798-as forradalmak ugyan sok pusztítást okoztak Soluthornban, az Óváros csodával határos módon vészelte át ezeket. 1828-ban Solothurn lett a bázeli püspök székhelye. Manapság egy életteli, kozmopolita hely, prosperáló iparral (a régióban óragyártásával és precíziós műszerek gyártásával emelkedik ki). Látványos barokk templomai, jelentős művészeti galériái mindenképp megérnek egy látogatást.

Solothurn látnivalói, nevezetességek:
A festői Óvároson túl, Solothurn látványosságai közül kiemelkedik a római erőd, a 17. századból származó, jezsuiták temploma és az 1762 és 73 között emelt Szent Urzusz székesegyház, melyet Gaetano Matteo Pisoni kezdett építeni, majd Paolo Antonio Pisoni fejezett be. A beltér stukkói Francesco Pozzi keze nyomát dicsérik. A csavaros torony és a város 12. századból származó, mesebeli óratornya páratlan látványt nyújt.

A bibliai nevű hely, Sion két dombján, két erőd őrzi a város nyugalmát és határozza meg annak egyedi arculatát. De a kupolás városháza éppúgy hozzá tartozik a városképhez, mint a Maison Supersaxo. A város újkőkori emlékei közül sokat megtekinthetünk a Történelmi és Etnológiai Múzeumban. A Régi Fegyvertári Múzeum pedig Európa legrégebbi páncélgyűjteményével csalogatja a turistákat.

Soluthurn életében a mágikus 11-es szám fontos szerepet játszik, mondhatni a városnak különös kötődése van hozzá. Először Solothurn 11-ként csatlakozott a Svájci Konföderációhoz. Továbbá 11 templom és kápolna, 11 történelmi szökőkút és 11 torony várja az ideérkező látogatókat. A Szent Urzusz katedrális 11 oltárral és ugyancsak 11 haranggal büszkélkedhet, sőt még a székesegyházba vezető lépcsőket szintekre osztották, minden 11-ik lépés után, újabb kezdődik.

Solothurnban még a helyi sörfőzde Öufi-nek nevezi magát, ami természetesen 11-et jelent, az általuk gyártott sör nevén ezek után már senki sem ütközhet meg, természetesen az az azonos, 11 névre hallgat.

Egyetemi, továbbképzési központja, főiskolai alap és master képzései a hivatalos weboldalon áttekinthetőek: www.zhaw.ch/.

Van kis társastáncos táncikolája, és vendég oktatók is tartanak tanfolyamot a körzetében. Lásd. pl: www.tanzstudio.ch.

Szálláskereső teljesen magyar nyelvű díjmentes foglalással: Solothurn szálláshelyek keresője árakkal, a legnépszerűbb kis és nagy hotelek olcsón ingyenes foglalással – KATTINTSON IDE! – Vendég vélemények, leírások és képek. A luxus lakosztálytól az Airbnb stílus kiadó privát szobán át az olcsó hostel ágyig minden együtt. Önellátó, reggelis, félpanziós, all-inclusive csomag ajánlatok az egész Svájcból, Európából és a Világból.

Solothurn Svájc

A környék zoomolható térképe, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók, kiváló minőségben érhetőek el az interneten.

Ez volt a Solothurn szálloda és olcsó szálláshelyek ajánló magyarul (avagy Soleure) egy igazi szép vidéki svájci város, többféle nyelv és kultúra együtt. A svájci körutazás emlékezetes része lehet.

Időjárás adatok, előrejelzések 24 órára és 16 napra, aktuális jelentések és webkamera képek: www.wetter.com/wetter_aktuell/wettervorhersage/16_tagesvorhersage/schweiz/solothurn/CH0CH3719.html, hőmérséklet, szél, páratartalom és csapadék értékek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük