Salzburg – Édességek divatosan

Kiszolgálás az üzletekben: „Parancsol valamilyen édességet?”

A főúr kérdésére a desszertek sokféleségének ismeretében bizonyára igen lesz a válasz,  ráadásul kávéfajtából is rengeteg van. A választék bámulatos. Van szimpla (kleine) és dupla (große) és hosszú lére eresztett (verlängerte), azaz gyengébb eszpresszókávé. A tejeskávét Melange-nak nevezik, az erős presszókávét sok habbal viszont Einspännernek. A salzburgi kávézók a legnagyobb tolongás idején is a nyugalom szigetei, s ha sikerül valamelyikben helyet találnunk, az idő is lassabban múlik.

■             Bazar. Üzletemberek és diákok, turisták és színházi emberek egyaránt szívesen találkoznak itt. Schwartzstr. 3.

■             Glockenspiel. Napsütéses időben sok hely van a három teraszon, bent kicsi, de kellemes a hely. Mozartplatz 2.

■             Tomaselli. Akár a balkonon, akár a kioszk körüli gesztenyéskertben fogyasztjuk el a 45-féle édesség egyikét, közben nézelődhetünk, és mutogathatjuk magunkat. Alter Markt 9.

■             Winkler. A magasan fekvő és magas árfekvésű étterem-kávéház teraszáról nyílik a legszebb kilátás a városra. Mönchsberg 32. Megközelíthető a Mönchsberg lifttel.

Édesség minden napra, nem csak souvenir a Mozartkugeln und Co.

A látogató egyszerűen nem tudja kikerülni Salzburg fő bevásárlóútvonalát. Hiszen a Mozart-ház a Getreidegasséban van. A művészi cégérek erdeje adja meg a hangulatát ennek a kis utcácskának. Hasonlóképpen igen hangulatos a Judengasse. Aki a nagy nyüzsgéstől távolabb akar gyönyörködni a kirakatokban, annak át kell mennie a Salzach másik oldalára, a Linzer Gasséra. A minőségnek Salzburgban is megvan az ára, legyen szó régiségekről a Goldgasséban vagy a Linzer Gasséban, egyedi divatcikkekről vagy népviseletről az Alten Markton. Még több üzlet, jó boltok:

■             Salzburger Heimatwerk. Hamisítatlan salzburgi kézművescikkek: népviseleti tárgyak és ruhaanyagok, asztalneműk, kerámia, üveg, ónedények és még sok minden más.

■             Beuerle Trachten. A Trachtenmuseum (Népviseleti Múzeum) első emeletén berendezett üzlet. Griesgasse 23-25.

■             Königswieser. Ez is salzburgi specialitás: fűszercsokrok és karácsonyfadíszek. Getreidegasse 29, az átjáróházban.

■             Kopfberger. Ha valakinek még nem lenne Mozart-mellszobra a zongoráján, itt talál magának. Judengasse 14.

■             Café-Konditerei Furst. Az eredeti Mozart-golyó – kék-ezüst papírcsomagolásban – csak ebben a cukrászdában kapható, melyet kitalálójának örökösei üzemeltetnek. Brodgasse 13. és Mirabellplatz 5.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük