Olasz tudósok, feltalálók és felfedezők

Olaszország sok jelentős tudóst, felfedezőt tudhat a magáénak. Olyan kiváló elmék gondolatai gazdagították az egyetemes emberi tudást, mint Galilei, aki a reneszánsz korában az univerzum titkait feszegette. Marco Polo a 13. században keresett új utakat, Kolumbusz az újkor hajnalán, szintén új utakat keresve fedezett fel egy új világot. A kutatás szelleme a 20. században sem halt ki. Olasz tudós érdeme az első rádió megalkotása, de az olaszok jelentősen Hozzájárullak a magfizika fejlődéséhez is.

Guglielmo Marconi készítette el a világ első olyan készülékét, amellyel rádióhullámokat lehetett gerjeszteni. 190l-ben elsőként sikerült fognia egy rádiójelet, amelyet New-foundlanból küldtek Angliába.

Alessandro Volta, tudva, hogy az elektromos áram hatására a béka lába megrándul, igazolni tudta, hogy az általa alkotott elem valóban áramot termel. Találmányát Napóleon előtt mutatta be 180l-ben.

Kolumbusz Kristóf Genovában született, de Spanyolországban bontott vitorlát 1492-ben. Állandóan nyugatnak tartott, és három hónap múlva elérte a Nyugat-Indiai szigetcsoportot.

Amerigo Vespucci ismerte fel, hogy Kolumbusz önálló földrészt fedezett fel. Egy hibásan megfogalmazott iraton úgy szerepelt, hogy ő tolt a felfedező, így kapta 1507-ben Amerika az ő nevét.

Leonardo da Vinci volt az eszményi reneszánsz ember, aki úgy a tudományban, mint a művészetben kitűnt. 1488 körül tervezte meg az első repülő alkalmatosságát.

A szemüveget a 13. században Itáliában találták fel. Első hiteles említése az üvegiparáról ma is híres Velencéből származik.

A teleszkóp tette tehetővé, hogy a csillagászok pontos hold-térképet készítsenek. Domenico Cassini, a bolognai egyetem asztronómus professzora tökéletesítette az eszközt. 1665-ben ő jelölte ki a meridián vonalat a San Petronio-templomon Bolognában.

Paduában 1222 óta működik a világhírű egyetem. A reneszánszban itt tanított fizikát Galilei, a teleszkóp feltalálója. A pulpitus, amelyet használt, ma is látható.

A velencei Marco Polo fiatalon indult útnak kelet felé 1271-ben, és csaknem két évtizedet töltött a mongol császár, Kubláj kán udvarában. A hazafelé tartó úton megállt a Perzsa-öböl partján, Hornuzban.

Gallleo Galilei bizonyította, hogy a Föld kering a Nap körül. Az egyház tanításával ellenkező állítása miatt 1633-ban eretneknek bélyegezték.

Az 1938-ban fizikai Nobel-díjjal kitüntetett Enrico Ferminek sikerült először a nukleáris láncreakciót ellenőrizhetővé tenni. A világ első atomreaktora az ő irányításával épült meg a chicagói egyetemen (USA).
Idősebb Pilnius i.sz. 77-ben írt Historia naturalis c. műve, amely az emberi ismereteket vette számba. 1500 éven keresztül számított mérvadónak. Két évvel a Vezúv kitörése (i.sz. 79) előtt halt meg.

A matematikus Archimédesz a szicíliai Siracusában született i.e. 287 körül. A legenda szerint, az akkor még görög kolóniában, fürdés közben jött rá, begy mennyit veszít súlyából a vízbe mártott test.

Archimedes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük