Leoben látnivalói, hotel szálláshelyek és lehetőségek

Leoben

Leoben Stájerország második legnagyobb városa és a Gösser márka otthona. Lakossága 25 ezer fő körüli, őt Kapfenberg követi 22 ezer fő körüli állandó lakossággal. Graz 300 ezer fő körüli lakossága kiemelkedő Stájerországban, ezt ebből láthatjuk. Leoben és környéke a stabilitása miatt lehet vonzó, hiszen itt nem volt gazdasági, kultúrális és népesség összeomlás, a küzdelem nagy a mai napig, de még van mire építkezni, van mire támaszkodni az új betelepülőknek is.

A piros linken keresztül megkapjuk a foglalható szálláshelyek listáját magyarul, korábbi vendégek élménybeszámolói, értékelései: Leoben szállások, hotel és apartman árak leírással ITT, központi, kertvárosi, üdülő kemping és kiadó házak, lakások kerttel vagy nyaraló, nyári turista villa ajánlatok. Kis csoportok, nagy családok részére a hotelkereső kínálja a szabad szobákat. A friss értékelések / élménybeszámolók sokat segítenek a fotók mellett a döntésben az online egyéni szállásfoglalásban.

– A Hotel Kongress 4**** ITT a belváros szívének a szállodája, rendezvény helyszíne, ahol régóta lehet a fő kriptovalutákkal és fizetni, egészen hihetetlen, de ilyen időket élünk. A főtéren található néhány lépésre a bevásárlóközponttól a bankfiókok és sok más egyéb központi hivatal/cég mellett. Mondhatjuk, hogy túl drága másokhoz képest, de ezt keresik a jó elhelyezkedés miatt mégis sokan az üzleti utazók közül.

– Olcsó, egy főre megfelelő hotel a kollégiumi stílust hozó I AM HOTEL im Living Campus ITT, az egyetem sok-sok épülete, ingatlanja közül egy. A hegyekre néző újabb szálloda fitneszteremmel, játékokkal és grillezés lehetőséggel várja a vendégeit. A többség egyéni és üzleti utazó itt, a párok és a családok száma jóval alacsonyabb.

– Kényelem és kiváló reggeli elérhető árakon a Gasthof zum Greif-ban ITT, a többség egyéni és üzleti utazó itt is.

– A város szélén, az erdő mellett érdekes lehetőség a Private Wohnung-ban ITT (privát üdülő ház/lakás, mint egy Airbnb). 75 m²-es, így 1-2-3-4-5-6 főre egyaránt kibérelhető.
– A AusZeit Steiraland 8 mit überdachten Balkon und Parkplatz egy újabb kényelmes különlegesség, 50 m²-es hálószoba+nappalis teljesen felszerelt egység.
– A komplexitása miatt kihagyhatatlan szálloda a felsorolásból az Asia Hotel & Spa Leoben 4****-ban ITT, (korábban Falkensteiner), fürdő, spa + wellness jó helyen. Ilyen színvonalnál Ausztriában az árra nem illik panaszkodni, elég körülnézni nyugatabbra, hogy milyen árat kérnek egy hasonlóért.

Az osztrák vas- és acélipar központja: itt található az ország egyetlen bányászati egyeteme, valamint a donawitzi acélműben állítják elő a világ leghosszabb, 120 méteres sínszálait. Ma már a nehézipar mellett egyre nagyobb teret nyer a modern technológia: az Austria Technology and Systemtechnik nyomtatott áramköröket állít elő. A másik sikerágazat a több mint 500 éves múltra visszatekintő sörgyártás. A város jól kiépített infrastruktúrával rendelkezik. A történelmi források először 904-ben említik, vaskereskedelmét elsőként 1314-ben jegyezték fel. A 15. században elérte a török pusztítás, később a vallásháborúkban és a napóleoni háborúkban játszott jelentős szerepet. A mozgalmas századokról a helytörténeti múzeum mesél. Szintén fontos kiállítóhely a Kunsthalle, amelynek kortárs gyűjteménye nemzetközi értéket képvisel.

Izgalmas élményt kínál a Gösseum – nem csak sörkedvelőknek! A számos interaktív elemet tartalmazó kiállításon kiderül, mi adja a világhírű márka egyediségét, végignézhetjük a sörfőzés „alkímiáját”, továbbá megismerhetjük az iparág múltját és jelenét. A modern kor technikai kihívásainak az Ars Elektronikával együttműködve felelnek meg. A programot apró érdekességek színesítik, mint például a sörreklámok fejlődése a TV-ben. Búcsúzásként mindenki kap egy korsó sört és hozzá korcsolyának helyben sütött perecet. Átmenetileg sajnos szünetel a tárlatvezetés, de 2024 márciusától újra szeretettel várják a látogatókat.

A Gösseumot érdemes párosítani az 1010-ben alapított Göss apácakolostorral, ahol már a középkorban is foglalkoztak sörfőzéssel. A 18. században bezárták, azonban 1860-ban Max Koeber megvásárolta az apátságot és új életre keltette a nemes hagyományt. A Gösser kedvelőinek ismerős lehet az évszám, ugyanis mindmáig feltüntetik a címkéken. Természetesen kulturális kincsekben sincs hiány: az egykori monostor fő értékei közé tartozik a román kori kripta, a Szent Mihály-kápolna gótikus freskói és egy speciális, alulról nyitható koporsó 1784-ből. Ebben engedték le a sírba a holttestet, majd egy másik temetésen ismét felhasználták.

A környék számos lehetőséget kínál a kirándulóknak/üdülőknek. A közepesen nehéz kategóriában közkedvelt turistaösvény a Windischberg, Leoben és Bruck között népszerű kerékpárút húzódik. A Gößgraben-völgy az év bármely szakaszában vonzó célpont a sport- és természetbarátok számára: több sí- ás mountainbike-túra látványos állomása. Sokan keresik fel Maßenburg romjait, ahonnan remek kilátás nyílik a városra. Az impozáns romok közt gyakran rendeznek zenés programokat és színházi előadásokat. Kaltenbrunn tökéletesen belesimul a környezetébe: a mögötte fakadó forrás és az erdős sziklák méltó keretet adnak a kis kápolnának és fából készült harangtornyának. A kristálytiszta víznek gyógyhatást tulajdonítanak.

A közeli Präbichl síterep (Vordernberg) kezdőknek és haladóknak egyaránt kínál pályákat, viszonylag hóbiztos, északi hűvös lejtők/völgy, síoktatás is van ugyanitt. A gyerekeket a játékos Schlumperwald vezeti be e népszerű télisport rejtelmeibe, míg a kalandvágyó profik nekivághatnak a Keleti-Alpok leghosszabb off-piste útvonalának, a Polsterrinne-nek.

A közlekedéstörténeti jelentőségű Erzbergbahn Leoben és Trofaiach, valamint Eisenerz-Krumpental és Hieflau között teherforgalmat bonyolít, hegyi szakasza pedig lenyűgöző panorámát nyújtó múzeumvasútként fogadja a látogatókat.

Ha szereted a különleges épületeket, a Vámtornyot (Mautturm) mindenképpen nézd meg! A 13. századi erődítményt többször átépítették, végül a 18. században egy földrengés szabta át mai formájára: megrongálódott teteje félgömbszerű alakjával gombára emlékeztet. A Waaseni Szűz Mária-plébániatemplom 70 méteres magasságával a település legmagasabb épülete, a román-gótikus Szent Jakab pedig egészen a 19. század elejéig a legfontosabb kegyhelye volt. Belső terét a barokk jegyében alakították át.

A karácsonyi programsorozattal a bányászok védőszentje, Szent Borbála előtt tisztelegnek. Csak ekkor főzik például a Borbála-sört. Hangulatos adventi vásáron vehetsz részt St. Michaelben vagy a mindössze negyedórányi buszúttal elérhető, jelenleg ifjúsági központként működő Stibichhofen kastélyban.Szent Borbála szobor

Városok, települések a közelben, környéke szállás ajánlóval online: Bruck an der Mur (15 km-re), Eisenerz, Mautern in Steiermark, Zeltweg (38 km-re) és Graz (61 km-re).

Budapest és Leoben távolsága kb. 366 km autóval az online útvonaltervező ajánlásával, az utazási idő így kb. 4 óra fizetős autópályákon haladva. Mellékutakon (fizetős autópályán kívül) haladva 5 óra 50 perc (392 km).

Kapcsolódó linkek/források:
– Hegyvidéki / bányászati egyetem: www.unileoben.ac.at.
– Az érc túraútvonal: www.eisenstrasse.co.at/montanhistorisches-erbe/erzwanderweg/.
– Hegymászás és sí- túrák: www.eisenerz-alpin.at/.
– 16, 18 illetve 21 éves kor felett ajánlható az interaktív bemutató és sör múzeum (alkohol): www.goesser.at/goesseum/. Bajorországban már 14 éves kortól isszák gyakran a folyékony kenyeret, de az már tényleg túlzóan megengedőnek tűnik.
– Apácaház (kolostor): www.steirischemuseen.at/m/Museum/125/Ehemaliges Stift G%C3%B6ss – Schauraum.
– A vasért vasútvonal egyesülete, programjai: www.erzbergbahn.at.
– Kis kastély, ifjúsági szállás és rendezvényház a Rebenburggasse 2, 8793 Trofaiach címen: www.schloss-stibichhofen.at.Trofaiach
– Tánciskola, régi épület és tágas termek várva a fiatalság feltámadására: www.tanzschule-glauninger.at. Társastánc tanítás, táncos este és esemmény/rendezvény helyszín.

Útleírás, látnivalók és nevezetességek – események, hírek, program ajánló és képek. Miért jó ide foglalni Hochsteiermark csodás hegyeire és völgyeibe? A válaszokat fentebb részben megtudhattuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük