Hradec Králové szállások, látnivaló és tippek blog

Hradec Králové

„Királyvárad” (németül Königgrätz) törvényhatósági jogú város Csehország keleti részén. A Hradec Králové-i kerület központja, közlekedési csomópont, több állami hivatal székhelye. Az Elba és az Orlice folyók partján fekszik. Bár a város Óvárosát kivéve alföldi jellegű vidéken terül el, közel van hozzá mind az Orlicei-hegység, mind a Cseh Érchegység. Hagyományosan a cseh királynők városa. Itt székel a Hradec Králové-i püspök.

Kedvezményes szállás árak, kereső online foglalással: Hradec Kralove szállás, hotelek ITT. Szálláshelyek, szálloda kategóriák magyar nyelven, garantáltan jó árak. Panzió, olcsó szálloda, kiadó apartman, turista és ifjúsági szállások, kempingek és üdülőhelyek.

Pardubice repülőtér (PED) távolsága légvonalban a központtól 23.1 km.
Közeli városok, települések a környéken további szállás ajánlatokkal online: Třebechovice pod Orebem 10.9 km, Nechanice 15.1 km, Vysoké Chvojno 15.2 km, Velichovky 16.2 km 2, Jaroměř 16.4 km, Lázně Bohdaneč 19 km 2, Dubenec 19.4 km, Opočno 20.3 km, Pardubice 21 km 19, Dvůr Králové nad Labem 24.6 km 5, Dobruška 25 km 2, Česká Skalice 25.6 km 3, Bílá Třemešná 27.7 km, Přelouč 27.9 km, Chrudim 29.3 km 2, Náchod 32.4 km 4, Mlázovice 32.6 km, Pecka 34.3 km, Potštejn 36.5 km, Hostinné 37.4 km 3, Deštné 38.4 km és Trutnov 39.1 km 4. Továbbá: Špindlerův Mlýn, Pec pod Sněžkou, Janske Lazne, Vrchlabí, Černý Dŭl, Hradec Králové, Trutnov, Deštné v Orlických horách, Jičín, Náchod, Svoboda nad Úpou és Mladé Buky.

Látnivalók, nevezetességei:
Hradec Králové Kelet-Bohémia egyik turisztikai és kulturális központja. A város történelmi magja különleges látképet biztosít. Hradec főterén, a Nagy téren három építészeti stílus találkozik. A gótikát a Szentlélek székesegyház, a reneszánszot a város jelképe, a Ceyp Martin prágai prímásnak köszönhető Fehér harangtorony képviseli, mely közvetlen a székesegyház mellett található, míg a barokk stílus rekvizituma a fenséges Mária mennybemenetele, vagy Nagyboldogasszony templom.

Ugyancsak az óvárosban találjuk a turisztikai szempontból igen érdekes Gyógynövények Botanikus Kertjét, a hradeci Óriás Akváriumot (Obří akvárium), és az akvacentrumot. Családosoknak mindhárom remek kikapcsolódási lehetőséget jelenthet. Az Orlice folyó védett övezete vagy a Hradeci erdők meglátogathatók, szinte kínálják maguk egy-egy kisebb-nagyobb túrára. A város a téli sportok kedvelőinek fontos találkozóhelye, közelében találhatók Csehország legmagasabb hegységei, a Krkonoše és az Orlicei-hegyek.

A városba sereglő turisták kiszolgálására több hotel épült, közülük a legjelentősebbek: az Amber Hotel Čeringov, a főpályaudvarral szemközt található Alessandrai hotel (Slezském Předměstí), valamint a Stadion hotel, mely a téli stadionnal áll összeköttetésben.

A múlt szépségei mellett, Hradec Královét keresztülszelik a modern épületek. Nagy részük stílusát Jan Kotěra szecesszionista építész szabta meg. Többek közt ő tervezte a helyi múzeum épületét.

Aki kulturális csemegékre vágyik, annak sem kell messzebb mennie, Hradec kedvező lehetőségeket. A színházak mellett mozik várják a szórakozni vágyókat, és van filharmónia és megannyi múzeum. A város kisebb-nagyobb fesztiváloknak ad helyt, ilyenek a Techfilm, a Truckfest (a teherszállítók legnagyobb európai találkozója), a Hip Hop Kemp (csehországi hip-hop fesztivál), Az európai régió színháza (Divadlo evropských regionů), mely a színházi szezon egyik kimagasló eseménye, valamint a Febiofest filmfesztivál. Az utóbbi időben több zenei fesztivált rendeznek a városban. A szabadidő alkalmas kihasználását segítik elő az egész évben szervezett REGINA programok.

Területét már az őskorban lakták, a város határában talált lelőhely római kori betelepülést mutat. A leletek szerint ez a térség akkor nem elhanyagolható, kereskedelmi jelentőséggel bírt. A 10. századra pedig valódi kereskedelmi csomóponttá vált Prága és Krakkó között. A város életében jelentős változást a 13. század hozott, amikor 1225-ben I. Přemyl Ottokár cseh király az akkori városmagot szabad királyi város rangra emelte. Ekkor épült az új, gótikus királyi vár is, melyet aztán több cseh király lakott. A királynők városává II. Vencel hatására lett, ő adományozta ugyanis nekik Hrdec Královét. A város kiépülése és fejlődése átnyúlik a 14. századba, melyből a területére érkező német telepesek alaposan kivették részüket. Ekkor emelik a várost körülbástyázó falakat. Hradec ez idő tájt a második legnagyobb cseh város Prága után. Vezető szerepét a régióban csak a 16. században veszti el. A harmincéves háború, majd a svéd megszállás és végül a jezsuiták megérkezése, az erőszakos rekatolizáció sok szenvedést okozott a városnak. A folytonos háborúskodás nemcsak az adók növekedését vonta magával, a város művészeti értékei, több háza és épülete elpusztult. A károkat megfejelve, a hétéves háború végén csaknem Hradec fele leégett a poroszoknak köszönhetően. II. József erőszakos germanizációjának hatására a város német jelleget kapott. Ennek ellenére erős nemzeti mozgalom bontakozott ki. A cseh nemzeti ébredés időszaka a 19. századra tehető, 1848-ban a városban nemzeti század alakult, 1851-ben Hradec önálló város lett, megválasztották első polgármesterét. 1857-ben megépült a vasút, nem sokkal ezután a cukor-, a gép-, és a gázgyár, a zálogház és a takarékpénztár. A Bach-korszak után a nemzeti mozgalom újabb lendületet kapott. 1864-ben alakult meg Hradecen a világhírű Antonín Petrof-féle zonogoragyár. Ami a történelemből mégis igazán ismertté teszi Hradecet, az az 1866-ban lezajlott, porosz-osztrák háború döntő összecsapása, mely a város német nevéből, königgrätzi csata néven híresült el. A hradeciek évről-évre emlékünnepséget tartanak tiszteletére. Az első világháború után, Csehszlovákia megalakulásával párhuzamosan a város új fejlődésnek indult. Ez az időszak a városrendezés időszaka. Tovább folytatódott Hradec ipari fejlődése, újabb ipari komplexumok létesültek. Az állami hivatalok gyakran utaztattak Hradecre külföldi vendégeket, így a város elnyerte a „köztársaság szalonja” címet. Bár a II. világháború sem okozott jelentős károkat a városnak, fejlődését kicsit visszavetette. Hradec azért továbbra Kelet-Csehország gazdasági központja maradt, igaz, nagyon eltérő politikai és társadalmi körülmények között. A felszabadult fejlődés időszaka a ’90-es években köszöntött ismét a városra, ekkor épült a Hradec Králové-i Egyetem.

Szállás kereső, szálláshely árak a fenti és az oldalsó keresővel gyorsan kereshetőek, itt a Hradec Kralove szállás, hotelek – az oldalsó keresésnek felel meg, 1-2-3-4-5 csillagos hotel, szállodák kategóriák szerint, olcsó és exkluzív szállások.

Aktuális hőmérséklet, szél és csapadék. Időjárás jelentések, előrejelzés 11 napra, páratartalom: www.in-pocasi.cz/predpoved-pocasi/cz/kralovehradecky/hradec-kralove-115/.

Zoomolható térképe, és a környéke GoogleMaps műholdképeken és StreetView fotókon egyre jobb minőségben érhető el az interneten.

Szálláshelyek Hradec Králové-ban (cseh város). Időjárás jelentés, térkép és rövid történeti leírás magyarul.Hradec Králové főtér

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük