Hamburg megélése, városnézés közben

Hamburg szép és tiszta német nagyváros, rengeteg a zöld terület, fák és parkok oldják a város feszültségét. Sok a látnivaló, egy baj, hogy viszonylag sokszor esik.

A város közepén egy nagy tó van, az Alster, ill az Elba a legnagyobb folyóvíz, nagy óceánjárók és konténerhajók bejönnek a kikötőbe. Sokak számomra a kikötő az egyik legérdekesebb hely, az óriási óceánjáró hajók lenyűgözőek, a dokkok, a raktár- és konténerváros élete egy külön világ. Különösen szép éjszakai kivilágításban az Elba túloldaláról nézve. A város talán leghíresebb része a parti-, buli-, ivó-, evő- és egyéb szórakoztató szolgáltatásokkal ellátott St. Pauli és Reeperbahn. A németek kissé zárkózottabbak, de kevésbé felvágósak, mint pl. mi magyarok, sokukban megvan a jellegzetes, szabályszerető, koncentráló mentalitás („német precizitás”).

Egy budapesti lakó ezt a tisztább, zöldebb várost is meg tudnák szeretni valószínűleg, itt sokkal jobb (és drágább) a tömegközlekedés, mindent behálóznak a kerékpárutak. A városi autós közlekedés jó, kevéssé erőlködnek, éjjel is tudnak szabályosan közlekedni 50-nel. Autópályán persze más, előfordul a száguldás (ha pl. kicsi a forgalom). Közelítve egy zebrához, sokszor megállnak, és nyugodtan várják, amíg átérünk.

Miben lehet rosszabb érzés Budapestnél? Elég lapos vidék, nincsenek hegyek, mint Budán és környékén. Amúgy sok tekintetben hasonló az élet itt mint Budapesten. A biciklisekkel érdemes vigyázni, ők sokkal többet szabálytalankodnak. Nagyon kevés az éjjel-nappali bolt, hétköznap este tíz óráig is nyitva tart egy-egy üzlet (azért ritka ez, mert nagyon meg kell fizetni a dolgozókat). A vasárnap még tabu, de alkalomszerűen már itt is törik a jég (például a foci-világbajnokság idején).

Nagyon jó, hogy nyáron este tízig még világos van, mert jóval nyugatabbra van nálunk.

Sok német elégedetlen például a túlbonyolított bürokráciával és a munkakeresés nehézségeivel. Nálunk most 2009-ben biztosan szívrohamot kapnának látva magyarországi minimálbéres fizetéseket/ajánlatokat.

Mi mennyibe kerül? Pl. egy kávé 2-5 euró (500-1300 forint). Sok dolgot megkaphatunk az általunk is ismert bevásárló-központi árakon, de alapvetően egy magasabb életszínvonalról árulkodnak az árak és a boltok polcai.

Mennyibe kerül egy lakás bérlete a belvárosban? Jó kerületben, bútorozottan, privát személytől, főút mellett olcsón 550 euróért is sikerülhet bérelni. Drágább, nyugisabb, csendesebb helyen, bútorozatlanul, 1000 euró felett vannak az árak. Ez a belvárosban sokkal több is lehet.  Folyt. köv.

Másik hosszabb cikk Hamburgról: Hamburg városa <- ugrás ide!

Linkek: Lap.hu

Turista információk (hivatalos oldal angol/német: Hamburg.de <- ugrás ide!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük