Kőszeg látnivalói, szálláshely ajánló 2. rész

Kőszeg

A leggyönyörűbb magyar városok egyike, egész különleges kisugárzással rendelkezik a mai napig, a történelem szerelmesei imádják, a történelem itt ugyanis szinte kézzel fogható, és szívünkbe markoló. A hamisítatlan középkori város egyedi hangulattal, sok nevezetességgel, élő hagyományokkal és érezhetően tiszta levegővel várja látogatóit.

Érdekes, hogy 3 évesen és 30 évesen is áhítattal néztem a régi épületeit.

Kőszeg – Vas megyében egyedülálló módon – már 1328-ban királyi városi címet kapott, amelyet 1648-ban szabad királyi városi ranggal erősítettek meg. 1532-ben Jurisics Miklós várkapitány megvédte a várat a törökökkel szemben, így Nyugat-Magyarország és Bécs is megmenekült a török hódítástól. A sikeres ellenállás hírnevet, majd gazdagságot hozott a városnak, a későbbi idők történelmi viharai, fegyveres összecsapásai pedig elkerülték a virágzó települést. Ezért lehet ma Kőszeg országunk műemlékekben egyik leggazdagabb települése. A város 2004-ben az Év települése címet is kiérdemelte.

A leghíresebb látnivaló a Jurisics-vár, amely a 13. században épült, története pedig sokunk előtt ismerős. A török seregek ellen védte a várat Jurisics Miklós várkapitány, viszonylag kisszámú várvédővel 20 napon át. Az akkori világ legerősebb és legnagyobb seregét sikerült végül visszaverni. Az ostrom emlékére Kőszegen nem csak délben, hanem délelőtt 11 órakor is harangoznak. A vár eredetileg gótikus stílusban épült, majd kibővítése során reneszánsz és barokk elemeket adtak hozzá. Kétszigetes jellege ma is megfigyelhető: jól látható, hogy az elővárat és a belső várat is vizesárok vette körül. A belső vár szabálytalan négyszög alakot formál, ám két oldala egybeesik a városfal vonalaival. A várat nemrég felújították, megtekintése kötelező program a kőszegi városnézés közben. A városközponttól – de még a belvárosban – 1 km-re helyezkedik el az építmény.

A város egyik szimbóluma a Hősök kapuja. A város közpotjában lévő Városház utca itt ér véget. A kapu tornyában 1977 óta múzeumi kiállítás tekinthető meg Jurisics Miklósról. A tornyot 1932-ben a török ostrom 400. évfordulója alkalmából Opaterny Flóris tervei alapján eklektikus stílusban építették.

Ha már szó esett az utcáról, nézzék meg a gyönyörű névadó épületet, a Városházát. Feltűnő homlokzata, erős színei igen különlegesek. Az épület megőrizte eredeti rendeltetését. Több szép épületet érdemes szemügyre venni, így például a Sgrafittós-házat. Nevét a homlokzaton látható díszítésről kapta. Ennek a díszítésmódnak a lényege, hogy a falra két vagy több, különböző színű vakolatréteget raknak, majd a felső, világosabb réteget a kívánt minta szerint eltávolítják. Ezt az Itáliából származó eljárást Kőszegen is sok helyütt alkalmazták. Az emeleti részt az eredeti sgraffitó díszíti.

Sok szép templom található a településen. A legszebb azonban vitathatatlanul a Jézus Szíve Templom. 3 km-re a városközponttól, a Várkör Fő téri torkolatában magasodik méltóságteljes, 57 méteres tornyával. A bécsi Ludwig Schöne által tervezett, neogótikus stílusú templomot 1892 és 1894 között a hajdani korona kávéház helyére építették. A gyönyörű, letisztult templomban több kegytárgy is megnézhető. További templomok a Szent Jakab templom, a Szent Imre templom, és a szintén nagyon szép barokk Szent Kereszt Kálváriatemplom.

A városban múzeumokból sincs hiány. Nagyon érdekes a Postamúzeum, amely egy műemlék-épületben kapott helyet. Az egykori tulajdonos egy postamester volt, ennek tiszteletére egy postatörténeti kiállítás kapott a földszinti termekben helyet.

Nemrég nyílt meg a Textiltörténeti Múzeum, ahol fonó-, szövő- és nemezelőgépek alkatrészei és a késztermékek, bútorszövetek, terítők is sorakoznak a vitrinekben. Maga az épület is figyelemreméltó. Szintén érdemes ellátogatni a Kőszegi Borok Házába, ahol szőlő- és borfeldolgozási gyűjteményt tekinthettünk meg, a Patikamúzeumban pedig a régi korok gyógyszerészeti életébe nyerhettünk betekintést.

A városi séta során nemcsak az épületekre érdemes figyelni, sok köztéri szobor és alkotás díszíti a települést. A Jurisics tér egyik dísze az egykori Városkút. 1766-ban létesítette a város egy korábbi láncos kút helyén, amelynek egykori létezését írásos adatok bizonyítják. A copf és klasszicista stílusú kút csehsüvegboltozatú, dór pilléreken nyugszik. A Szentháromság-szobor a pestis leküzdésének emlékére épült, egyike a legkorábbi ilyen jellegű műveknek.

Ha kigyönyörködtük magunkat a belvárosi nevezetességekben, mindenképpen keressük fel Kőszeg legszebb és legnyugodtabb területét, a Csónakázó-tavat és az azt körülölelő csodaszép parkot. Egy séta, egy piknik vagy egy csónakozás felejthetetlen élmény lesz ezen a gyönyörű kis zöld városrészen, ahol a kacsák már annyira hozzászoktak az emberek jelenlétéhez, hogy egészen közel merészkednek az itt pihenőkhöz.

Aki nagyobb túrára vágyik, barangolhat a Kőszegi Tájvédelmi Körzet területén, ahol rengeteg növény- és állatfajtával találkozhatnak.

A városban sok kedves, minőségi étterem, kávézó várja a látogatókat, illetve boltokból sincs hiány. Ajánlanám a Pontbolt néven ismert üzletet, ahol egyedi, kézzel készített szuveníreket vásárolhatunk.

Szállás, panzió és hotel ajánlatok összegyűjtése másodpercek alatt, szálloda előfoglalás, egyénileg foglalhatóak: Kőszegi szállások minden ajánlat ITT. Hotel, olcsó magánszállás kiadó szoba, lakások, konyhás apartman, kis egyszerű és tiszta vendégház és turista- / diákszállás-kollégium interneten elérhető, a közvetlen elérhetőségeket a visszaigazolás tartalmazza. Hotel Írottkő, Gábriel és Kordé Apartman, Portré, Arany Strucc Panzió és szálloda, Borostyán és Pont Vendégház, Várlak stb.

Szálláshelyeket különböző áron a legegyszerűbben közvetlenül: a város honlapján ITT találhatnak.

Képgaléria, élménybeszámoló fórum ízelítő:

Látnivalók Kőszeg 1. rész ITT.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük