Esztergom látnivalói és szálláshely ajánló

Esztergom

A szép történelmi épületek, a kultúra és a városi séták kedvelői számára tökéletes hely Esztergom, hiszen van itt bőven nevezetesség, múzeum és persze a kikapcsolódásra is akad lehetőség.

A város a magyar történelem során mindig is jelentős volt, az esztergomi érsek lakhelyeként szolgált, itt kapta koronáját Károly Róbert király, de már Géza fejedelem is székhelynek választotta. Esztergom területén egykor több vár és erődítmény állt, melyeknek maradványai nem fellelhetőek. Ezek, az Ákospalotája, az Árpádvár, a Hídfőerőd, a Sípolóhegy, a Szenttamás palánkvára és Párkány egykori erődje. A Táti út és a Duna által határolva a város szélén állt a hajdani Szentkirály városrész, kicsit távolabb, szintén a táti út mentén Zsidód falva. Mindkét település az Árpád-korban volt lakott, és élték virágkorukat.

A Várhegyen, XIV. századból származó falak ölelésében áll a középkori királyi palota. A reneszánsz stílusú, pompás építmény a török uralom alatt szinte teljesen elpusztult, maradványait felújították, és esténként gyönyörűen megvilágítják. A ma is látható lakóépületeket Árpád-házi III. Béla király parancsára emelték külhoni építőmesterek, ezzel kialakult a déli sziklacsúcson az uralkodó székhelye, központjában a sokszögletű lakótoronnyal és gyönyörű várkápolnával, melytől északi irányban egy kisebb dombon emelkedik a Szent Adalbert székesegyház.  Első jelentősebb ostromát az 1241-1242-es tatárjárás idején szenvedte el. A 16. században már a hódító török árnyéka vetődött az esztergomi érsek székhelyére, I. Szulejmán török szultán serege 1543-ban megostromolta és elfoglalta. A II. Rákóczi Ferenc vezette kuruc szabadságharcban történt az utolsó katonai esemény, amikor rövid ideig a felkelők tartották hatalmukban a várat. A vár déli részén működik a Várszínház, a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma, valamint a panoptikum, így a vár szépségén kívül az érdekes kiállítások is várnak.

A legfőbb látványosság az Esztergomi Bazilika. Az esztergomi Várhegy első székesegyházát Szent István király építtette a Nagyboldogasszony és Szent Adalbert tiszteletére. A háborúkkal és várostromokkal terhes évszázadok a nyomát is eltörölték az egykori „Szép templomnak”, amely méltó párja lehetett a párizsi Notre Dame bazilikának. Az oltárkép Michelangelo Grigoletti munkája, a világ legnagyobb, egyetlen vászonra készült oltárképe. A templom felszentelésére írt Esztergomi Misét 1856-ban maga, Liszt Ferenc dirigálta. Az altemplom több száz sírfülkéjében a Bazilika építői és főpapjai nyugszanak. Megtekinthető például Mátyás nevelőjének, Vitéz Jánosnak a sírja. A gyönyörű épületet a nagy építész, Hild József tervezte. Kihagyhatatlan látványosság, és még a tériszonnyal küzdőknek is ajánlom a kupolán való sétát, megér egy kis rosszullétet a kilátás. Az épületben tekinthető meg a Főszékesegyházi Kincstár is.

Sok szép templom található a városban, a Szent Tamás Kápolna, a Szent Péter és Pál templom, a Zárdatemplom. A legkülönlegesebb építészetileg a Kerek vagy Szent Anna templom.

Múzeumokban nincs hiány Esztergomban. Személyes kedvencem a Duna Múzeum volt, ahol egy érdekes látványtár várja a vendégeket, de saját magunk is kipróbálhatjuk a vízvizsgálatot, makettek, modellek és egyéb eszközök állnak rendelkezésünkre.

A Vízivárosban emelt érseki palota eklektikus épülete ad otthont a Keresztény Múzeumnak. Egyedülálló képző- és iparművészeti gyűjteményének legjelentősebb darabjai a gótikus és reneszánsz magyar táblaképek és szobrok. Az esztergomi Keresztény Múzeum Magyarország leggazdagabb egyházi gyűjteménye, mely több évszázad európai és magyarországi emlékeit őrzi. Képtárának magyar, olasz, németalföldi, német és osztrák anyaga révén az ország harmadik legjelentősebb festészeti gyűjteményeként ismert, mely szorosan követi a budapesti Szépművészeti Múzeumot és a Magyar Nemzeti Galériát. A Keresztény Múzeum állandó kiállítása a Prímási Palota második emeletén tekinthető meg.

Elrejtve, egy lakóépületbe építve található egy 16. századi dzsámi, amelyben ma az esztergomi Dzsámi Múzeum működik. A minaret már nem áll.

Nem érdemes kihagyni az elbűvölő épületet, a Babits Mihály Emlékház meglátogatását. Babits Mihály a nyarakat haláláig itt töltötte, itt fogadta barátait és a kulturális élet jeles személyiségeit. Látogatásaik emlékét nem emlékkönyv, hanem a híres autogramfal őrzi: a látogatók a tornác falára írták fel autogramjukat.

A kikapcsolódásra vágyók keressék fel az Aquaszigetet, amely a Mária Valéria híd közelében található. A fürdőben a szolgáltatás három fő részre oszlik: élményrészlegre, wellness világra és gyógyászati egységre. A kilenc medence közül két csúszdamedence épült, ugyancsak két medence a gyerekeknek, egy hullámmedence, két termálvizes, valamint egy sportmedence. Rengeteg úgynevezett élményelem került a medencékbe és a szárazföldre is: vízágy, vízsugaras élményelem, gejzír, barlang és például a gyerekeknek szóló vízvilág.   Szolgáltatások az élményfürdőben: A külső területen: élménymedence hullámmedencével, gyermekmedence épített csúszdával, pihenőmedence, úszómedence, csúszdamedence, 2 óriáscsúszda, 2 játszótér. A belső területen: élménymedence mászófallal, gyermekmedence, pihenőmedence, csúszdamedence, pezsgőmedence, 2 hang-fény effektes óriáscsúszda, infraszauna Szolgáltatások a Welness Világban: 4 tematikus szauna, Kneipp taposó és váltólábfürdő, relaxációs pezsgőmedence, élményzuhanyok, exkluzív pihenőterek, fitness terem, szolárium, ásványvíz.

Szállás keresés ajánló ITT. Online egyénileg foglalható panziók, kiadó szobák, hotelek és kemping-üdülő.

Minden szállás közvetlen elérhetőséggel, helyi portál információkkal: www.esztergom.hu/turizmus.

Szálláshelyek  ITT egy oldalon kereshetők még például.

Képes élménybeszámoló blog-fórum ízelítő:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.