Dubai épületek, hotel, szállodák és mások

2. rész ( Dubai bevezetés folytatása) a látnivalók városa
Kultúra, konyha, szórakozás

Szállodakereső, kedvezmények ITT: Hotelek böngészése és foglalás magyarul – ide fel sem sorolhatnánk mindet, csak az öt csillagos szállodákkal megtelne az oldal.

Világszerte ismert luxus hotel nevek például: Burj Al Arab, The Address Montgomerie Dubai, Kempinski, One&Only Royal Mirage, Habtoor Grand Resort & Spa, The Palace The Old Town, Jebel Ali Hotel, Radisson Blu – Dubai Deira Creek, Al Murooj Rotana – Dubai, Le Meridien Mina Seyahi, Atlantis, Hilton Fairmont, Al Qasr Hotel – Madinat Jumeirah, hát ott tényleg külön érettségi vagy egyetemi tantárgy lehet a hotelek felismerése például képek alapján.

Érdekességek
Dubai egy sokszínű és multikulturális társadalom. A város kulturális lenyomatát, melyet egy kis, etnikailag homogén közösség adott, megváltoztatta más etnikai csoportok beáramlása, először az irániaké az 1900-as évek elején, majd később az indiaiaké és a pakisztánoké az 1960-as években.  A lakosság sokszínűsége ellenére, az etnikai feszültségek ritkák. A legnagyobb ünnepek közé tartozik az Eid al Fitr, ami a Ramadan végét jelenti, illetve nemzeti ünnep december másodika, mely az Egyesült Arab Emírségek születésének évfordulóját jelöli. Az évente megrendezésre kerülő Dubai Vásárló Fesztivál (Dubai Shopping Festival) és a Dubai Nyári Meglepetések, több mint 4 millió látogatót vonzanak a városba, a bevételek meghaladják az egy milliárd amerikai dollárt. Több konferenciát, kiállítást és kulturális rendezvényt is szerveznek a vásárfesztivál egy hónapos időtartamára időzítve, ezzel is jelentősen növelve a Dubaiba látogató turisták és üzletemberek számát. A fesztivál ideje alatt több hotel is 60 százalékos kedvezményt ad szobáira, sőt a vendégek nem ritkán több mint húsz százalékkal olcsóbban étkezhetnek éttermeikben. A nagy bevásárlóközpontok a városban, mint például a Deira City Centre, a BurJuman, és az Ibn Battuta Mall mágnesként vonzzák a vásárlókat a régióba. Ahogy népszerűek a helyi kis piacok, a souk is.

A Dubai konyha változatossága a társadalom kozmopolita jellegét tükrözi. Az arab ételek nagyon népszerűek, bárhol megkóstolhatjuk őket a városban, válasszuk akár a kis kiméréseket, akár Deira vagy Al Karama elit éttermeit. A kínai és dél-ázsiai gyorsétkezdék is igen közkedveltek, a sertéshús értékesítése és fogyasztása sem illegális, bár az eladást szabályozzák, csak nem-muzulmánoknak árusítható a kijelölt területeken. Hasonló a helyzet az alkoholtartalmú italok esetében is. Az alkoholvásárláshoz engedély szükséges, bár a négy és öt csillagos hotelek bárjaiban és éttermeiben hozzáférhetünk.

A város ad otthont az évente megrendezett Dubai Nemzetközi Filmfesztiválnak is, mely az arab és a nemzetközi mozi ünnepelt sztárjait is Dubaiba vonzza. A város zenei színtéren is aktív, többek közt Tarkan, az Aerosmith, Santana, Elton John, Pink és Celine Dion is játszottak már erre. A Dubai Rock Fesztivál pedig a heavy metál és a rock szerelmeseit nyűgözheti le.

A legnépszerűbb sportok Dubaiban a labdarúgás és a krikett. 2005-ben a Nemzetközi Krikett Tanács is Dubaiba tette át londoni székhelyét. A város számos indiai-pakisztán mérkőzésnek adott otthont. A Dubai Desert Classic a profi golfszövetség tornáinak egyik állomása. A Dubai Open, az ATP tenisz torna, valamint a Dubai World Cup, azaz a világ leggazdagabb lovainak versenye, évente több ezreket vonzanak.

