Pisa látnivalók, nevezetességek és programok

Pisa (ejtsd: píza), Pisa megye és az érsekség székhelye, az egyik legrégebbi olasz város, ahol sok híres eseményről is mesélnek a történelemkönyvek. A tengertől 7,5 kilométerre az Arno folyó két partján található. A kb. 87ezer fős lakosságával az olasz nagyvárosoktól még némileg le van maradva, de itt is ugyanúgy zajlik az élet, így unatkozni biztosan nem fogunk mi sem, ahogy a helybéliek sem teszik ezt.

Látnivalók, történelem, érdekességek a város nevezetességeiről

A torony építése 200 évig tartott és három szakaszban történt. A fehér márványból készült harangtorony első szintjének építése 1173. augusztus 9-én kezdődött. Miután a harmadik emelet is megépült 1178-ban, a torony megsüllyedt a talaj gyengesége miatt. Építése száz évig szünetelt, mivel a pisaiak folyton hadban álltak Genovával, Luccával és Firenzével. Ezalatt az idő alatt a talaj némiképpen leülepedett. 1198-ban néhány órát helyeztek el a félkész tornyon.

1272-ben az építkezést Giovanni di Simone, a Camposanto építésze újraindította. További négy emeletet építettek, olyan szögben, hogy kiegyensúlyozza az elhajlást. Az építkezést 1284-ben ismért leállították, amikor a pisaiak vereséget szenvedtek a genovaiaktól a meloriai csatában. Az utolsó emeletet 1372-ben fejezték be, és ekkor állították fel a harangokat is. Hét harang van, a zenei skála minden hangjának egy.

Lehet, hogy csak én vagyok ennyire szédülős, de a torony láttán egyből kapaszkodni akartam valamibe.

Terek, templomok és egyéb épületek: pl.: Santa Maria della Spina, Piazza del Duomo or Campo dei Miracoli, Camposanto, temetők és múzeumok. Látványosságokból nincs hiány, ha pedig 35 km-es körzetben is körülnézünk, akkor hetekre elég látnivalót is találunk.

Élménybeszámoló, képek, fotó galéria ízelítő:


Pisai szórakozóhelyek és események: eventi.pisaonline.it, programok és fesztiválok. Pl.: Festa del Parco 2011 május. Koncertek és európai találkozók.

Szállás és nyaralás keresés Pisa vagy Livorno tengerpartja stb.

Látnivalók angolul: goitaly.about.com/od/pisa/a/pisa_sights.htm.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.