Salzburg – Konyha és zene kultúra

Burgonyagombóc és savanyú káposzta

A salzburgi konyha kedveli a sajtot, a burgonyát, a savanyú káposztát és az ezek variációiból és kombinációiból készült fogások számtalan elnevezését. A régi recepteket ma már ritkán alkalmazzák, túlteng az osztrák (értsd: bécsi) konyha, az egészen elegáns éttermekben pedig a nemzetközi konyhaművészet.

■             Paris Lodron, a mönchstein kastélyban Többszörösen kitüntetett étterem romantikus környezetben. Mönchsberg park 26.

■             Schloß Aigen. Ennek a kerti terasszal bővített kastélyétteremnek a marhasültek a különlegességei. Schwarzenberg-promenade 37.

■             Stieglkeller. A sörkertből szép kilátás nyílik a salzburgi templomokra. Festungsgasse 10.

■             Stiftskeller St. Peter. Az apátság boltíves pincéjében több évszázada tápláló ételekkel kínálják a vendégeket. St.-Peter-Bezirk 1-4.

■             Weißes Kreuz. Osztrák és balkáni ételkülönlegességek egy csöndes sarkon, a Festungsberg lábánál. Bierjodlgasse 6.

■             Haus Wartenberg. Igazi házi koszt és vegetáriánus fogások a tisztaszobában, a kandallós szobában és a csendes kerthelyiségben. Riedenburger Str. 2.

■             Krimpelstätter. Itt kínálják a salzburgi konyha kimondhatatlan fogásait. Müllner Hauptstr. 31.

Zene és színház: Oly édesen zeng, cseng

Salzburgban nemcsak a számtalan ünnepi játék nyújt zenei és színházi kínálatot. Csaknem minden este tartanak koncertet valamelyik történelmi szépségű helyen. Mozart Egy kis éji zenéje nem hiányozhat a műsorról.

■             Salzburger Landestheater. Szinte teljes választékot kínál: operát, drámát és balettet. Schwartzstr. 22-24.

■             Salzburgi Marionett Színház. Schwartzstr. 2.

■             Mozart-matinék az érseki palotában a dísztermek megtekintésével.

■             Mozart-szerenádok (legtöbbször korhű kosztümben). Egész évben szombatonként, májustól szeptemberig csütörtökönként is a Bürgerspital (Polgári kórház) gótikus termében, májustól szeptemberig ezenkívül péntekenként a hellbrunni kastélyban is.

■             Salzburgi kastélykoncertek. Péntek- szombat-vasárnap a Mirabell-kastélyban vagy az érseki palotában, különböző, igen színvonalas kamarazenekarokkal.

■             Salzburgi Várkoncertek. A fejedelmi teremben évente 250 alkalommal.

■             Vasárnapi matinék. Egész évben a Mirabell-kastély márványtermében.

Az éves salzburgi kulturális program vastag füzetet tölt meg, csupán a jegyárusító helyek felsorolása több oldalt tesz ki. A legfontosabb információk azonban megtalálhatók a havi műsorprogramban, melyet ingyenesen meg lehet rendelni a Salzburg Information irodájától: Auerspergstr. 7. A-5020 Salzburg, tel.: 06 62/8 89 87-0, fax: 06 62/8 89 87-32.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük