Élőfalu hálózat, öko közösség, települések Magyarország

Az élőfalu hálózat, az öko-falvak és közösségek egy-egy erős tagjának a meglátogatása különösen érdekes. Ami számomra feltűnt, hogy a sikertelen esetek, a kudarcos történetek szereplői, akik bukásként élik meg a munkájukat, ők is példakép értékű dolgokat vittek véghez, és eredményeik nagy távolságokra hatottak pozitívan. Nem mindig a konkrét kicsi emberi közösségek növekedése, az elszigetelt falvak gyors felvirágoztatása az egyetlen jó út.

Zöld

Ezek ismeretében lehet elmélkedni, hogy hol van az a járható út, ami boldoggá tesz, csökkenti a negatív stresszt, és motivál az alkotásra.

A hálózat kiemelt tagjai, ami feltehetőleg kis lépésenként bővülni fog:
Gyűrűfű, Visnyeszéplak, Gömörszőlős, Krisna-völgy, Nyim (sikeres és fejlődő öko-közösség, nagy bővülés előtt 2017-ben, országos találkozó rendezvény helyszín), Somogyvámos, MAGfalva, Gomba, Ormánság Alapítvány, Drávafok (Markóc), Biofalu, Máriahalom, Agostyán, Természetes Életmód Alapítvány, A nagyszékelyi élőfalu kezdeményezés, GAIA Alapítvány, Galgahévíz, Galgahévízi Ökofalunkért Egyesület és a Szeri Ökotanyák Szövetsége (SZÖSZ).

tábortűz tánc Nyim

A listából kiesők helyett több új lesz, ezt mutatják a mai trendek. Hiszen Nemessándorháza (Terra Animam Egyesület) is jó úton halad, bővül, épül, szépül, és ebben a fenti listában nem szerepelt, lakói közül sokan beszélnek németül, Ausztria, Németország és Svájc szülöttei.

A Magyar Élőfalu Hálózat nem vált jogi személlyé, ami talán a legjobb megoldás. Weboldala: www.elofaluhalozat.hu. Ha valakik igazán békések és jobboldaliak egyszerre, többen közülük, ők, mert nagyon sok munkával és kevés pénzzel jutottak előre. Kevés szabadság => sok pénz, sok szabadság => kevés pénz, ez a ‘városi’ képlet sokaknak ismerős lehet.

Ismerkedni, csatlakozni elsősorban önkéntesként érdemes az útkeresőknek. A nemzetközi önkéntes kereső, közvetítő hálózat működik a maga módján (pl, wwoof.net, és külön országok szerinti weboldalak is vannak). Szerencsére a hazai, a belföldi, itthoni kapcsolatok is erősödnek.

Kirándulóhelyként Agostyánt külön kiemelném, igazi gyöngyszem, és a környéke is sok érdekességet rejt. Erdei iskola, oktatási programok, táborok, mozgalmas nyílt napok színesítik a helyi életet. A hasznos dolgok között máshol is fel-feltűnik egy-egy elem, de itt egymás közelében tekinthetjük meg őket: esővíz gyűjtő, szélkerék, napelem, napfény gyűjtő szárító, vízmelegítő napkollektor, komposztáló, hűtő, elektromos szivattyú. A nomád élet és az előre mutató technológiák mixe szüli a boldog mai életet, ahol a munka örömteli lehet.

A Krisna-völgy szintén egy különleges csomópontja a kertészeti tudásnak, és a környezettudatos emberi közösségeknek. Nyílt napjaikra be tudunk jelentkezni.

Ma már a határokon túlra mutat a közösség, amit nem ez a film jellemez a legjobban, de sok ilyen tagja van, aki magyarul is tud:

Művészet, harmónia és alkotás vidéki, természeti környezetben.

Egy másik járható út a Vénusz Projekt, ami joggal hoz fel kérdéseket, mégis reálisabb, mint az újra tömegesen falvakba költözés. A 2016-os tömény filmhez nagy türelmet kérünk, illetve nyelvtudás is szükséges:

Fotókat még fogok publikálni, később, kiválogatva őket. A végére vélemények és hosszas értékelések helyett egy korábbi film, ami nekem tetszett:

gyerekek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.