Dubai éjszakai életéről is ismert. A klubok és bárok többnyire a hotelekben találhatók a szeszesital törvények miatt. 2008-ban a New York Times is Dubait javasolta a bulizni kívánó turistáknak.

A legkedveltebb szabadidős tevékenységek Dubaiban a brunch, a sivatagi szafari és kempingezés. A brunch, a reggeli és az ebéd összeházasításából született, nem más, mint egy délutánba nyúló, hosszú ebéd. A hétvége Dubaiban péntekre és szombatra esik, így a pénteki brunch az egyik legkedveltebb hétvégi időtöltés. Bármelyik hotelba vagy klubba is látogassunk el, pénteken biztosan pazar választékra számíthatunk. Dubai családcentrikusságának köszönhetően, a gyerekek szórakoztatásáról is mindig gondoskodnak a hotelek a brunchok alkalmával.

Az evés-ivás mellett természetesen rengeteg más lehetőséget is kínál Dubai a szabadidő kellemes eltöltésére. Színház, mozi, koncertek, lóverseny, vízisportok. Dubaiban minden lehetséges. Egyik nap a tengerparton sütkérezhetünk, másnap a híres Ski Dubaiban síelhetünk. De számtalan élményfürdő vár ránk, ahogy a színházi paletta sem szűk.

Oktatás

Az iskolarendszer Dubaiban nem tér el az Egyesült Arab Emirátusokétól. 2006-ban 88 állami iskolát, valamint 132 magániskolát tartott nyilván az Oktatási Minisztérium, mely egyaránt szolgálja az Emirátusokat és a külföldi arabokat is. A középfokú oktatás az állami iskolákban arab hangsúlyt kap, az angol csak második nyelv, míg a magániskolák leginkább az angolt használják ismereteik átadására. A legtöbb magániskola egy vagy több külföldi közösséget is kiszolgál. Dubai több iskolájában alkalmazzák továbbá az amerikai tentervet is, ide tartozik például a jelentős Dubai Amerikai Akadémia is. Becslések szerint a lakosság10%-ának van egyetemi vagy posztgraduális képzés során szerzett diplomája. A külföldiek közül máig sokan hajlamosak gyermekeiket visszaküldeni hazájukba, az egyetemi oktatás miatt elsősorban a nyugati országokba, míg technológiai tanulmányok hallgatása végett inkább Indiába. Ugyanakkor jelentős számú akkreditált külföldi egyetem jött létre a városban az elmúlt tíz évben.

Híres épületek

Dubai rengeteg, egymástól nagymértékben eltérő városrészből áll, az újabbnál újabb lakónegyedek gombamód szaporodnak, épp ezért a belvárost nem könnyű behatárolni. Központi résznek leginkább a tengerparti terület (Jumeirah 1, 2, és 3) és a híres Sheikh Zayed Road ezzel párhuzamos szakasza nevezhető.

Burdzs al-Arab

Dubai város szimbóluma, a híres, arab vitorlás hajót formázó Burdzs al-Arab (magyarul az Arabok Tornya) luxusszálloda, mely a Jumeriah nevű nemzetközi szállodalánc tulajdonában áll. 321 méteres magasságával a legmagasabb szálloda a világon. Egy mesterséges szigeten található, 280 méterre Jumeriah beach partjaiól, amellyel saját híd köti össze. A legfelső emelet magasságában elhelyezett leszállópályája lehetővé teszi a torony helikopterrel való megközelítését is. A Burdzs al – Arab „A világ első hétcsillagos szállodája” szlogennel reklámozza magát, legolcsóbb szobáját 1000 dollár fölött adják ki egy éjszakára. Építését 1994-ben kezdték meg, kapuit 1999. december 1-jén nyitotta meg a nyilvánosság előtt. Ma alapvetően szállodaként működik, de gyakran konferenciákat is rendeznek benne. Tornyában egy jól menő fitnesszklub is üzemel a gazdagok teljes körű szórakoztatására. Egyik kinyúló részében működik a híres Muntaha étterem is, mely azzal kápráztatja el látogatóit, hogy 200 méterrel lebeg a tenger felett. Ide a világ leggyorsabb liftje repíti a vendégeket. A szálloda nagyon kedvelt a hírességek és milliomosok körében.

Burj Dubai – átadáskor a Burj Khalifa nevet kapta (828 m, Dubai)

A maga kb. 818 méterre becsült magasságával 2008. szeptember 1. óta a Burj Dubai Downtown negyed középpontjában található Burj Dubai a világ legmagasabb épülete. Végleges formáját január 17-én nyerte el a tetején található antennaárboc felállításával. A szuper magas felhőkarcoló átadását, melyben hotel és bevásárlóközpont is lesz, de ötszázezer négyzetméteres összterületének legnagyobb részét luxuslakások és irodák foglalják majd el, 2009-re tervezik. Az épületben helyet kap majd egy szivarklub, egy könyvtár és 442 méteres magasságban egy kilátó is. A gigantikus építmény tetejéről tiszta időben 95 kilométeres távolságra lehet ellátni Dubai-tól egészen Al Ain városáig. A felhőkarcoló építése során több rekordot is felállítottak a dubaiak, például itt pumpáltak a legnagyobb, közel 601 méteres magasságba, speciális folyékony cementet. Az épület külsejét alumínium-üveg burkolóelemek díszítik, 9.-16. szintje között mintegy 160, Giorgio Armani által tervezett luxusrezidencia kerül kialakításra. A világ több nagyvárosában, sőt már Dubaiban is készülnek a Burj Dubai magassági rekordjának megdöntésére, ezek a tervek azonban még távlatiak.

http://www.funonthenet.in/images/stories/forwards/dubai%20projects/Burj%20Dubai.jpg

Dubai Mall

A világ legnagyobb bevásárlócsarnoka, ahol 330 négyzetméteren, luxusszínvonalú bútorokat és lakberendezési cikkeket árusítanak. Az áruház üzemeltetését az Emaar cégcsoport kereskedelemmel és üzletek üzemeltetésével foglalkozó leányvállalata működteti. Az áruházban nyitotta meg első áruházát a Giorgio Armani Group lakberendezési cikkeket forgalmazó vállalata is. Az Armani Casa 2008-2009-es új kollekciójának darabjai közül a Beethoven nevű szófa emelkedik ki, mely egy négyzet alapú, hímzett díszpárnákkal ékített luxusdarab, melynek karfáját faragott ébenfa berakások díszítik. Ugyancsak ebben az áruházban működik a híres Ski Dubai sípálya is, a világ egyik legnagyobb fedett sípályája, mely 22 500 négyzetméteren várja a sivatagban is síelni vágyókat. A létesítmény körülbelül 1500 vendéget tud fogadni egyszerre. Öt különböző nehézségi fokozatú sípályája van, melyek közül a leghosszabb 400 méter hosszú és 60 méter magas. A komplexum hőmérsékletét állandóan -1 és -2 fok között tartják. A bevásárlóközpont évi 25 milliós bevételt szokott elkönyvelni.

Ski Dubai

Jebel Ali kikötő

A kis emirátus nyugati határánál terül el a világ legnagyobb kikötője, ahol másfél mérföldes mólók sora mellett horgonyoznak a hatalmas teherhajók, melyekről folyamatosan pakolják ki és be az árukat a daruk. Az év minden napján, éjjel és nappal, lázas munka folyik, akár a legnagyobb nyári hőségben is, amikor még a dokkokban lévő víz is 38 Celsius-fokra forrósodik. A kikötő egyik részén csillagos-sávos zászló alatt horgonyzó kisebb hadihajók jelzik, ez az a hely, ahol a legtöbbször kötnek ki az amerikai hadihajók az Egyesült Államokon kívül. Itt végeztetik a javításokat az Arab-öbölben járőröző repülőgép-hordozók és kísérőhajóik is, ahogy itt vásárol be legénységük is. A kikötő, ahogy szinte minden jelentősebb dubaji beruházás, a kis hercegséget uraló Maktum család tulajdona, évi több mint hétmillió konténeres forgalma 23 százalékkal nagyobb, mint volt az előző években. A dubaiak az elkövetkezendő hat évben háromszoros növekedéssel számolnak.

Pálma-szigetek

A legnagyobb emberkéz alkotta mesterséges sziget a világon. Építését 2001-ben kezdték meg, a beruházás az előzetes tervek szerint 142 millió dollárba kerül majd. A szigetcsoport egy 17 levelű pálmát formáz, melyet egy félhold alakú hullámtörő fog körbe. A fa törzse és koronája is négy-négy kilométer hosszú. Különlegessége, hogy még a világűrből is látható lesz.

Világtérkép-projekt

A dubai világtérkép projekt, az egész földet modellező mesterséges szigetvilág, 300 mesterséges szigetet foglal magába. Dubai partjaitól négy kilométerre épül, összesen 34 millió tonna homokot és követ igényel, melyet a tengerfenékről kaparnak ki. A szigeteket meg is lehet vásárolni, 15 és 45 millió dollár közötti áron, a Világ 30 százaléka már el is kelt, Ausztrálázsiát például egy kuvaiti befektető vette meg. A szigetek elkészítése 30 millió dollárba kerül.

Hydropolis

Az eredetileg 2007-re tervezett, víz alatti luxusszálloda nem teljesen egyedülálló kezdeményezése Dubainak, hasonló komplexum már Kína partjainál is épül, a Sárga-tengeren. A luxusszálloda 220 szobával bír majd, ezen kívül gyógyfürdők, bálterem és tucatnyi luxusétterem is helyet kap az épületben. Egy éjszaka ára 600 dollár, vagyis 106 ezer forint lesz, de ennyit igazán kifizethet az, aki víz alatti lakosztályát lifttel közelíti meg.

Forgó felhőkarcolók

A 2009-re felépülő, 59 emeletes mesebeli felhőkarcolók, ha nem is kacsalábon, mindenestre saját tengelyük körül forognak majd, 90 percenként minden emelet külön téve meg saját körét. A forgó felhőkarcolóban természetes hotelek, lakások és irodák kapnak helyet.

Mirdif City Centre

Novemberben nyitja meg kapuit Dubai legújabb bevásárlóközpontja, mely kifejezetten családok számára készül. Mintegy 430 üzlethelyiségével, különféle szórakoztató ipari létesítményével, köztük egy 16 ezer négyzetméteres Carrefour hipermarkettel, és egy 14 termes multiplex mozival szórakoztató központként is funkcionál majd. A mintegy 180 ezer négyzetméteren elterülő komplexum Dubai központjában, az Emirates Road és a Tripoli Street utca között épült fel, a Közel-Kelet egyik legnagyobb alapterületű áruháza lesz, és a második, melyben beltéri műhavas sípályát alakítanak ki. A MAF vezérigazgatója szerint Mirdiff  Centre átadását követően akár évi 18-20 millió dirhemes bevételre is számíthatnak, ami nem is csoda, ha belekalkuláljuk, hogy az áruház parkolójában mintegy 7000 jármű férhet el.

dubai.mconet.biz/news_images/393/mirdifcentre_903_20080819144542_464.jpg

Sixth Crossing

Szintén a közelmúltban jelentették be, hogy gigantikus hidat építenek Dubaiban. A várhatóan 1012-re elkészülő, öblöt átszelő monstrum a tervek szerint 1,6 kilométer hosszú és 64 méter széles lesz, 15 méterrel lebeg majd a víz fölött. Az építkezést márciusban kezdik meg.

www.globalconstructionwatch.com/wp-content/uploads/2008/02/dubai-bridge4.gif

Képek még:

www.trekearth.com/gallery/Middle_East/United_Arab_Emirates/West/Dubai/photo1040878.htm

www.trekearth.com/gallery/Middle_East/United_Arab_Emirates/West/Dubai/photo864971.htm

www.trekearth.com/gallery/Middle_East/United_Arab_Emirates/West/Dubai/photo803091.htm

www.trekearth.com/gallery/Middle_East/United_Arab_Emirates/West/Dubai/photo1036375.htm

www.trekearth.com/gallery/Middle_East/United_Arab_Emirates/West/Dubai/photo1010041.htm

www.trekearth.com/gallery/Middle_East/United_Arab_Emirates/West/Dubai/photo992351.htm

www.trekearth.com/gallery/Middle_East/United_Arab_Emirates/West/Dubai/photo981950.htm

www.trekearth.com/gallery/Middle_East/United_Arab_Emirates/West/Dubai/photo907701.htm

www.trekearth.com/gallery/Middle_East/United_Arab_Emirates/West/Dubai/photo610240.htm

www.trekearth.com/gallery/Middle_East/United_Arab_Emirates/West/Dubai/photo520111.htm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük