Öko üdülés: panzió, bio hotel, vendágház szállás-kereső

Melyek az itthoni legjobban kiépült öko nyaralóhelyek, hotelek, panziók és vendégházak?

Egészség turizmus csendesen. Nekem ez a szívügyem, sok éve (a hippi generáció, a 60-as/70-es évek óta) trend a világban, mára a természettel harmóniában élés több generációt megélt, felesleges ruhák, kütyük nélkül, ahol az élő zene (a zenélés és az ének) fontos eleme a közösségi életnek.

Az öko panziók, privát vendégházak és hotelek világa bevezető cikk ez.

Mi az öko (eco, ecotourism vagy olaszul agriturismo) turizmus, utazás vagy üdülés egyáltalán?

Nézzük példákat a közelben. Magyarországon az Őrség, Horvátországban például Ecotourism Mrežnica *** ITT jó lehetőség a tanulásra/üdülésre. A szép természeti környezetben élő közösség nem véletlenül hoz jó megoldásokat (a turizmusban is).

Környezettudatos, környezetvédelmi látásmódra alapozott kikapcsolódás, élhetőbb környezet? Jó ez?

A válasz igazi megértéséhez érdemes körüljárni a témát. Ennek a cikknek nem az eladás a fő célja, de reméljük, hogy sokan kedvet kapnak már idén nyáron (vagy ősszel), és elindulnak egy a természettel jobban összhangban lévő útra. A belföldi és mégis élménygazdag nyaralás népszerűsítéséért a cikk végén néhány címet megadunk. Az eredeti, 2009-ben írt cikkünkket most 2015-ben kiegészítjük pár gondolattal, közben sok fejlődést volt tapasztalható a válságos évek és a világgazdasági/háborús/népvándorlós változások következményeként. A virágzó öko-falvak híreire egyre többen felkapják a fejüket, városi nagyvállalkozók térnek át tanyasi/gazdálkodó életre 40-50 éves koruk között, az ember és a vidék élni akar, túlélni hosszútávon egészségesen. Bevezető videó alább:

A 2008-ban robbanó pénzügyi válság még évekig éreztetni fogja a hatását, és sokak tanulnak most a fenntartható fejlődés (Ökofalu) fogalmáról, mert ami növekedési ütem (a jólété) eddig volt, az bizony egy újabb lufi volt, és sokak élete máris egy kalandtúra lett, pedig még ki se mentek a természetbe.

Egy tetszetős meghatározás szerint az öko turizmus: felelősségteljes utazás olyan természetes helyekre, amik megőrzik a környezetet és még az ottani emberek jólétéhez hozzájárulnak.
Töltött paprika Ausztria
Erre szép példák vannak Ausztriában vagy Svájcban, és most már hazánkban nyitottak néhányan ebbe a kevéssé profithajhász irányba.

Az öko, zöld és a bio nem jelent az élvezetekről való lemondást, sőt az úgymond hétköznapok boldogabb megélését segíti a legtöbb ilyen  program. Valójában luxus ellátást kaphatunk, és sátrat vernünk vagy patakban fürdenünk sem kötelező természetesen.

Sétálni gyönyörű erdőkben, hegyekben, aktívabbaknak egy rafting-ot (vadvízi evezést) beilleszteni a nyaralásba, ezek jól ismertek már napjainkban.

Egyelőre túlsúlyban vannak egészen környezetpusztító vagy önpusztító turista programok, mint pl. vízisí, jet-ski, terepjárós rally túra vagy az óriás motorcsónakos és erő-hajó (power-boat), motoros hajós tengeri halászat, kocsma-túra, diszkó-hajó, kaszinó stb.

A zöld gondolkozású utazás nagyon élvezetes, ha nem bántják mások sem mellettünk a környezetet. Erre jó példa az egyik legszebb kék-vizű máltai fürdőzőhely, ahol százméteres olajfoltok csúfították mindenütt a tengert, mert nincsenek kitiltva a motorcsónakok. A tiszta vízben úszkáló halak és medúzák látványa valamivel szebb emlék, ha olajfolt-mentes fotókat  készítünk J stb.-stb.

A sok kapcsolódó témát felsorolni nehéz, de nézzünk párat!

Bio vendégházak, bio ételek és italok, elektromos és media szmog mentes pihenés, környezetbarát cselekedetek, környezetvédelem, kerékpáros túrák, hegymászás.

Számomra kedves és jó közösségi program a horgászat, halászat, ahol a jó fogás létkérdés, mert abból lesz az ebéd vagy a vacsora, ilyet láttam szép horvát és görög strandokon. Gyerekként a Dunában sokat fürödtem, és a halat nem sportból fogtuk (kínoztuk), hanem megettük, nagy halak esetén persze volt sportértéke. Szlovákiában egyszer óriási keszegek sütésére hívtak meg.

Hazai szálláshely kezdeményezések:

Ginti Panzió és Étterem. Őrség, ízzel-lélekkel. Étterem nyitvatartás szerdától vasárnapig. Előzetes asztalfoglalással. Cím: H-9946 Magyarszombatfa, Fő u. 78. E-mail: gintipanzio@gmail.com
Weboldal: ginti-orseg.hu/

Bio-vendégház az Őrségben:
9933 Őrimagyarósd, Dózsa György út 35.

Öko-Park® Panzió, Kemping*** és Kalandpark
3323 Eger-Szarvaskő, Borsod u. 9.

Erdei vendéglő és öko-panzió
8200 Veszprém, Kittenberger K. u. 12.

Ausztria öko (vagy bio) panziók összehasonlításképpen

Biolandhaus ARCHE – Eberstein (vendégház, panzió vagy családi mini-hotel): www.bioarche.at.

Nászutas lakosztály erkéllyel

Biolandhaus lakosztály

Magyarul olvashatunk erről a több szempontból elsőosztályú helyről most már több helyen.

Hubertus Panzió – Ökohotel, Zell am See / Salzburg
www.hubertus-pension.at.

Angolul sok hasznos alapinformációt találunk például ezen az oldalon:
www.cbi.eu/market-information/tourism/nature-tourism/nature-eco-tourism-europe/.

Távoli, luxus utak az öko jegyében pl.:
www.cmarket.com/auction/AuctionHome.action?auctionId=88367039.

Persze a távoli repülős utak a legritkább esetben nevezhetőek környezetbarátnak jelenleg, mert kevesek költöznek ki minimum 3 évre például Jamaica-ra vagy egy más kisebb szigetre, és élik ott a környezettudatos életet.

Élménybeszámoló, üdülés és kirándulás hangulat képek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.