Kindberg, Stájerország egyik gyöngyszeme

Kindberg

A Stájerország tartományban található Kindberg utcáit és tereit rengeteg virág tarkítja, amelyekért 2003-ban aranyérmet nyert az „Entente Florale Europe” versenyen. Mindenképpen látni kell, ahogy a térség sok más szépségét is. A térség sok figyelmet érdekel, ezért időről-időre vissza fogunk rá térni.

Szállás és szálloda ajánlatok, tájékozódj gyorsan másodpercek alatt: Kindberg szállás ajánlatai ITT magyarul. Garantáltan jó árak, jellemzően jóval a közvetlen (portai lista) árak alatt díjmentes, azonnali visszaigazolással. Pension Ehrenfried 3***, Frühstückspension Ochnerbauer B&B, Streuobsthof Weissenbacher stb., jobbnál jobb régi és új szálláshelyek. Télen síelés lehetőségekkel a környéken, pályaszállás helyett, nyáron a legjobb túra helyszínek közelében.

Minden kindbergi szállás együtt: Kindberg és környéke szállás ajánlatai összegyűjtve ITT. Kattints az előző piros linkre, hogy garantáltan megtalálja a kedvező egyéni napi árakat, a rendszer kigyűjti a szabad szobákat, és ár szerint rendezi az ajánlatokat. Önellátó, reggelis, félpanziós, teljes ellátásos és all-inclusive csomag foglalható így Ausztriából és a többi európai országokból.

Területét az ókor óta lakják/lakták közismerten: kelták, rómaiak, majd szlávok váltották egymást. Végül a 8. században feltűntek a bajorok. Első írásos említése Chindeberch formában 1172-ből származik. A települést 1267-ben érte történelmének egyik legnagyobb természeti csapása: földrengés sújtotta. A katasztrófa után gyorsan magához tért, gyors fejlődését részint a kereskedelmi szempontból kedvező fekvésének, részint (a 14. századtól) a vasfeldolgozásnak köszönhette. A 18. századtól ipara egyre inkább a kaszakészítésre specializálódott, a 19. századtól pedig a turizmus került előtérbe. Bár 1281-től mezővárosnak számított, valódi városi rangra csak 1982-ben emelték.

Jelképe a sétálóutcán álló „céhek fája” (Zunfbaum), amely májusfára emlékeztet. A mesterségek szimbólumai és a tartományok címerei mellett egyéb figurák, például egy népviseletbe öltözött táncospár, zenészek, postakocsi és egy násznép díszítik az emlékművet. Kindbergben számos templom található. A Szent György – templom érdekessége egy kislányt formázó, római kori fogadalmi kő. Állítólag erről nyerte a szentélynek otthont adó hegy (és maga a település) a nevét. A helyi kálvária mintáját a grazi adta. A 13 stációs alkotás fa- és kőfigurái egy hatalmas bazalttömbön állnak. A gótikus stílusú Mindenszentek-plébániatemplom 1467-ben épült.

A vallásos épületek mellett kastélyok szép számmal akadnak a városban. A barokk Oberkindberg-palotában 1980 óta bányászati és helytörténeti múzeum működik, a századok során több uralkodót látott vendégül. Egy alkalommal Mária Teréziát várták, akinek tiszteletére külön hálószobát építettek, ékes tapétákkal és stukkókkal díszítve – de végül másutt éjszakázott. A helyiségen mégis rajta ragadt a „Mária Terézia császárné szobája” elnevezés. A Hart-kastély mai megjelenését egy 1523-as, reneszánsz stílusú bővítésnek köszönheti. Akkoriban a Ydungspeuger család tulajdonában állt. Egykor szárnyak tartoztak hozzá, amelyek szűk udvart fogtak közre. Az impozáns épületek sorából nem maradhat ki a Kindtal 18. századi „kereskedőkastély” sem, és szintén érdemes megtekinteni az Inzaghi-család címerét viselő klasszicista portált.

Kindberg környéke igazi kerékpáros-paradicsom. A Mürz (a Mura legfontosabb mellékfolyója) partján R5 jelzésű kerékpárút húzódik, teljes hossza 68 kilométer. Nagyon kényelmes és biztonságos: végig széles aszfaltúton lehet tekerni. Az útvonal mentén a gyönyörű természeti környezet mellett számos kulturális nevezetesség található. Például alig negyedórás autóútra található az üvegmanufaktúrájáról híres Neuberg an der Mürz, illetve a Mürz torkolatánál fekvő, középkori óvárossal rendelkező Bruck an der Mur. Kedvelt kirándulóhelynek számít a Kesselfallklamm vízesés. A környező sűrű fenyőerdőben három ritka páfrány- és öt borostyánfaj él.
Linkek a fenti tartalmakhoz részletesebb leírással:
www.steiermark.com/en/Hochsteiermark/Plan-your-holiday/Excursion-destinations/Zunftbaum
– Palota – Schloss: www.schloss-kindberg.at
– Kerékpárutak információk: www.steiermark.com/de/Hochsteiermark/Region/Naturlandschaften-entdecken/E-Biken/Radwege/Muerztalradweg, hegyi és erdei utak.
A környéken még Leoben és Admont még a top kulturális és turisztikai célpontok közé tartoznak, de Graz közelsége miatt szintén érdemes erre kitérni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük