Méder Áron hajós élményei

Jött egy ötlet, hogy egy 6 méteres, 1 m-es merülésű hajóval, nagy kalandként, extrém vitorlázással megkerülje a földet. Természetesen nem a fokokat kerülte, hanem a nyugodtabb vizeken a túlélést fontos szempontként kezelve vágott neki. Galapagos után 52 napig nem látott embert, Francia Polinéziág hajók pici fényei is csak elvétve tűnnek fel a távolban, mivel ez nem kereskedelmi útvonal.

Ez egy sport, mondta Áron, és nem egy lakatlan sziget meghódítása volt a cél.

Aki hajózásra vágyik, és a karrier elé helyezi a vágyait, az egészen érdekes dolgokat élhet meg a tengeren és a szigeteken. „Ha fiú lennék, akkor én is nekivágnék.” Mondta egy riporter lány is neki.

Sokan felveszünk 26 évre egy lakáshitelt, és robotolunk napi 7-9 órában, másik elmennek Brazíliába, és egy sarokban meghúzzák magukat közel egy strandhoz. Megint mások rengeteg tanulás után megszereznek egy nagyon értékes ösztöndíjat és a fél életüket végigtanulva járják a világot. harmadik elég ismert történet, hogy az elegendő pénz összegyűjtése után több magyar is kiment egzotikus szigetekre, ahol egy koktélbárban, büfében vagy pizzériában dolgoznak, és szerény de nagyon szabad életet élnek távol a városi zajtól.

A szigetek között hajózva nagyon le lehet lassulni, Carinával egyszer fordult elő, hogy a hajó felborult és megsérült, ahol komoly károk is keletkeztek. Ez volt egy komoly mélypont. Más ilyen mélypontokat is 2-3 nap alatt sikerült átvészelni. Ahol sok a hajó ott egy műanyag ladikot sokan észre se vesznek, így aludni se lehetett.

Kevés könyvet vitt magával, amúgy víz, élelem és mentőfelszerelések fértek csak a hajóba.

Méder Áron és hajója, Carina

Méder Áron és hajója, Carina

Hogy működik a csajozás a hajósoknál?

Egyet mindenki elmondott, hogy tapadnak a nők a fehér hajósokra. Ennek az a jó oldala, hogy mindenkivel nem akarnak összejönni például a Földközi tengeri hajósok, akit kivisznek egy hajózásra, de a statisztikák szerint ritkán nyúlnak mellé :). A vitorlázás egy sport, ahogy a szörfölő hawaii-i pasik se szoktak állandóan lelkizni a csajok hiánya miatt, Áron se tett szüzességi fogadalmat, a Fidzsi-szigeteknél szerelmes is lett.

Aki távol van sokáig Magyarországtól, az hazatérve észreveszi, hogy mennyi jó dolog van itthon is. Ezeket nagyon kell értékelni, és megér életünk egy újraértékelést 2-3 évente.

Néhány olyan gondolat következik a magányról, amivel Méder Áron is egyetért.

„A magány a leginkább áldást hozó állapot, amely az embert elérheti. A magány nem más, mint az alkotófolyamat kezdete. Mozgatóerő, mely az arctalan tömeg fölé emel, mely mássá tesz. Ez adja meg az élet savát és borsát. A kifelé forduló emberek sosem válnak igazán eme állapot részeseivé, mivel énjük, mely állandó figyelmet követel, nem engedi, hogy a magány hatalmába kerítse őket. Az életét a nyilvánosság előtt élő ember boldogtalan, ha elveszíti környezetének személye iránt tanúsított érdeklődését, kitaszítottá, reményvesztetté válik – és egyedül marad. Mégsem ismeri meg a magány felemelő érzetét. Aki befelé éli a világot, és engedi, hogy az elemek úgy borzolják végig idegeit, érzéseit és érzékeit, mint egy avatott kéz a hárfa húrjait, mindig többet lát a valóságból; képes lesz felfogni azokat az ingereket is, melyek iránt a többség érzéketlen marad, látni fog olyan dolgokat, melyek fölött a felületes szemlélő tekintete elsiklik.”

Nagyon fontos része a tengeri hajósok életének a széltérkép. Áron oldala: www.meder.hu/szelterkepek.htm széltérképek, Atlanti, Csendes és Indiai óceánra.

Milyen nyelveket kell tudni egy hajósnak. A spanyol a mai napig nélkülözhetetlen, angolul beszélnek sok kis szigeten is, az arab világban arabul szinte kötelező tudni. A nyelvtanulás már olcsó, sőt egy komoly csatornán való átkelés díja önmagában vetekszik egy kurzus árával. Szuezi és Panama csatorna elég kalandos lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük