Ökofalu üdülés, szállások: fenntartható turizmus / élet

Az Ökofalu túra, ‘Ecovillage tourism’

Egyre népszerűbb itthon és az Európa Unió országaiban szintén. Az USA-ban korábban indult ez a fenntarthatóságot és környezetvédelmet kiemelten kérdésként kezelő mozgalom, de ma már Oroszországban is erősek. A tét a fennmaradás, akár az emberiség kipusztulásáig hajszolhatjuk a profitot, az eddig elért kényelmes jóléti társadalmi lufi kipukkadása igazán közelre került. Az Egészség turizmus egy fontos elemét, mérföldkövét szeretnénk bemutatni alább.

Egy másik cikkben a magyar viszonyokról írtunk, és egy alábbi videó is jó példát mutat. Ebben a cikkünkben elsősorban Magyarország és a közeli Európa helyszíneire fókuszálunk. Konkrét szálláshelyek a cikk második felében szerepelnek elérhetőségekkel. Jó ha tudunk róla, hogy néhol az éves csapadék a 200-300 milliméteres szint alá esett, sőt, a sokak által paradicsominak tartott Tenerife (Kanári-szigetek) nagy részén se esik jelentős eső (évek óta), hiába a nagy hegyek és az óceán.

Néhány jellemző: komposzt-WC, Vízönellátó rendszerek: saját kút, esővízgyűjtő tárolók, tavak, megújuló energiák felhasználása minél inkább, helyben megtermelt ételek, helyi lebomló anyagból készült eszközök és házak. Biogazdálkodás, vegyszerek és mélyszántás nélkül, talajtakarás (növények, mulcsozás) a szennyvizet biológiai módszerekkel helyben megtisztítani. A Fenntartható szálláshely minősítésnél jóval többről van szó, a Zöld Porta stílus, a környezetbarát épületek az első lépések. A rendszer lényege az életközpontúság. A jelenlegi felfogás emberközpontú, ők nem az embert helyezik a világegyetem középpontjába, hanem kevésbé nagyképűen gondolkodva az embert csupán az élővilág egyik elemének tekintik. Cél az élővilág megerősítése és jelenlegi (meglehetősen lerombolt vizek, talajok és erdők) állapotából való felélesztése, amiből az ember is csak hasznot húzhat.

Még mielőtt tapasztalatlan városi emberként, kemény turistaként poénból foglalnánk egy ilyen üdülést, olvassunk, kutakodjunk tovább a témában. Már alapultak kamu öko-falvak, gyakorlatilag klasszikus üdülők, pusztán üzleti húzás, felismerték a piaci rést, magukat átnevezve igyekeznek betömni, olcsóbb marketinggel dolgozni (pl. Mexikóban).
Néha a rossz vélemények alaptalanok, hiszen például nem véletlen, hogy 6-7-szer magasabb lehet az ár főszezonban, és szezonon kívül a hihetetlen alacsony ár is kevés vendéget vonz be. Aki a humuszos termőföld, az anyag és a városi kosz között egyenlőségjelet rak, egy kis plusz takarítástól sikít. Lépésekre van szükség az egészség és a klímaváltozás megfékezése felé, a süllyedő hajót ezek a kezdeményezések igyekeznek megfékezni kicsiben. Nagyban megváltói magaslatokba emelkedett népvezérekre lesz szükség, akik például Németországban, az USA-ban és Japánban megértetik az emberekkel az átmeneti életszínvonal csökkenés szükségességét, a békés átmenet programját levezénylik.

A turizmus fenntarthatósága nálunk kifejezetten új kérdés, amit világszinten 1987 óta konferenciákon tárgyalnak, és pont most, nagyon lassan az országos médiákban is hangot kap. Az évtizedek óta folyamatosan növekvő problémák megmutatták, hogy nem lehet mindent a gazdasági növekedés alá begyűrni, az erőforrásaink és a Földünk korlátossága a II. világháború óta jól ismert.

Konkrét üdülőhelyek, ajánlatok keresése, érdekes helyek:

Bulgária déli részén:
Belite Skali Eco Complex – Gajtaninovo ITT: modern hotel szoba, lakások, konyhás apartman, kiadó 65 m²-es kő házak, kemping-üdülő, kis egyszerű és tiszta üdülő és turista programok együtt megfizethető, kedvező árakon. Grillezési lehetőség, kültéri medence, minigolf, kerékpározás, kerékpárkölcsönző (feláras), karaoke, asztalitenisz (ping-pong), játszótér, horgászási lehetőség és teniszpálya.

Omaya Eco Village – 7 db ‘villa’ házikó ITT: különleges házak, szezonon kívül kedvező árak, akciós ajánlatok.

– Montenegró, Biogradska Gora Nemzeti Park: Eco Village Goles ITT: apró bungalók, faházak, kemping hangulat csodás természeti környezetben.

Kresna – Debeli Dab Eco Village ** ITT – Bulgária dél-nyugati része, pótágyazható 3-4 fős apartmanok.

Eco Village ITT: 60 m²-es faház távol Ukrajnában, Kijevi terület, Novi Bezradicsi, tóparton. Az Anasztázia Könyvek világához egy lépéssel közelebb.

Láthatjuk, hogy többnyire nemzeti parkok közelében, a tengerpartoktól távol találjuk az üdülőhelyeket, ahol a természeti környezet látványa önmagában feltölt, gyógyító erővel rendelkezik.

Egy érdekes hely, inkább egy kellemes kikapcsolódás helyszíne, nem megoldás a mai problémákra a tengerparti sátortábor:
Cast Away – Eco Village ITT – fix, apró sátrak, tengerparti kemping hangulat egy békés, eldugott helyen, Hvar sziget, Zavala.

Magyar ökofalvak, fejlődő települések, tanyák, oktatási központok és információk: oko-falu.hu/oko-falvak/ ITT. A településen élő szakemberek, lelkes lakók és vezetők egyaránt sokat tesznek fenntarthatóságért, a természetes fejlődésért. Őket érdemes keresni például: Nemessándorháza (Családi birtok település-rész), Agostyán, Belecska, Bokorliget, Drávafok, Galgahévíz, Gömörszőlős, Gyűrűfű, Máriahalom, Nagypáli, Somogyvámos, Visnyeszéplak és Zselicszéplak. A lista egyre bővebb, hiszen sok külföldi települ Magyarországra a mohó és vad nyugati országokból (Svájc, Hollandia, Ausztria, Belgium és Németország), az ott lévő fejlettséget, kényelmet és életszínvonalat könnyedén hátrahagyva. Besence, film: youtu.be/oT9ZGAU1ico, ahol van munka, pedig munkanélküli szinte mindenki.

Egy magyar alapítvány weboldala: www.gaiaalapitvany.hu, ahol a botrányos mellékzöngék mellett több jó, tanulságos dolog is történt. A Galgahévíz határában kiépült önálló ökofalu (2004-2010.) mai és leendő lakói a környezetünkre odafigyelő emberek, akiknek életmódja tükrözi elkötelezettségüket az ökológiai gondolkodás terén. Az ökofalu tervezői felismerték, hogy a jelenlegi korlátlan gazdasági növekedés nem működhet sokáig, nem fenntartható. Az itt élők egy másfajta életformát választottak olyat, ahol a környezet és a biológiai körforgás szempontjait komolyan veszik, azok szerint élnek, és igyekeznek ökológiai lábnyomukat minél kisebbre összenyomni. Galgahévíz eltér a legtöbb magyarországi Ökofalutól, mert itt nem egy kihalt falut élesztenek újjá, hanem egy teljesen új települést hoztunk létre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.