Palermo szállás foglalás jó árakon, látnivalók és történetek

Palermo

Szicíliai nyelven Palermu vagy Palemmu, Szicília legnagyobb városa és közigazgatási székhelye, Palermo tartomány központja. Közigazgatási területének, teljes 159 km²-es területén 668405 fős állandó lakossága volt 2017 végén. Nekünk nagy élmény volt, mert szép idő volt, nem turista szezonban, hanem októberben néztük meg. Belecsöppentünk a helyiek életébe, egy esküvőbe is közelről tekinthettünk be.

Rengeteg rossz hír hosszú évtizedeken át, maffia, ez nem véletlen, zsúfolt a város a mai napig. Olykor, elég gyakran koszos is, de változások vannak, érzésben mindenképpen, boldog emberekkel találkozhatunk, amit a legújabb utazás élménybeszámló YouTube videók is örömmel ecsetelnek. Különösebb veszélyekről, biztonsági problémákról nem is tudok beszélni. Parkolóhelyet nehéz találni, nekünk 10 perc volt a kikötő közelében egy ingyenes zónában, autóvezetés közben érdemes különösen figyelmesnek lenni, mint minden nagyvárosban és autópályán, főleg a déli-latin vidéken.

Palermoi díjtalan szálláshely keresés gyorsan, napi és csomag kedvezményes árai, ajánlatai: Palermo ingyenes szállás keresés/foglalás ITT!. Kezdjük a szálláshely keresést időben, és olvassuk el a vendég véleményeket! 1-2-3-4-5 csillagos hotel, apartmanok és vendégház, hostel-diákszálló, B&B panzió kategóriák mindegyike, több mint ezer szállásadó ajánlata összerendezve. Konyhás lakás olcsón vagy szálloda, kicsi és nagy hotelek, a fenti szálláskereső dobozban vagy itt a piros linken keresztül magyarul sok jó ajánlatot láthatunk képekkel és térképpel. Bármely konkrét dátumra keresve gyorsan áttekinthetőek a lehetőségek. A szép lakosztálytól az Airbnb stílus kiadó privát szobán át az olcsó hostel ágyig minden. Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive napi és csomag ajánlatok. Gyakran nagy baráti társaságok, csoportok részére ugyanez az online hotelkereső kínál szobákat jó feltételekkel.

A foglalható / interneten kereshető szállás kínálat óriásit fejlődött 2010 után online. Amit addig az ősi erők irányítottak, mint a trükkök és a maffia, az ma jobban szolgálja az utazók igényeit, egy új szálláshely esetén kifejezetten kedvező árakat találunk (akciós vagy bevezető üdülés ajánlat). Ilyen 2017-ben például a Le Sedie Volanti leírása ITT, kétágyas, háromágyas és négyágyas családi egységek. Nem véletlenül egyre több a turista látva a friss véleményeket és a fotókat.

Az ételek, a harapnivalók megismerése a piacon jó élmény, az olcsó, de minőségi falatozók, ezt mindenképpen érdemes kipróbálni. Délen fontos figyelni a frissességre. A tiszta és frissensült ételeket megszimatoljuk, és mindenki boldog, a La Vucciria, az éjszaka nyitva tartó piac a hal ételek ismert helye, ahol találhatunk gyorsan társaságot, ezért érdemes nyelveket tanulni. Az édesség kínálatban nekem a fügés sütemények voltak kedvesek, de a nagy választékban mindenki találhat magának valót, például a mandulásak vagy pisztáciásak között. Szeretik az ételeket, szeretnek róla beszélni, és mint tudjuk a szerelem és a termékenység méltán fontos része lehet az étkezés.

Utazás élménybeszámoló, hotel, szállás és látnivaló ízelítő képek:

Amire külön szeretném felhívni a figyelmet, hogy a helyi erős kávékból (presszó, Latte, Cappuccino) csak reggel fogyasszunk! Aki nincs hozzá edződve, az a következő éjszakáját és napját elronthatja, nekem a szívem majdnem kiugrott, mert hármat ittam egy nap alatt. Ebéd után, este maximum egy nyugtató tea, és akkor minden szépen halad tovább a maga útján.

Szerencsére a közelbe olcsó repülőjáratokkal eljuthatunk. Pozsonyból alig két óra az út (2010-2012-ben közvetlen Ryanair), így repülővel kényelmesebb és olcsóbb az utazás Trapani-ig, ahonnan busszal 10-12 eurós áron közvetlenül utazhatunk Palermo-ig. Rengeteg a látnivaló a közelben. Mindenki más képes élménybeszámolóit várjuk itt fórum szerűen.

Repülőterek távolsága a központtól légvonalban: sajátja a Falcone – Borsellino repülőtér (PMO) 23,2 km és Trapani repülőtér (TPS) 79,1 km.

Városok, települések a közelben, környéke szállás ajánlóval online: Mondello, Monreale, Isola delle Femmine, Sferracavallo, Capaci, Lido di Mondello, Torretta, Ficarazzi, Cardillo, Villabate, Altofonte és Portella di Mare.

A tengerparttól körülbelül 10 kilométerre, dombos vidéken található. Iparában kiemelkedik az élelmiszeripar és a gépgyártás.

Történelme, nevezetességei és a látnivalók leírása alább röviden:

A várost az i. e. 8. században a föníciaiak alapították Zîz néven. Az első pun háborúig maradt föníciai kézen, utána Szicíliával együtt a Római Köztársaság része lett. A római uralom alatt Palermo viszonylagos békében élt, Siracusa városának igazgatása alá tartozott. A Római Birodalom bukása után a Bizánci Császárság része lett. 878-ra egész Szicília egy kis bizánci terület, Taormina kivételével, szaracén uralom alá került. 905-ben ez elesett, és a muzulmán uralkodók Szicília fővárosaként Palermót tették meg. 1060-ban a normannok indítottak keresztes hadjáratot a szicíliai muzulmán emírség ellen, majd 1072-ben elfoglalták a várost, de a szigetet csak 1091-re vették birtokba. 1194-ben Szicília a Német-Római Birodalom ellenőrzése alá került. Palermo a császárok egyik kedvelt városa lett. A 13. század közepén Anjou Károly nápolyi király birtokolta a szigetet, míg a Palermóban kitört szicíliai vecsernye elnevezésű fölkelés véget nem vetett uralmának. Ezután Szicília az Aragóniai Királyság uralma alá került, 1479-ben pedig a Spanyol Királyság része lett. Szicília 1734-es egyesítése a Bourbonok Nápolyi Királyságával a város addigi vezető szerepének visszaeséséhez vezetett. Palermo egyszerű vidéki várossá redukálódott, miután a királyi udvar Nápolyba került. 1848-ban Palermo fellázadt a nápolyiak ellen. Az olasz Risorgimento és Szicília csatlakozása az Olasz Királysághoz jótékonyan hatott Palermo fejlődésére, újra Szicília közigazgatási székhelye lett. Ipara és kereskedelme fellendült. Palermo a fasizmus hatalomra jutását átvészelte ugyan, a szövetségesek inváziója 1943. júliusában súlyos károkat okozott a városban. Palermo fejlődése 1947-ben kapott újabb lendületet, miután autonómiát és kiterjedt önkormányzati jogokat kapott. A pozitív hatást némileg fékezte, hogy a maffia hatalma mind a városban, mind Dél-Olaszországban megnőtt. Befolyása a mai napig érződik a térségben.

A városban egyaránt fellelhető a dél-európai és az észak-afrikai hangulat, amely az építészetre kihatással volt. A muzulmán és normann kultúrák keveredése csodálatos stílust alkotott, amelyben a mai napig gyönyörködhetünk. Palermo nyüzsgő városa kétségkívül az európai normann építészet fő központja. Pálmafáival, hangulatos sikátoraival tipikus mediterrán hangulatot áraszt magából.

Az eredetileg muzulmán mecsetnek épült palermói székesegyház végleges formáját a XIV-XV. században nyerte el. Kupoláját 1801-ben, harangtornyát a XIX. században építették át. A templom legtöbb szobrát és domborművét Gagini készítette. Falai közt őrzik Palermo védőszentjének, Szent Rozálnak ereklyéit.

Az 1132-ben épült San Giovanni degli Eremiti templomot II. Roger király parancsára emelték ugyancsak egy régi mecset helyére. Öt, vörös kupolájával leginkább ma egy mohamedán épületre hasonlít. Körülötte rendezett, gondozott park található.

Ha valaki a palermói államférfiak és művészek síremlékére kíváncsi, akkor a Szent Domonkos templomot keresse. A XVI. században épült épület ma a barokk stílusjegyeit hordja homlokzatán.

Az 1143-ban emelt San Maria dell’ Ammiraglio templom elsősorban színes, bibliai jeleneteket felidéző mozaikjairól híres, melyek díszes bejárati falán találhatók. Nevezetes továbbá harangtornya, mely eredeti, 12. századi formáját őrzi.

Palermo fő látnivalói közé tartozik a híres San Cataldo templom, melyet 1161-es építése óta számos alkalommal felújították, de a mai napig megőrizte normann jellegét. Háromhajós, meglehetősen magas építmény, melynek belseje egészen egyszerű.

A Piazza Pretorian téren találjuk a palermói San Catherina templomot, mely a XVI. században épült, barokk stílusban. Freskói, festményei, illetve márványfaragásai egyedülállóak. Az Antonello Gagini által készített Szent Katalin szobor itt található. A teret 16. századi szökőkút díszíti, déli részén a Városháza magasodik.

Palermó legrégebbi épülete a 11. századi Palazzo dei Normanni, a város legmagasabb pontján álló palota. Manapság ez az egyik leggyönyörűbb olaszországi kastély, amely eredetileg az arab időkből származik. Normann királyok építtették arab és bizánci építészek közreműködésével, a királyok sokáig itt laktak. A 18. században barokk palotát építettek mellé. Fentről fenséges kilátás nyílik az egész városra, már csak ezért érdemes felmászni.

A Via Filippo Turati-n található Modern Művészetek Múzeumában a XX. századi, valamint a kortárs művészek alkotásait tekinthetjük meg. Elsősorban szicíliai szobrászok, festők remekműveit. A Modern Művészetek Múzeumától nem messze található a Néprajzi Múzeum, melynek 39 termében a szicíliaiak minden szokásával, népviseletével, népművészetével megismerkedhetünk. Az 1789-ben alapított Botanikus kertet nemcsak csodás növényvilágának tanulmányozásáét érdemes felkeresni, hanem azért, mert az Orto Botanicohoz tartozik Palermo legszebb parkja, a Villa Giulia.

A város közkedvelt és egyben igen bizarr nevezetessége a Kapucinus kolostor. A kolostor alatt található katakombákban koporsók, fellógatott, mumifikálódott holttestek találhatóak. Különös „temetésüket” az apát rendelte el, hogy így emlékezzenek a holtakra. A pincékben közel 8000 múmia szemlélhető meg.

Az arab-normann stílusjegyeket felvonultató Zisa kastélyt, mely nevét az arab aziz, „gyönyörű” szóról kapta, I. Vilmos építette 1154-ben.

Palermónak magyar vonatkozású nevezetessége van, a Tüköry sugárút, amelyet a Garibaldi vezette harcok magyar alakjáról, Tüköry Lajosról neveztek el.

Míg Palermo legnagyobb strandját, a Mondellót, a Mount Pellegrino heggyel szemben találjuk, a világ legkrémesebb gelattóját az Ilardón, melyet a Porta Felicén (vidám kapun) átkelve érhetünk el legkönnyebben.

Kirándulni vágyó turistáknak érdemes ellátogatniuk az Etnához, Európa legnagyobb vulkánjához. Ahogy szintén érdekes program lehet megtekinteni Taormina városának híres görög színházát, vagy a környékbéli apró szigetek egyikét, melyre kitűnő lehetőség kínálkozik hagyományos tengeri bárkával.

Ha Palermóban járunk, a helyi specialitásokat sem szabad kihagyni. Nemcsak a pizza verhetetlen, az a rizottószerű keverék, melyet vajjal és sajttal töltve, kirántva tálalnak.

Palermo szálláshelyek keresése, apartman és hotel, olcsó hostel ágyak és luxus szállodák egy helyen: Palermo szállásai versenyeznek online értünk, ezernél több hely ajánlata, ingyenes, díjmentes foglalással ITT, hotel és magánszállás, olcsó és luxus egyaránt.

Kiadó apartman hálószoba

A környék zoomolható térképe, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók, kiváló minőségben. Szicília szigetének észak-nyugati sarkában fekszik, Palermo tartományban.

Budapest és Palermo távolsága óriási nagy, kb. 2108 km autóval az online útvonaltervező ajánlásával, az utazási idő így kb. 21 óra autópályákon és komppal (hajóval) haladva, és az olasz autópályák is drágák. Mellékutakon (fizetős autópályán kívül) haladva egy örökkévalóságnak tűnhet (2245 km), minimum 31 óra. Mindenképpen több nap, igaz két kiváló sofőrrel és tökéletes autóval 24 órán belül megoldható kis forgalom esetén, ha nincs dugó.

Milyen az aktuális időjárása? Földrajzi adatok, előrejelzések, jelentések, hőmérséklet, szél, csapadék, felhők és páratartalom: www.ilmeteo.it/meteo/Palermo és webkamerák képei, videó „élőben” 0-24 – non-stop.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük