Firenze – Stílus és divat

Egyetlen nő sem tudja megállni, hogy legalább egy pillantást ne vessen a kirakatokra, míg Firenze szépségét csodálja.

A divat és minden, ami azzal összefügg, évszázadokon keresztül több volt, mint a firenzeiek vágyainak célja – ez volt a város egyik igen fontos gazdasági tényezője.

A késői középkorban vezető szerepet töltött be Európa gyapjúkereskedelmében. A gyapjúszövők és kereskedők – Arte della Lana – a leggazdagabb céhek közé tartoztak. Már a XII. században 20 takácsműhely és 200 kereskedés működött. Az 1308-ban épült Palazzo dell’Arte della Lana a város egyik legszebb gótikus palotájának számit. Közvetlenül kapcsolódik hozzá az Orsanmichele a céh temploma. 1378-ban gazdasági jelentőségük pontos tudatában a „ciompi”, a takácsok robbantották ki a város egyik legkorábbi társadalmi felkelését. És a gyapjúfeldolgozó üzemek alapozták meg a Mediciek gazdagságát is.

A háború utáni ínséges években, 1951-ben támadt némelyeknek, köztük Marchese Emilio Puccinak és Salvatore Ferragamónak az a vakmerő ötlete, hogy fel kellene támasztani a város dicső hagyományait, és megrendezték – meglehetős érdektelenség mellett – az első firenzei divatbemutatót. 1952-ben megismételték az eseményt, ezúttal már nagy pompával és kellő hírveréssel a Palazzo Pitti úgynevezett Fehér termében. Ez volt az azóta világhírűvé vált Pitti-divatkiállítás születésének pillanata. Azóta évente kétszer rendezik meg, tavasszal és ősszel. 1996-tól még nagyobb dicsfényt vonnak „A divat és az ízlés fővárosa” fölé. Valentinónak, az olasz divattervezők doyenjének védernyője alatt keresztülvitték a „Biennale di Firenze” ötletét. A fesztivált kétévente rendezik meg „Az idő és a divat” jegyében (Il tempó e la moda). A három hónapos rendezvénysorozaton mindennek helye van, ami bármilyen vonatkozásban is összefügg a divattal: művészet, tervezés, fényképészet, film. színház, irodalom stb.

-Az olasz bőráruk ízlésesek, sikkesek, finomak – ez köztudott Ha ügyesen vásárolunk, még az is lehet, hogy jól járunk.

Az ízlésesen és eredeti ötletekkel berendezett kirakatok nézegetése bármikor megejthető. Butikokkal tele van a belváros, s kirakataikban ott találjuk az eltéveszthetetlen stílust: Made in ltaly. Firenze azonban nemcsak a ruhákat, de a finoman kikészített cipőket és bőrdíszműárukat illetően is elsőbbséget élvez. A régi palotákba rejtőzve találhatunk üzleteket, melyek finom eleganciával szolgálják ki a vevőket – de ennek persze ára van! De vannak olyan üzletek is, melyek falán szőlőfürtként lógnak a szandálok – itt jókora kartonpapír adja hírül a kedvező árat. A Mercato S. Lorenzónál olcsó és színes holmikat találhatunk, a Dóm közelében és a központi fekvésű Via del Corsón és mellékutcáiban fiatalos, vidám üzletek vannak: itt mindenki ízlése és pénztárcája szerint vásárolhat.

-Firenze az haute couture olasz változatának szülővárosa. A Via del Tornabuoni elegáns kirakatai bárkit meggyőznek erről.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük