Admont nevezetességei és szállások ajánló

Az admonti kolostor és Admont környéke

Ugrás a keresett témához gyorsan: Szállás | Látnivalók | Környéke

A következő piros linken keresztül megkapjuk a foglalható szálláshelyek listáját. Garantáltan kedvező árak a felsorolt szállások esetén: Admonti szállások, hotel és apartman árak, leírások ITT – B&B panzió, szálloda, kemping-üdülő és apartman (kiadó ház, lakás vagy nyaraló villa) ajánlatok. Kis csoportok részére is ez a hotelkereső kínálja a szabad szobákat azonnali online árajánlattal. Nagyobb csoport igényünk esetén érdemes közvetlenül a kiszemelt szálláshelyekhez fordulni. Kiemelten ajánlott helyek:

Privatzimmer und Ferienwohnungen Gassner ITT (25 illetve 26 m²-es szoba vagy mini apartman, reggelivel vagy önellátással, egy hétre két főre € 684 euró volt, ami itt jó árnak számít, a kiltás és az érzés szinte megfizethetetlen).
JUFA Hotel Schloss Röthelstein 3*** ITT (egyedi, tiszta és kiváló a személyzet, egyágyas, kétágyas, háromágyas és négyágyas elhelyezés, egy 35 m²-es kétfős szobában szinte elveszünk, a finom és bőséges reggeli pedig kárpótól a drágának vélhető árakért, a pici 15 m²-es szoba alig olcsóbb, így inkább a nagyot érdemes még időben lefoglalni, ingyenes parkolás van).
Hotel Spirodom 4**** ITT (néha meglepően kedvező árakon teljes előre fizetés esetén, amúgy kifejezetten a luxus kategória, wellness, fitnesz, modern és kényelmes, jóga, spiritualitás/mentális egészség magas fokon, étterem étlap ITT)
– Villa Elisabeth (olcsóbb tiszta szobák, Airbnb, BB panzió stílus, € 8.50 euró-ért fejenként kérhető reggeli)
Haus Rosina ITT (komplett 100 m²-es három hálószobás felszerelt ház, 2-3-4-5 főre foglalható, kertje is van, és a környezet csodás, télen, ősszel és nyáron egyaránt ideális egy túrázós/sportos csapatnak).


– Gästehaus ZeitRaum (egy főre, egyágyasban a legolcsóbb reggeli nélkül, szép és igényes, külön kérhető reggeli, vegetáriánus is, jól felszerelt, még kerékpár is bérelhető, népszerű/kényelmes és tágas a 33 m²
-es családi szobájuk)

Látnivalói

Admont legnagyobb történeti kincse a bencés kolostor, amelyet 1074-ben Gebhard salzburzgi érsek alapított. Festői környezetben, a Gesäuse Nemzeti Park egyik termékeny völgyében fekszik, ez Ausztria legfiatalabb nemzeti parkja.

Vallási szerepe mellett a legkorábbi ismert időktől fogva tudományos és művészeti központként működött. Ez Stájerország legősibb apátsága. Érdekesség, hogy az épületegyüttes nagy részét 1865-ben elpusztító tűzvészben szinte csak a könyvtár maradt sértetlenül. A világ kolostorai közül ez büszkélkedhet a legnagyobb, 80 ezer kötetes állománnyal. A könyveknek otthont adó terem lenyűgöző: 48 ablakon áramlik be a fény, és az uralkodó színek is világosak: arany és fehér. A hét kupolát díszítő freskók az emberi tudás szakaszait mutatják be. A több mint 1400 kézirat közül a legrégebbi az alapító érsek adománya volt. Az apátsághoz tartozó múzeumban az értékes középkori kéziratok és műtárgyak mellett megtekinthető az apátság multimédiás prezentációja és egy természettudományos bemutató. Az eredeti gyűjtemény sajnos odaveszett a 19. századi tűzvészben, azonban az akkori apát újjáteremtette a múzeumot. Ő maga főként botanikával foglalkozott, emellett a rovarok, ásványok és egzotikus állatfajok szintén komoly szerephez jutottak a kiállítótérben. A gótikus kiállítás mottója: „Közel az éghez – A középkor művészete”. Az egyházművészeti gyűjtemény a 20. század második fele óta folyamatosan bővül. A múzeum nemrég kortárs szekcióval egészült ki (MUSEUM GEGENWARTSKUNST).

A mezőváros egyéb történelmi épületei közül kiemelkedik a 850 körül alapított plébániatemplom, a 18. századi városháza és a barokk stílusú Röthelstein-kastély, amely egykor az apátok nyári rezidenciája és vadászkastélya volt. A Kaiserau-kastély 1776-ban a szerzetesek számára épült, ma azonban már a turistákat szolgálja: az apátság síközpontjába érkező látogatók szállnak meg benne. A pályák könnyű és közepes nehézségűek, a síelés mellett snowboardozásra is nyílik lehetőség.

A kolostornak otthont adó nemzeti park sokszínű látnivalókat kínál: szurdokok, alpesi legelők, mászásra alkalmas 2000 méteres hegyek, zöldellő erdők és szinte érintetlen vízparti élőhelyek várják a turistákat. Egyik legszebb látnivalója az Enns-vízesés. A folyó bizonyos szakaszai olyan tiszták, hogy még a vízminőségre kényes vízirigót sem riasztják el. A park másik folyója a Salza. Számos programot kínál a Fűzfadóm (Weidendom), amely az Alpok legnagyobb, élő növényekből készült építménye. A környékén miniállatkert, az ökológiai lábnyomnak emléket állító labirintus és gyümölcsfasétány található, manapság születésnapi gyermekbulik kedvelt helyszíne. A parkban különféle túrákon vehetünk részt: függőhídon és stégeken araszolhatunk a folyók és vízesések felett, kerékpározhatunk, valamint vadvízi evezésen, kötélpályákon és íjászaton tehetjük próbára ügyességünket. A „Gesäuse” túra a szomszédos Eisenwursen parkba vezet. Az osztrák Yellowstone park, és még pár szép jelzővel méltán illetik, ami miatt mindenkinek szívből ajánlhatjuk az olcsó kerékpáros/sátorozós túráktól a luxus hegyi üdülést keresőkig minden igényt kielégít a térség. Több érdekesség és hely szezonálisan van nyitva, így a nyitvatartási időkről érdemes előre érdeklődni, illetve Ausztriában szokás a ‘Ruhetag’ (pihenőnap), így egy pár étterembe se léphetünk be minden nap (hétfőn és/vagy kedden nem dolgoznak).

Környéke

A járás, a kerület/megye kistérség közelebbi települései:
Liezen a központ, Leoben, Gmunden, Bad Mitterndorf és például Hieflau. Kisfilm, magyar útikalauz videó:

Hasonló park és tájépítészet szerencsére több is van Ausztriában, így nyugodtak lehetünk, hogy ilyen élményekért nem kell túl távolra elutaznunk. Az erdők, mezők, vizek és gyümölcsöskertek harmóniája egy csoda, amire néhány példa még belföldön is megtalálható.

Az önkormányzat teljes 299,7 km² területén pici csökkenés után az állandó lakosság 4957 fő volt a 2022-es év elején. Admont lakossága ezen belül 2153 fő volt. További részei: Hall 1714 fő, Weng im Gesäuse 546 fő, Aigen 190 fő, Krumau 160 fő, Johnsbach 154 fő és Gstatterboden 40 fő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük